MTM - De foodreplicator komt er aan!

Door verleemen op zondag 14 juli 2013 17:58 - Reacties (22)
Categorie: -, Views: 3.500Wat zich in het bovenstaande filmpje afspeelt zul je steeds minder zien, mensen die op noeste wijze landbouwprodukten verwerken, met de hand weliswaar om des savonds een ketel op het vuur te hebben waar eten in zit voor de harde werkers op het land.
Want ja, de techniek heeft ons ingehaald. Vanaf nu gaan we geen verse produkten meer planten, verzorgen, rooien en verwerken.

Niet dat de stadse mensch zelf nog het voedsel van het land verwerkte. Neen de stadsche mensch, met zijn nieuwerwetse manieren eet zijn groenten uit blik, of erger uit een kant en klaar pakket in een plastic bak dat hij alleen maar vijf minuten in de magnetron hoeft te plaatsen.

Maar zelfs dat zal over een tijdje verleden tijd zijn. Want de heren proffesoren in hun laboratoria zijn met iets veel recolutionairders bezig, iets wat onze hele voedselvoorziening op zijn kop zal zetten. Er wordt gewerkt aan een heuse foodreplicator.

Het idee bestaat al een tijdje als science fiction. In de serie Star Trek TNG zijn er al beelden van foodreplicators te zien. Hier gaat het om machines die volgens hetzelfde principe als de teleporter werken. Een apparaat dat door middel van lasers en krachtvelden basis materie op atomair nivo in een matrix laat materialiseren waarvan de structuur in enorme databanken ligt opgeslagen met als eindproduct een voorwerp of menu, dat eerder met een soort uiterst geavanceerde mri scanner is ingescant. Natuurlijk is daar het probleem van dat als je op atomair nivo een product gaat repliceren dat je niet weet waar en hoe een van die atomen op dat moment zal zijn, maar geen probleem, want een van de onderdelen van zo'n foodreplicator is een heuse Heisenberg compensator die alles dan toch in goede banen help zodat je uiteindelijk een zeer getrouwe copie van een glas koel water, een gitaar, of een kwarktaart met slagroom uit het apparaat kunt halen.

Maar zover zijn we nog lang niet. Wij moeten het nog met een gemodde inkjet printer doen.

Het principe is eenvoudig. Een inkjetprinter bestaat uit een printerkop die gevoed door een aantal tanks met inkt een patroon van kleine inktdruppeltjes op een vel papier spuit dat gelijk is aan een in de computer opgeslagen digitaal model van een foto. Die kop zit op een rail en die rail waardoor de kop van links naar rechts kan terwijl het papier van voor naar achter beweegt waardoor de kop op elk punt van het papier kan komen en zo ontstaat een 2 dimensionele afdruk.

Het duurde nog enige tijd tot de heren professoren op het idee kwamen dat er nog een andere dimensie was waar dat papier naar kon bewegen, naar beneden zodat je niet slleen een 2 dimensionele, maar een 3D matrix kreeg. In plaats van een platte foto ging men laagjes over elkaar printen, niet met normale inkt, maar met plastic zodat er structuren met volume geprint konten worden, met als hoogtepunt een heus, afvuurbaar semi automatisch pistool waar echte kogels mee afgevuurd kunnen worden.

Maar niet alleen dode materie kan op die manier in een 3D printer geschapen worden, want ook de medische wereld keek mee die ondertussen in zijn geslaagd om menselijke organen zoals een nier met een 3D printer te vervaardigen.

Eigenlijk gaat dat vrij simpel. Eerst wordt er een structuur van een afbreekbaar materiaal geprint waar de aderen en bepaalde membramen moeten komen waarna er met een vloeistof van in dit geval levende niercellen, die bij de patient zijn afgenomen een laag over dat materiaal wordt geprint, nog tijdens het printen groeien die cellen aan elkaar vast zodat na een uur of 6 er een complete organische, werkende nier ontstaat die men uiteindelijk bij iemand hoopt te kunnen implanteren.

Toen ik die reportage een paar jaar geleden voor het eerst bij tedtalks zag, waar ze live in het congresgebouw zo'n nier fabriceerden zag ik meteen een oplossing voor al het harde werk en dierenleed, de overbemesting ( en nog veel erger joh )

Als we in staat zijn m menselijke nieren ter transplantatie te printen, dan moeten we toch al helemaal in staat zijn om consumptievlees te printen? Maak gewoon een model aan van een karbonade of een stuk kip en print dat met je 3D printer uit. Als je weet dat een transplantatienier in 6 uur uitgeprint kan worden, iets dus wat in een mensenlichaam moet kunnen werken dan weet je eigelijk wel dat een voor consumptie bedoelde karbonade veel sneller geprint kan te worden. Wat je nodig hebt zijn een aantal tanks met een kweekbad van karbonadecellen. Dat hoeven niet eens exact werkende cellen te zijn, het hoeft niet eens precies dezelfde structuren te hebben, het enige wat je nodig hebt is een eindproduct dat wat vorm, smaak en structuur betreft op dat van een karbonade lijkt. Wat kip betreft ben je nog een stuk makkelijker uit, dat is allemaal vrij egaal vlees.

Ziehier, een grote fabriek waar 1000den printers aan de lopende band, botten, spierlaagjes en vetlaagjes tot een heuse instant karbonade printen. En dr hoeft geen dier aan opgeoffert te worden. Je neemt eenvoudig een sample af die je in kweekbaden laat groeien waant dan uiteindelijk de inkt van je karbonadeprinter zal worden.

Nu klinkt het misschien alsof ik volslagen knettergek geworden ben, maar nog geen 2 jaar nadat ik dit idee in W&L van het tweakersforum plaatste ( waar ik tot mijn verbazing voor een keer niet gelijk uitgelachen werd) duiken er ineens allerlei filmpjes op youtube en de rest van het net op van net zo gekke, maar financieel beter bedeelde proffesoren die precies dat aan het doen zijn. Laatst nog op ted, heeft een spreker een miniem stukje uitgeprint vlees voor het publiek opgebakken en opgegeten. Het gebeurt dus gewoon al!

Maar daar houdt t niet bij op. Want als je zoiets ogenschijnlijk complex als consumptievlees kunt printen, dan kun je in weze alle soorten voedsel printen. Kijk in weze als je met een zak glazuur een naam op een taart schrijft ben je in weze al voedsel aan t printen, maar nu doe je dat met modellerjes uit de computer, waar je met minimale middelen ingenieuze structuurtjes in laagjes kunt maken.

Net zoals je op een monitor een beeld uit pixels van rood, groen, en blauw practisch alle kleuren van de regenboog kunt maken zou het niet ondenkbaar zijn om met maar een paar basis smaken alle smaken die je kunt voorstellen te maken, en dat samen met basisstoffen waar je practisch alle bekende structuren van kunt printen en je hebt een machine met een paar tanks met print materiaal dat elk denkbaar menu voor je uit print:)

Natuurlijk verwacht ik niet dat die machine er gelijk morgen bij ons in de keuken zal staan.
De eerste zullen nog behoorlijk beperkt zijn. Bv een printer die alleen maar pasta kan printen. De ene keer komt er spagetti uit, de andere keer wokkels, dan weer schelpjes ( maar de basis is t zelfde, t is allemaal meel met water. En dan komen er steeds ingewikkeldere apparaten totdat je gewoon een complete duck a l'orange uit je printer haalt, compleet met krieltjes en verse tuinboontjes. En wie weet tegen die tijd allang niet meer met een ouderwetse printkop maar met een ingenieus systeem van basisvoedseldruppeltjes die door krachveldjes op hun plaats gedirigeerd worden.

En als je dan naar het verleden verlangt, waar mensen nog echt ongezond maar echt eten aten ( want die voedingsprinters printen natuurlijk alleen karbonades die wel de voordelen, maar niet de nadelen van vlees hebben) kun je nog altijd de hond van de buren slachten voor een heelijk exotische maaltijd. Bv, hondenschenkel in wijnsaus. Erg lekker..in brazilie zijn ze er dol op.
Maar als je dat zielig vindt, dan print je t gewoon uit, tegen die tijd smaakt t vast net zo lekker.

Volgende: De archos gamepad, een psvita clone met een 7 inch tocuscreen op android. 07-'13 De archos gamepad, een psvita clone met een 7 inch tocuscreen op android.
Volgende: MTM - Arbeiders mentaliteit 07-'13 MTM - Arbeiders mentaliteit

Reacties


Door Tweakers user CiPHER, zondag 14 juli 2013 18:23

Dit is wel n van je betere blogs, MarcoTM. :)

Leuk om te lezen. Ga zo door!

PS. veel van de technieken/concepten in Star Trek worden realiteit ipv fictie. Het is ook niet echt Science Fiction maar meer Science Extrapolation.

Door Tweakers user verleemen, zondag 14 juli 2013 18:36

CiPHER schreef op zondag 14 juli 2013 @ 18:23:
Dit is wel n van je betere blogs, MarcoTM. :)

Leuk om te lezen. Ga zo door!

PS. veel van de technieken/concepten in Star Trek worden realiteit ipv fictie. Het is ook niet echt Science Fiction maar meer Science Extrapolation.
Jaja, ook het ipad touchscreen met multitouch is uit startrek gejat:)
Maar er zijn verzachtende omstandigeden, de graphics van al die touchdevices zijn op een mac gecreert dus wie weer was dat een kruisbestuiving:)

[Reactie gewijzigd op zondag 14 juli 2013 18:36]


Door Tweakers user sypie, zondag 14 juli 2013 20:18

En Siri niet vergeten, die komt ook uit Star Trek. Lullen in de ruimte en dan nog antwoord krijgen ook van een computer.

Door Tweakers user Kain_niaK, maandag 15 juli 2013 04:26

Ik zei toch dat Marco zijn blogs beter zouden worden nu hij door zijn hele zooi van oude gekke filmpjes heen is (die hij hier reposte) :)

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 15 juli 2013 05:41

verleemen schreef op zondag 14 juli 2013 @ 18:36:
[...]


Jaja, ook het ipad touchscreen met multitouch is uit startrek gejat:)
Maar er zijn verzachtende omstandigeden, de graphics van al die touchdevices zijn op een mac gecreert dus wie weer was dat een kruisbestuiving:)
Ik vermoed toch echt dat in de jaren 80 zowat alles met de hand werd gemaakt en er weinig computers aan te pas kwamen.

Roddenberry was een visionair man, maar de wetenschap moest ook kloppen. Alles in Star Trek moest voldoen aan wat op dat moment gekend was. Zo is een transporter systeem vandaag de dag onmogelijk vanwege het onzekerheidsprincipe van Heisenberg. Om rond dit probleem rond te werken werd na kritiek van fans werd in de serie de "Heisenberg Compensator" ingevoerd in het transporter systeem.

Door Tweakers user verleemen, maandag 15 juli 2013 09:11

Blokker_1999 schreef op maandag 15 juli 2013 @ 05:41:
[...]
Ik vermoed toch echt dat in de jaren 80 zowat alles met de hand werd gemaakt en er weinig computers aan te pas kwamen.

Roddenberry was een visionair man, maar de wetenschap moest ook kloppen. Alles in Star Trek moest voldoen aan wat op dat moment gekend was. Zo is een transporter systeem vandaag de dag onmogelijk vanwege het onzekerheidsprincipe van Heisenberg. Om rond dit probleem rond te werken werd na kritiek van fans werd in de serie de "Heisenberg Compensator" ingevoerd in het transporter systeem.
Het staat allemaal in the technical manual of the uss enterprise 1701 D.
De LCARS animaties die je op de schemen ziet lopen zijn allemaal door Michael Okuda op een mac gemaakt.. ( zegt ie zelf tenminste. Elke aflevering kostte gemiddeld 2 miljoen, dus daar kan ie best gruwelijk lang op gewerkt hebben.

Ik heb trouwens op de set van de brug rondgelopen. Toen de serie stopte hebben ze alles afgebroken en zijn er mee op "toenee geweest" zo hebben ze m oa een week in keulen geexposeert. De lcars zijn helaas gewoon statische prints, maar de captains chair is van echt leer:)

[Reactie gewijzigd op maandag 15 juli 2013 09:14]


Door Stone_NL, maandag 15 juli 2013 10:21

Al wil ik zeker niet zeggen dat dit een richting is die we niet moeten in slaan. laat staan onderzoeken, hou ik wel mijn vraagtekens bij of dit wel de oplossing is die we zoeken. niet wegens morele redenen. maar wat zit er in die "tanks"?

De star trek foodreplicators zijn niet bijzonder omdat ze voedsel "printen" maar om dat ze puur energie omzetten naar voedsel. Waarvan zij een overvoed hebben dankzij dilithium crystals.

Als onze tanks straks gevuld moeten worden met vermalen runderen of uit embryo geoogste stamcellen zijn we dan echt verder dan we nu zijn?

Door Tweakers user verleemen, maandag 15 juli 2013 11:04

Stone_NL schreef op maandag 15 juli 2013 @ 10:21:
Al wil ik zeker niet zeggen dat dit een richting is die we niet moeten in slaan. laat staan onderzoeken, hou ik wel mijn vraagtekens bij of dit wel de oplossing is die we zoeken. niet wegens morele redenen. maar wat zit er in die "tanks"?

De star trek foodreplicators zijn niet bijzonder omdat ze voedsel "printen" maar om dat ze puur energie omzetten naar voedsel. Waarvan zij een overvoed hebben dankzij dilithium crystals.

Als onze tanks straks gevuld moeten worden met vermalen runderen of uit embryo geoogste stamcellen zijn we dan echt verder dan we nu zijn?
Waar het om draait is dat we steeds meer in staat zullen zijn om in onze basisbehoeftes te voorzien met een steeds hogere kwalitieitsgarantie. Zelfs nu al waar iedereen obesitas en adhd krijgt vanwege bepaalde ongezonde ingredienten in ons supermarktvoer schijnt iedereen te vergeten dat dit met een flink hogere levensverwachting gepaart gaat dan een tijd terug.

Wat er in die tanks zit. Een afhankelijk van de prijs mengsel, dat afhankelijk van de manier van printen en de combinaties van andere tanks bepaalde structuren vormt alsmede een bepaalde combinatie van geuren en smaken die te mengen zijn tot al die smaken en geuren die je eten bepalen.
Ik denk dat daar een hoge mate van suggestie mee zal spelen, dat aardbei, appel en famboos vrijwel dezelfde stof zal zijn binnen een net iets andere structuur bv. Zeg maar dat er voor het maken van iets een verglijkbaar procede als jpeg zal zijn, een lossy compressieformaat zodat koffie alleen nog maar rudimaintair lijkt op koffie, dat wil zeggen dat alleen dat er in zit wat je aan koffie proeft, en al die andere stoffen niet. Maar dan wel met de stoffen die ontwikkeld zijn in 2020 en die dus voortborduren op de stoffen die ontwikkeld zijn in 2010.

Wat je uiteindelijk zult krijgen zijn de elitaire winkels waar je echt voedsel kunt krijgen, en natuurlijk de ideologische boerderijtjes, maar de dirk en de appie gaan verdwijnen met daarvoor in de plaats van die automatische karretjes a la de melkboer waar je je oudere inktcontainers kunt inwisselen voor ( gratis) nieuwe.

Tegen 2050 kun je dus nog steeds echt vlees en groenten eten, alleen zal de meerderheid der mensheid je dan een rare vinden omdat je niet net als de rest " normaal" uit de printer eet.

En natuurlijkmis veel een kwesrie van gewenning en zul je na een tijd appels uit de printer eren merken dat als je een keer een echte appel eet, dat ie niet zlleen minder smaakt maar dat je dr ook nog eens van aan de schijterij raakt.

Dar soort dingen kun je nu al testen. Rij maar met je auto naar t platte land, klim over een hek, loop naar een koe en tap maar es wat melk af uit die uiers en drink dat maar es puur op.

Ben benieuwd of je t binnen kunt houden:)

[Reactie gewijzigd op maandag 15 juli 2013 11:11]


Door Stone_NL, maandag 15 juli 2013 13:23

Ik heb grote gedeeltes van mijn leven op en rond boerderij, loonbedrijven en biologische tuinderijen door gebracht. Dus ik ben bekend met smaak verschillen tussen supermarkt en rechtstreeks van het land.

Maar waar ik benieuwd naar ben is of de "inkt"-productie effectiever is als huidige voedsel. Zoals je zelf al zegt straks hebben we een klein aantal stofjes waarmee je alles kan maken. Maar welke stofjes zijn dat en waar komen ze vandaan? en kunnen we ze in groot genoegen hoeveelheid produceren, en hoeveel rest stoffen gaat dit opleveren?

Ons huidige voedselproductie is zeer effectief. (vlees/vis even buiten beschouwing gelaten) Er zijn zeer weinig bijproducten waar we niets mee doen. het kost alleen een hoop ruimte om de hele wereld eten te geven. Als straks een van die inkt-stofjes een olie variant is, en we gaan dus massaal noot kweken om die olie te verkrijgen. wat doen we dat met al die " pulp" die overblijft na het perse van de olie? in ons huidige systeem wordt dit verwerkt tot veevoer. maar straks hebben we vele maler meer van deze pulp (omdat het enkel een van de tien basisproducten is) maar geen vee meer dat voer nodig heeft.

Door Tweakers user verleemen, maandag 15 juli 2013 15:18

Stone_NL schreef op maandag 15 juli 2013 @ 13:23:
Ik heb grote gedeeltes van mijn leven op en rond boerderij, loonbedrijven en biologische tuinderijen door gebracht. Dus ik ben bekend met smaak verschillen tussen supermarkt en rechtstreeks van het land.

Maar waar ik benieuwd naar ben is of de "inkt"-productie effectiever is als huidige voedsel. Zoals je zelf al zegt straks hebben we een klein aantal stofjes waarmee je alles kan maken. Maar welke stofjes zijn dat en waar komen ze vandaan? en kunnen we ze in groot genoegen hoeveelheid produceren, en hoeveel rest stoffen gaat dit opleveren?

Ons huidige voedselproductie is zeer effectief. (vlees/vis even buiten beschouwing gelaten) Er zijn zeer weinig bijproducten waar we niets mee doen. het kost alleen een hoop ruimte om de hele wereld eten te geven. Als straks een van die inkt-stofjes een olie variant is, en we gaan dus massaal noot kweken om die olie te verkrijgen. wat doen we dat met al die " pulp" die overblijft na het perse van de olie? in ons huidige systeem wordt dit verwerkt tot veevoer. maar straks hebben we vele maler meer van deze pulp (omdat het enkel een van de tien basisproducten is) maar geen vee meer dat voer nodig heeft.
Nou ik denk dat je in de puurste versie meer moet denken aan een chemisch product, een mengvorm op basis producten die nog steeds op het land groeien of een eiwit of gemanipuleerde schimmel die in een tank groeit.

Hoewel t opbouwprincipe anders is doen we dat soort ongein al lang. Het valt mij op dat als je in de supermarkt komt dat er eigenlijk heel weinig keuze is. Het lijkt wel veel, maar in weze is het alleen variatie op een basisstof.

Bv, spaghetti, maccaroni, pizzabodem, brood, stokbrood, kleine broodjes, taart, cake, koekjes. Het is in weze allemaal gemalen graan met water he? Het is puur de vorm en de structuur waarop het gepresenteerd wordt dat je de illussie hebt dat je een keer iets anders eet. Het is zelfs zo dat het verschil van goedkoop witbrood en bruinbrood zo is dat ze bij de bruine variant gewoon kleurstof door het deeg hebben gedaan. ( wat ik trouwens een wat minder gezond verhaal vind want bruinbrood koop je nou juist voor de vezels, maar wie weet kieperen ze daar een handjevol kokos doorheen.)

De andere kant is patat, krieltjes, rosti, chips, snacks, champignon en aspergesoep, jus, en dat is in weze gewoon allemaal aardappel.

Onze machine is zo ingenieus, die heeft 1 grote basistank die iets kan vervaardigen dat de ene keer op meel, de andere keer op aardappel, dan weer op vis, en dan weer op kip kan lijken. ( maar misschien heb ik t ook helemaaal mis)

Wat ik in ieder geval geleerd heb is dat je t zo gek niet kunt verzinnen of ze vinden er uiteindelijk wel een methode dat het beoogde eindresultaat verwezelijkt. En vaak op een volslagen andere manier dan we ons nu kunnen voorstellen.

Maar dat wordt een andere blog:)

Mocht iemand anders een antwoord op de vraag hebben, dan horen we t graag..

[Reactie gewijzigd op maandag 15 juli 2013 15:23]


Door Marcel, dinsdag 13 augustus 2013 02:26

yeah hopefully the disivion is possible but right now the celtics are too good we have some easy games coming up if they manage to not screw them up so maybe if not disivion then 6th and get the pacers or hawksVA:F [1.9.8_1114]please wait...VA:F [1.9.8_1114](from 0 votes)

Door hart life insurance, donderdag 29 augustus 2013 14:41

B 2170 Merksem-ANTWERPEN 21.04.2009 Ik heb de documentaire gezien op NATIONAL GEOGRAPHIC, z��r interessant �n tegelijkertijd angstaanjagend. Ik bewonder deze monnik. ��N DOCUMENT VAN ONSCHATBARE WAARDE. Ik interesseer me zowiezo voor de oudheid. ��N GOEDE RAAD, DAAG DE DUISTERE MACHTEN NOOIT UIT. JE ZIET NU AL HOE HET KWAAD HET MENSDOM MEER �N MEER BEHEERST !!! SCHERLINX, EdGaR. Heb er net een doc over gezien, het is geschreven door ��n persoon en dat is bijna onmenselijk voor zoiets en die tijd, het is ook een boek gemaakt door een monnik, in het boek zelf staat ook in: Herman! (Dat was de naam van deze “goedoenige” monnik) Het boek bevalt wel kenmerken dat deze is gemaakt door een amateur, geen goede artistiek iemand van die tijd. Meerdere informatie? Probeer de documantaire te kijke!

Door auto insurance quotes, donderdag 5 september 2013 14:29

That kind of thinking shows you're an expert

Door Raquel, vrijdag 6 september 2013 00:56

very initially "咁都唔使咒罵人地全家喺 豬 啫 當事人喺唔著 但罵嗮人地全家 無需要呀 " 無風起浪? I am/ was very<a href="http://wjxdrec.com"> dntpapoiised</a> that my friend BBF who 罵嗮人地全家 無需要呀 that was totally unnecessary at all! Humbly yoursthe inner space

Door http://www.uoflgolfscramb, dinsdag 15 oktober 2013 19:21

BION I'm impressed! Cool post!

Door casino online software, dinsdag 29 oktober 2013 22:37

One or two to remember, that is.

Door privlage insurance car, dinsdag 5 november 2013 18:13

Kudos! What a neat way of thinking about it.

Door over the counter viagra, zondag 10 november 2013 19:33

There is a critical shortage of informative articles like this.

Door car insurance free quotes, maandag 18 november 2013 12:30

Dag nabbit good stuff you whippersnappers!

Door online poker, zondag 22 december 2013 22:20

I had no idea how to approach this before-now I'm locked and loaded.

Door insureyourcaronline.com, woensdag 25 december 2013 15:59

What a pleasure to find someone who identifies the issues so clearly

Door quotes insurance health, vrijdag 3 januari 2014 17:58

It's great to find someone so on the ball

Reageren is niet meer mogelijk