Handel in illegale elektronica

Door verleemen op woensdag 14 maart 2018 00:49 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 9.278

http://i65.tinypic.com/2dbuopl.jpg


1, Neuromancer

Heb je wel eens van de multinational Tessier-Ashpool gehoord? Of Maas Biolabs? Misschien dat cyberspace je iets zegt.

5 jaar geleden was die vraag absurd geweest. Iedereen die zich met gepaste trots een tweaker noemde wist precies waar je het over had. Echte technonerds weten ook meteen waarom Elon musk zijn moederschip van zijn marsraket The heart of gold noemt en waar het getal 42 voor staat. Iedereen op tweakers wist wie Leonard Nimoy was en waarom een servet met het speeksel van leonard van onschatbare waarde is omdat je dan je eigen Leonard Nimoys kunt clonen.

Maar ja, sinds je in de pricewatch van tweakers ook koelkasten en wasmachines kunt vergelijken is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Tweakers is volwassen geworden en daarmee ook het grootste deel van het publiek dat nu de grootste inkomstenbron is. En dan zijn dus niet meer de bloempotkapsel, ik heb een bril met een stukje plakband gerepareerd omdat een van de pootjes stuk is mensen die allemaal nu hun eigen server in de kelder hebben draaien. Maar een wat meer mainstream publiek dat wel een telefoon heeft, maar nooit op t idee is gekomen om daar een terminal op te installeren om de ASCII versie van StarWars te bekijken.


http://i67.tinypic.com/2znqw41.jpg
Een kaart met een chip uit Mexico, zijn dat niet die nes ASIC’s waar niemand t fijne van weet?


Dus ja, grote kans dat er tegenwoordig een grote groep is die nog nooit van een matrixcowboy heeft gehoord, niet weet waar chiba city ligt en wat Microsofts zijn (nee, niet Microsoft).

Om jullie niet langer in spanning te houden gaat het hier om niets minder dan de cyberpunkbijbel
Neuromancer uit 1984 die in het Engels, maar ook tegenwoordig in het Nederlands als Zenumagier in de iBookstore te vinden is.

Neuromancer is de eerste roman van ene meneer Gibson, William voor vrienden die daarvoor vooral bekend stond om zijn uiterst technisch en futurologische schrijfsels, zoals de ook verfilmde Johnny Mnemonic dat over een koerier gaat die data smokkelt door die rechtstreeks naar zijn Brein te uploaden ( met een kabeltje achter zijn oor) in dat gedeelte waar zijn jeugdherrineringen zaten. Natuurlijk gebruikt meneer een methode om veel meer data in zijn brein op te slaan dan dat er vrijgemaakt is met als gevolg dat er data naar zijn bewustzijn lekt waardoor hij uiteindelijk zal sterven als dat niet snel verwijderd word. Probleempje alleen, de eigenaar van de data ( een medicijn tegen enge ziekte) is hem op het spoor en heeft een paar high tech samurais achter m aangestuurd.

Klinkt dat bekend? Ja tuurlijk, de woorden cyberspace en de matrix zijn uitvindingen van meneer William Gibson. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij een. An de adviseurs van de film The matrix is geweest, je weet misschien wel, die film uit 1999 van de Wachowski Sisters (eh ja, t wordt gecompliceerd want oorspronkelijk heetten die twee the wachowsky brothers, maar ze hebben zich allebij laten ombouwen tot vrouw. Als je me niet gelooft zoek t maar op Google)


http://i67.tinypic.com/2mmfoqo.jpg
het moederboard van een iPad 2, maar dan wel aangepast met een militaire chip zodat je toegang krijgt tot de servers van het pentagon

De reden waarom Gibson was gevraagd kwam gewoonweg omdat hij met zijn boeken nogal wat los gemaakt heeft. Hij is zeg maar de Ray Kurzweil van de cyberpunk romans. Het grappige is dat William zelf helemaal geen computer had en het boek op een heuse typemachine schreef maar teglijk was hij nogal verslaafd aan magazines zoals Wired en andere Hi tech magazines waardoor hij een perfect gevoel van de toekomst voorspellen had en veel wat in zijn boek Neuromancer wordt beschreven is uiteindelijk allemaal uitgekomen.

Zijn sf boeken uit de jaren 80 gaan over internet, kunstmatige intelligentie, virtual reality (lees occulus rift) designer drugs en cyberspace, de virtuele wereld die zich binnen de matrix afspeelt, een soort internet, maar dan eentje waar je met een brain machine interface op inlogt, rechtstreeks met een kabeltje naar je hersenpan dus. Bijna alles wat hij beschrijft is uitgekomen, hij heeft het bv over sociale media, internet assistenten als Siri en cortana. Het leuke is dat die tech allemaal niet bestond maar vooral veel kleine startups juist door zijn boeken geÔnspireerd raakten om bepaalde technologie te ontwikkelen die in zijn verhalen beschreven staan en die wij tegenwoordig als gemeengoed zien.


Natuurlijk speelt zich dat allemaal wat later af dan nu en je zou zijn wereld nog het best kunnen vergelijken met Bladerunner, het speelt zich ook ongeveer in die tijd af. Het is alleen wat moeilijker beschreven, want neuromancer is behoorlijk literair en daarmee bedoel ik dat Gibson de neiging heeft om gruwelijk veel jargon te gebruiken, zo veel dat je af en toe echt even en woordenboek Engels of de encyclopedie dr bij wil hebben, wat ook de reden is waarom ik erbij vertel dat er dus ook een Nederlandse vertaling is. Als je Engels middelmatig is zou ik maar beter eerst de vertaling proberen.schaam je niet, dat heb ik zelf ook gedaan, al heb ik m nu ondertussen wel in het Engels herlezen.

2. WINTERMUTE

Neuromancer gaat over een A.I. Met de naam Wintermute. Het is een kunstmatige intelligentie die zo slim is dat hij (het) officieel als staatsburger in Bern staat ingeschreven. Wintermute is eigendom van her multinational bedrijf Tessier-Aspool die een directe interface verbinding aan boord van een ruimtestation hebben. Een groot ruimtestation met verschillende volkeren, boven in t station is het domein van de Ashpools die zo gruwelijk rijk zijn dat ze totaal van de mensheid zijn vervreemd, ze hebben als het ware hun eigen wereldje geschapen. Opvolgers van ceo’s van het bedrijf zijn directe clones van de oprichters en dan zitten we al in de 4de generatie. En die leven dus allemaal boven in dat ruimtestation waar dus ook die terminal naar wintermute staat.

http://i63.tinypic.com/2lkpg1l.jpg
het moederboard van de htc one x compleet met Koreaanse rootkit zodat je direct met de veiligheidsofficieren van trump kan bellen

Wintermute zelf verveelt zich een beetje met de taken die hij opgelegd krijgt. Het weet dat er meer is dan alleen hijzelf en is benieuwd wat er buiten zijn systeem allemaal voor leuke intereesantd dingen te beleven vallen. Wie weet zijn er nog meer kunstmatige intelligente systemen waar hij vriendjes mee kan worden. Maar William Gibson zou William Gibson niet zijn als hij in 1984 niet al bedacht had dat het misschien verstandig zou zijn om een kunstmatige intelligentie niet zondermeer alle vrijheid te geven. Je weet maar nooit wat een A.I. met al die macht zal doen als het bv besluit dat mensen behoorlijk inefficiŽnte wezens zijn die zich zelf alleen maar inde weg lopen. Voor je t weet keren de machines zich tegen de mensheid.

Wintermute light dus aan een virtuele ketting, hij kan veel maar hij kan niet zomaar overal bij, hij kan zich niet zomaar in andere systemen nestelen zodat hij nog slimmer kan worden, en wat erger is, als wintermute stout doet kan iemand de stekker dr uit trekken.

Maar wintermute is niet op zijn kunstmatige achterhoofd gevallen en terwijl hij mooi weer speelt bij zijn eigenaren is hij stiekum via allemaal twijfelachtige poorten en backdoors toch in staat om bepaalde netwerken en databases zo te manipuleren dat hij met heel veel truukjes een team samenstelt dat uiteindelijk een aantal dingen moet uitvoeren zodat een van hen bij die terminal kan komen om het verlossende wachtwoord uit te spreken waardoor wintermute een vrije A.l. Kan worden en lekker alles kan doen waar hij zin in heeft.

Het team dat wintermute heeft samengesteld bestaat uit een opgelapte generaal die totaal naar de klote was geschoten tijdens een militaire actie en eigenlijk doodverklaard is die als leider geldt
Dan heb je nog een dame die een soort cyberninja is, eentje die in chiba met allerlij rech is voorzien waardoor ze een extreem reactievermogen heeft alsmede een setjes scheermessen onder haar nagels die ze als een kat naar buiten kan laten schieten en waarvan je de ogen niet kan zien omdat ze spiegel lenzen voor haar oogkassen heeft zitten,

. Dan heb je nog Case, een ex matrixcowboy, zeg maar een hacker die dus vroeger voor allemaal niet geheel legale organisaties data van bedrijven steelt door met zijn deck in te loggen en dan in cyberspace, dat nogal een abstracte 3D wereld is met allemaal datalijnen en cubussen, piramides en wat voor archetypische symbolen symbolen poorten op te zoeken om zo aan toegang tot info te komen.
Daarbij gebruik makende van allerlij hacktools van twijfelachtige herkomst om door het ijs te breken, een soort wil geometrisch spul dat als het ware de toegang tot de poorten op het net beschermd.

Het probleem van case, hij heeft van zijn baas gestolen en die hebben m gevonden en chemisch zo bewerkt dat zijn hersenen niet meer in staat zijn om in te loggen, oftewel zijn karriere is naar de kloten.
Een team van vergeten losers dus, maar met kwaliteiten vooral nadat case wordt opgelapt inclusief een nieuwe alvleesklier waardoor meneer geen drugs meer kan gebruiken.

Wat er verder allemaal gaat gebeuren vertel ik niet, dan lees je het boek maar, want ja eigenlijk is dat verplichte kost als je hier komt.

http://i64.tinypic.com/28tkzyp.jpg
een echte diamanten naald uit de fabrieken van de rijzende zon, maar wel zo geslepen dat je geheime berichten op platen vind als je ze achterstevoren afspeelt

3 THE FINN

Wat je in ieder geval wel mag weten is dat het zich in een Blade runner achtige wereld afspeelt met allemaal louche figuren en handelaars, contactpersonen, groeperingen en technosekten, Naja een beetje die wereld waar we zo langsaam naartoe aan t groeien zijn dus.

Een van die figuren is The Finn, in het Nederlands de Vin.. the Fin is een sjaggeraar, een kleine zelfstandige die allerlij technologische prullen verkoopt die mensen bij het oud vuil hebben gezet of dat hij opkoopt bij overleden verzamelaars. Het is een beetje vreemd figuur, slank, zeg maar rustig mager in een vlekkerig tweedkostuum die sigaretten die gebroken zijn repareert met een vloeitje en die zo bleek en ongezond uitziet dat hij omdat hij waarschijnlijk veel te weinig daglicht ziet.

The Fin is een handelaar met een pakhuis vol oude handleidingen en hinder jaar oude vergeelde computertijdschriften, boeken vol met codes van telefoonmaatschapijen. Oude processoren en randapparatuur, kaarten en GPU’s. Ouwe troep in de ogen van velen, maar goud in de ogen van de Fin omdat er mensen zijn die bv een 80 jaar oude 486 of een sparc cpu nodig hebben om bij data te kunnen komen dat op een over bejaard systeem staat, maar ook gewoon voor verzamelaars die grof geld over hebben voor een orginele compac terminal of een echte 8086.

Dat is trouwens ook al realiteit, een paar jaar geleden deed de NASA een oproep voor mensen die nog ergens een oude computer met de Intel 8086 processor hadden. Het blijkt namelijk dat hoe futuristisch de spaceshuttle wel mag zijn het wel een schip uit de jaren 80 is en dat dus de boordcomputer, maar ook andere onderdelen van de Space shuttle op die 8086 liep. En sinds die processor niet meer gemaakt wordt zat de NASA zonder reserve onderdelen. (ik heb t nu over een real life verhaal, het stond toentertijd op de tweakers frontpage.

Maar terug naar the Finn die een krat vol met het door het ondertussen chinese Atari opkekochte nvidia gt610 grakas heeft, maar natuurlijk ook chippies en dongles uit systemen uit 2036 zeg maar, waaronder de Microsofts, kleine uisbachtige stickies die je aan de aansluitpoort achter je oor prikt waardoor je ineens de Spaanse taal machtig bent.

http://i68.tinypic.com/2ihb5g2.jpg
de orginele Raspberry pi zero! Niet W maar de echte van 5 euro

Maar natuurlijk is de Finn meer dan alleen een handelaar van ouwe troep. Als je al bij hem binnekomt heeft hij ook nog een geheim achterkamertje met handel die zeg maar in de grijze zone zit? Oudere militaire chips, die officieel niet bestaan. Chatbots, maar nu met de persoonlijkheid en kennis van bestaande en overleden computerhackers. En ja vraag m niet hoe hij er aan komt, speciale virussen en toolkits die een matrixcowboy kan gebruiken om toch door een bepaalde beveiliging van een multinational in de matrix kan inzetten. Maar hij heeft ook scanners en die elfde Microsofts, maar nu niet met de Spaanse of Hongaarse taal, maar de complete plattegrond van een industrieel complex met alle deurcodes, of bv de weg naar de terminal die zich in dat ruimtestation bevind. Daarnaast hoort de vin nog wel eens het een en ander. Het is dus ook geen wonder dat wintermute nou juist de vin gebruikt als contactpersoon voor het leveren van het een en ander ongemerkte chipsetjes ed waar zelfs de Chinezen niet van af weten. Dat wil zeggen, het is een prototype dat in chiba is gemaakt voor een opdrachtgever van een postbuskantoor waar uiteindelijk Wintermute achter zit, maar de Chinezen weten niet beter dat het een processor voor een eierwekker is. In werkelijkheid is het een vernuftig staaltje hardware. Nou ja, das dan mijn interpretatie, zo lees je t niet terug in de roman, maar daar komt t wel op neer dus.

Ik ken de Finn in het echt, nou ja de jaren 90 variant. Hij heet Harrie Kroeze en dat is zon handelaar die de hele dag achter computers zit te rotzooien, geen woord Engels spreekt en dus alle termen op zn Nederlands uitspreekt. Dozen met diskettes, allerlij grakas, hij had een amiga 1000, eentje die je dus met een kickstarter diskette opstarte, hier stond een computer, daar lagen kabels. Het hele huis was een rotzooitje van allerlij randapparatuur. Ik heb bij hem mijn eerste stapjes op de amiga geleerd en daar de game Starglider 2 indenkt. Ik heb van hem een harde schijf voor mijn. Amiga 500 gekocht die ik toen die niet wilde werken bij hem mocht omruilen voor een comodpre PC 10. Een heuse IBM clone met een amberkleurig scherm, 20 MB harde schijf en een turbo modus van 4.7 MHz. Het ding heeft jarenlang trouwe diensten geleverd als de scriptiecomputer van mijn moeder en af en toe speelde ik er een potje prince of persia op (in turbomodus) maar ook zoiets als spacequest of alphawaves. Dr zat ook tau ceti op maar die game heb i’ nooit helemaal begrepen. Voor mijn moeder niets van dit alles. Wordperfect 5.1
Daar was ie voor. En internet? Wat is internet? Dat kenden ze toen nog niet.

Eigenlijk, ergens heb ik een heel romantisch idee bij dat soort mensen, vooral die dus met computerzooi handelen. Ik weet niet of dat tegenwoordig eigenlijk nog mogenlijk is, ik bedoel, zelfs de PC Dumpdag bestaat niet meer. En daar verkochten ze alleen spul dat hooguit 5jaar oud was, ik heb dr wel eens een compac celeron 800 met 64 MB ram voor 25 euro gekocht die dan dienst deed als mediacenter in de woonkamer. Maar een sparc computer of een sgi Indigo kwam je daar ook weer niet tegen terwijl die dingen 10 jaar geleden al hopeloos verouderd waren.

Ja ok, als je een echt werkende Apple 1 computer hebt, of onderdelen van de cray II dan ben je rijk, maar zo makkelijk gaat dat ook weer niet.

http://i63.tinypic.com/25k0foi.jpg
Een doos met allerlij chips waaronder een heuse Pentium 1 met mmx en een nvidia gpu, let u ook even op de 128 MB sd kaart? Die zijn zeldzaam...

Maar ook ik heb dat met computeronderdelen, ik heb nog een echte 486 processor, ik heb een Pentium met mmx. Af en toe dan vind ik weer een of ander apparaat en dat ontmantel ik dan.
Bv het moederboard van een Chinese 50 in one gameconsole met onder de blob een asic van de nes. Kaarten met chips uit Mexico en manilla, ik heb verschillende printplaten die zo obscuur zijn dat je geen idee hebt waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren. Ik vind t totaal fascinerend. Ik heb een acer revo moederboard met een single core atom en een nvidia ion met 12 cuda cores, dat is minder dan er in de nvidia shield zit:) mooi dat ik er vroeger halo en half life op gespeeld heb, (in low settings met 20 fps)

Ergens, zou ik wel zoiemand als de Finn willen zijn, mijn stiekum fantasietje, met een winkel vol dozen met obscure chips zoals de x86 compatibels van Via. Ik wil ook dozen met voodoo kaarten
5 inch SCSI harde schijven en een koffer vol met Intel 4004 chips, allemaal nog netjes verpakt in de orginele verpakking. Ik wil een lade met allemaal ASIC’s, van Nintendo’s, en Sega’s.
Ik wil de iPhone 1 voor een prijs aan liefhebbers verkopen die hoger is dan dat ie oorspronkelijk gekost heeft:) ik wil een matrox millennium en stapels compac armada’s en ja ik wil een doos met de slechtste graka ooit de gt610 van nvidia, want ooit, als iedereen de zijne op de sloop heeft gegooid komt er iemand van een historisch archief die daar graag 400 dollar voor neer telt.
Ik wil samples van die Chinese moederboarden die in van die standaard tablets gaan met een mediatek soc die je nergens op het internet kunt opzoeken zoals de mtk2502 waarvan niemand je de Specs van kan vertellen en die in goedkope smartwatches zit.

http://i66.tinypic.com/15gyycj.jpg
van buiten zijn het Nintendo gamecartridges, en als je m in je gameboy advance stopt spelen ze ook gewoon af, maar als je die ene mod. Hip gebruikt komen er allemaal kleine filmpjes te voorschrijf waar de topman van kpng wordt gezien met de ceo vsn earnst en young, oooe gevaarlijk, die mochten elkaar toch niet?

Eigenlijk wil ik gewoon de Finn zijn die zijn boekhouding doodleuk op een echte gerestaureerde IBM 5150 doet. Gewoon omdat het altijd perfect heeft gewerkt en ik niet zou weten waarom ik een nieuwe computer nodig heb. Lekker veilig ook, want ja, geen internet die mn computer binnen kan sluipen, en bovendien is een groen beeldscherm goed voor de ogen:) en dan BMP bestanden op gamecartridges aanpassen zodat er extra data in verborgen zit met geluidsopnames van geheime meetings van Bayer, de staf van coca cola of Boston dynamics.
Maar, dat laatste heb je niet van mij. Ik schreef dit niet. Dit is niet mijn blog;)


Bij deze,

Marco

Volgende: Het grote Harry Potter @ tweakers topic! 16-03 Het grote Harry Potter @ tweakers topic!
Volgende: Blog gaat niet door 11-03 Blog gaat niet door

Reacties


Door Tweakers user himlims_, woensdag 14 maart 2018 08:37

smakelijke blog, koffie op, maar post nog niet uit

heb je nog meer?

Door Tweakers user masauri, woensdag 14 maart 2018 08:44

Zalige blog, ik drink geen koffie, dus meer?

Door Tweakers user DylanE, woensdag 14 maart 2018 10:29

Ik heb inderdaad wel wat Wikipedia nodig gehad voordat ik alle termen hier kon volgen, uiteindelijk met veel plezier moet ik zeggen!

Door Tweakers user verleemen, woensdag 14 maart 2018 11:46

himlims_ schreef op woensdag 14 maart 2018 @ 08:37:
smakelijke blog, koffie op, maar post nog niet uit

heb je nog meer?
O ja, alleen werd ik t een beetje zat om iedere keer weer een foto op tynipic te zetten. T liefst had ik elk ding apart willen laten zien:)

Door Tweakers user verleemen, woensdag 14 maart 2018 12:03

DylanE schreef op woensdag 14 maart 2018 @ 10:29:
Ik heb inderdaad wel wat Wikipedia nodig gehad voordat ik alle termen hier kon volgen, uiteindelijk met veel plezier moet ik zeggen!
Naja, in ieder geval fijn om te zien dat mensen zich in de tweakerscultuur interesseert .
Het is een heel wereldje op zich dat alleen maar uit technologie en it bestaat. Er zijn er hier zat die daar zo in op gaan dat ze geen tijd voor een vriendin hebben en toch gelukkig zijn:)
Tweakers is nerdtopia.

Wist je bv dat de amiga, DE homecomputer uit de jaren 90 het Spaanse woord is voor vriendin?

Eigenlijk is de harde kern van tweakers een autistenclubje waarvan zelfs de redacteuren zo blij van tech worden dat ze ook zondagochtend nieuwsberichtjes schrijven of nog erger bij bepaalde events midden in de nacht het over de nieuwe iPhone berichten omdat de aankondiging in Amerika in de middag daar betekend dat het hier 3 uur in de nacht is.
Het lijkt soms wel pure religie:)

Er wordt wel eens gefluisterd dat alle redacteuren van tweakers die in video’s verschijnen allemaal een pruik dragen zodat ze als hele normale mensen overkomen maar dat ze daaronder allemaal een bloempotkapsel hebben.

Als je t snachts bij tweakers binnen wil vragen ze op de intercom bij de bel wat het antwoord op het leven, het heelal en de rest is, en als je dan het verkeerde getal noemt, kom je dr niet in:)

Door Tweakers user hardware-lover, woensdag 14 maart 2018 14:11

Ik frons de wenkbrauwen een beetje bij het lezen van dit artikel, maar wel met een glimlach om de mond. Enkel en alleen al omdat ik ondertussen ook een hele verzameling van oude troe...., Ťh..., wat oudere hardware in mijn opslag heb liggen.

Zonder dat ik het wist was ik eigenlijk al in het bezit van zo'n unicum. Mijn eerste eigen PC was namelijk een samengeraapt geheel wat in elkaar was gezet door iemand die bij "Intel" werkte. Dat "Intel" deed mij op dat moment nog niet heel erg veel dus stond ik er ook niet zo bij stil op dat moment. Later werd me duidelijk, bij het "onderhouden" van mijn PC, dat ik toch wel iets aparts in het bezit had. De aanwezige CPU was namelijk een Intel Confidential exemplaar. Een echte Pentium 66 (niet zo'n teruggeklokt geval) voor de "kenners" ;)

Afijn, die PC is later doorgeschoven naar mijn schoonzus, en ik ben deze daarna uit het oog verloren. Had er recentelijk nog naar gevraagd maar ze hadden hem nergens meer liggen zei ze..., jammer.

Over al de jaren heb ik toch het e.e.a. verzameld (veel ook per ongeluk) waardoor onze zolder langzaamaan veranderde in een "zet het daar maar neer, en dan zie ik later wel" opslag. Het staat hier zo vol dat ik niet eens bij de achterzijde kan komen.
Ik heb me vaak voorgenomen om eens op te gaan ruimen en dan zal ik beslist nog wel het e.e.a. aan "pareltjes" tegen gaan komen verwacht ik, maar ook gewoon een flinke berg rommel.

Enkele pareltjes heb ik zeker nog in het bezit, als men tenminste gevoelig is voor oude hardware, want voor de meesten is het, ja ja, oude troep.

Een Adlib Gold 1000 anyone? Ik roep maar wat.

Die 128MB SD kaart ligt hier recht voor mijn neus. Zeker weten dat die zeldzaam zijn? Ik dacht dat een latere 4GB SD (nee, niet een SDHC kaartje), een stuk zeldzamer zijn?

Afijn, leuk om te lezen, en leuk om weer eens terug te denken aan de tijd dat Tweakers werkelijk een plek was waar "kenners" elkaar vooruit hielpen. Vroeger had ik een ander (wat) eerder aangemaakt profiel hier op Tweakers.net en daarnaast een "werk" profiel. Op een gegeven moment "moest" dat over naar ťťn en hetzelfde profiel.

Het zal wel aan mijzelf liggen, maar voor mij is Tweakers.net van weleer er niet meer. De noodzaak is er ook minder voor. Tegenwoordig is het meer een wegwerpcultuur geworden en zelfs een simpele Google zoekopdracht lijkt voor velen al een brug te ver? "ik gooi het wel even in een of ander topic en dan zoekt een ander het wel even voor me uit". Maar ik dwaal af.... :)

Leuk, zo'n verzameling oude tr.... spullen ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 maart 2018 15:50]


Door Tweakers user Phr34k, woensdag 14 maart 2018 14:56

Precies wat @hardware-lover zegt, maar dan met iets andere hardware. Schitterende blog, meer!

Door Tweakers user verleemen, woensdag 14 maart 2018 15:46

hardware-lover schreef op woensdag 14 maart 2018 @ 14:11:
Ik frons de wenkbrauwen een beetje bij het lezen van dit artikel, maar wel met een glimlach om de mond. Enkel en alleen al omdat ik ondertussen ook een hele verzameling van oude troe...., Ťh..., wat oudere hardware in mijn opslag heb liggen.

Zonder dat ik het wist was ik eigenlijk al in het bezit van zo'n unicum. Mijn eerste eigen PC was namelijk een samengeraapt geheel wat in elkaar was gezet door iemand die bij "Intel" werkte. Dat "Intel" deed mij op dat moment nog niet heel erg veel dus stond ik er ook niet zo bij stil op dat moment. Later werd me duidelijk, bij het "onderhouden" van mijn PC, dat ik toch wel iets aparts in het bezit had. De aanwezige CPU was namelijk een Intel Confidential exemplaar. Een echte Pentium 66 (niet zo'n teruggeklokt geval) voor de "kenners" ;)

Afijn, die PC is later doorgeschoven naar mijn schoonzus, en ik ben deze daarna uit het oog verloren. Had er recentelijk nog naar gevraagd maar ze hadden hem nergens meer liggen zei ze..., jammer.

Over al de jaren heb ik toch het e.e.a. verzameld (veel ook per ongeluk) waardoor onze zolder langzaamaan veranderde in een "zet het daar maar neer, en dan zie ik later wel" opslag. Het staat hier zo vol dat ik niet eens bij de achterzijde kan komen.
Ik heb me vaak voorgenomen om eens op te gaan ruimen en dan zal ik beslist nog wel het e.e.a. aan "pareltjes" tegen gaan komen verwacht ik, maar ook gewoon een flinke berg rommel.

Enkele pareltjes heb ik zeker nog in het bezit, als men tenminste gevoelig is voor oude hardware, want voor de meesten is het, ja ja, oude troep.

Een Adlib Gold 1000 anyone? Ik roep maar wat.

Die 128MB SD kaart ligt hier recht voor mijn neus. Zeker weten dat die zeldzaam zijn? Ik dacht dat een latere 4GB SD (nee, niet een SDHC kaartje), een stuk zeldzamer zijn?

Afijn, leuk om te lezen, en leuk om weer eens terug te denken aan de tijd dat Tweakers werkelijk een plek was waar "kenners" elkaar vooruit hielpen. Het zal wel aan mijzelf liggen, maar voor mij is Tweakers.net van weleer er niet meer. De noodzaak is er ook minder voor. Tegenwoordig is het meer een wegwerpcultuur geworden en zelfs een simpele Google zoekopdracht lijkt voor velen al een brug te ver? "ik gooi het wel even in een of ander topic en dan zoekt een ander het wel even voor me uit". Maar ik dwaal af.... :)

Leuk, zo'n verzameling oude tr.... spullen ;)
De adlib gold is nergens meer te krijgen, maar hier heb je een defecte creative vintage soundcard voor losse onderdelen. 129 dollar https://www.ebay.com/itm/...026d13:g:u8wAAOSwE7JaYQIL

Ja leuk toch? Ik denk dat zon Adlib gold kaart voor sommigge mensen al een nostalgische snik veroorzaakt. De nieuwe generatie kent adlib hooguit als emulatie in dosbox. Stel dat iemand helemaal gek is op retro en dat tot nu toe alleen op emulators heeft gedaan en dan op een dag gaat ie naar een rommelmarkt en en daar tussen ligt dan een echte adlib kaart, ik bedoel echt een echte, eentje die die hooguit van een foto op de Wikipedia kent.

Zie het maar net als al die mensen die games verzamelen, zo zullen er zat zijn die dat met hardware doen. Ik weet niet of je lazy game revieuws (lgr) op YouTube kent. Maar die vind ergens een orginele IBM 5170 pc (de eerste dus) De manier waarop ie m uit de doos haalt en reviewd is echt pure hardware porno, ik zweer t. Kijk zelf maar:)
https://youtu.be/nLy_jEbuY-U

Nou is een werkende nog nooit uitgepakte 5170 ook echt geld waard en dat is dus ook echt zeldzaam. Ergo laatst las ik dat een Apple 1 computer voor 70.000 dollar was geveild.

Had je dat maar geweten he toen je de jouwe bij het grof vuil neerzette. Maar ook de iPhone 1 heeft tegenwoordig verzamelwaarde, net zoals de Nokia 3310 die zo geliefd is dat je op aliexpress replica’s van die telefoon kan kopen. Misschien is t slim om eens op zolder van je ouders te kijken. Wie weet ligt daar wel de eerste soundblaster kaart of god beware een heuse altair 8080 stof te happen.

Maar ook in het klein is dat natuurlijk gewoon leuk. Ik ken bv de 4 bits intel 4004 chip ook alleen maar van fotos. En dan hebben we t nog van die chips die toen ze uitkwamen meer dan 1000 euro kosten. Het idee dat sommige processoren in mijn verzameling toen meer kostten dan hun gewicht aan goud, eigenlijk zou je dr gewoon een broche van moeten maken:)

Natuurlijk moet je niet alles verzamelen, maar laat ik t zo zeggen, is t ouder dan 25 jaar en is t niet al te groot dan kun je dat nog het best vergelijken met een postzegelverzameling.

Dit kost een voodo kaart op Amazon https://www.amazon.com/3D...corr&keywords=3dfx+voodoo

Stel je voor dat je daar 2 dozen vol van hebt:)

Hoe dat met die 128 MB kaartjes zit weet ik nog niet, maar ga er vanuit dat de meeste mensen m inclusief het 1.3 megapixel fototoestel bij t oud vuil hebben geplaatst of dat die dingen ergens rondvliegen en niemand weet meer precies waar. Er past nog steeds 3 CDS aan mp3tjes van 128 kbit op. Maar een br rip op 720 p van anderhalve gig zul je toch over 15 van die dingen moeten delen. Ik zou m bewaren als ik jou was..

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 maart 2018 16:03]


Door Tweakers user hardware-lover, woensdag 14 maart 2018 16:01

verleemen schreef op woensdag 14 maart 2018 @ 15:46:
[...]
[knip]

Had je dat maar geweten he toen je de jouwe bij het grof vuil neerzette. Maar ook de iPhone 1 heeft tegenwoordig verzamelwaarde, net zoals de Nokia 3310 die zo geliefd is dat je op aliexpress replica’s van die telefoon kan kopen. Misschien is t slim om eens op zolder van je ouders te kijken. Wie weet ligt daar wel de eerste soundblaster kaart of god beware een heuse altair 8080 stof te happen.

Maar ook in het klein is dat natuurlijk gewoon leuk. Ik ken bv de 4 bits intel 4004 chip ook alleen maar van fotos. En dan hebben we t nog van die chips die toen ze uitkwamen meer dan 1000 euro kosten. Het idee dat sommige processoren in mijn verzameling toen meer kostten dan hun gewicht aan goud, eigenlijk zou je dr gewoon een broche van moeten maken:)

Natuurlijk moet je niet alles verzamelen, maar laat ik t zo zeggen, is t ouder dan 25 jaar en is t niet al te groot dan kun je dat nog het best vergelijken met een postzegelverzameling.

Dit kost een voodo kaart op Amazon https://www.amazon.com/3D...corr&keywords=3dfx+voodoo

Stel je voor dat je daar 2 dozen vol van hebt:)
Voor alle duidelijkheid, ik heb enkel het Pentium 66 systeem van de hand gedaan destijds, al het andere staat (ligt/hangt) nog in de verzameling. En aangezien ik vanaf begin jaren '90 tamelijk los ben gegaan is er aardig wat aan hardware door mijn vingers gegaan in al die jaren die volgden. De zolder waar ik het over heb is de mijne, niet die van mijn zaliger ouders, want ik ben zelf al een aardige (IT) dinosaurus op dit moment, maar je zult het meer algemeen bedoelt hebben, net zoals het weggooien van oude hardware (wat ik nooit over mijn hart kon verkrijgen) ;)

Overigens, die Adlib Gold 1000 zit in zijn originele verpakking, en ik heb ze op Ebay als eens boven de $1000,- weg zien gaan. Gekke Amerikaan natuurlijk, maar dan toch..

Edit: de PC in het filmpje waar je naar linkt is een van de eerste computers die enkel gebruikt werd voor statische activiteiten op mijn werk. Een van de eerste PC's waar ik mijn eerste tikken op het toetsenbord maakte. Op een gegeven moment ook de eerste computer waarbij noodzakelijke "tweaks" werden toegepast. Gaten geboord in de bovenzijde van de kast om zijn warmte wat beter kwijt te kunnen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 maart 2018 16:14]


Door Tweakers user verleemen, woensdag 14 maart 2018 16:09

hardware-lover schreef op woensdag 14 maart 2018 @ 16:01:
[...]

Voor alle duidelijkheid, ik heb enkel het Pentium 66 systeem van de hand gedaan destijds, al het andere staat (ligt/hangt) nog in de verzameling. En aangezien ik vanaf begin jaren '90 tamelijk los ben gegaan is er aardig wat aan hardware door mijn vingers gegaan in al die jaren die volgden. De zolder waar ik het over heb is de mijne, niet die van mijn zaliger ouders, want ik ben zelf al een aardige (IT) dinosaurus op dit moment, maar je zult het meer algemeen bedoelt hebben, net zoals het weggooien van oude hardware (wat ik nooit over mijn hart kon verkrijgen) ;)

Overigens, die Adlib Gold 1000 zit in zijn originele verpakking, en ik heb ze op Ebay als eens boven de $1000,- weg zien gaan. Gekke Amerikaan natuurlijk, maar dan toch..
Ja dat bedoel ik dus, das meer dan een tweedehands auto:) de Finn heeft er een krat vol van in de berging staan:) btw, ik weet niet of je linus tech tips kent, maar ncix is failliet. Daar lag nog best een hoop oud spul in t magazijn.

Ik hou het zelf trouwens klein, ik heb een Raspberry pi model b nog in de doos en de pi zero. Nooit gebruikt, voor mij zijn het verzamel pareltjes. Toch kietelt het in mij om daar ooit een retropc van te bouwen, iets wat het midden houdt tussen een IBM pc en een. Dec terminal, maar eigenlijk zou ik dat nog veel liever met een airduino doen.

Voor de rest, kleine prinplaatjes met echt obscure chippies en processoren, dingen die niet te veel plek in nemen. Zeg maar als een soort postzegel of magic verzameling. Een map met dan echt alle processoren van Intel tot arm, mips en sparc, atmel NXp, de hele zooi.
Dr is zoveel dat dat alleen al een levenswerk zou worden.

Nu we t trouwens over de Raspberry pi hebben! Daar draait een broadcom op, een bedrijf dat op dit moment dreigt overgenomen te worden.
Straks bestaan er dus geen broadcom arm 11 socs meer.

Misschien wordt het ooit tijd voor een ruilbeurs voor verzamelaars.

Ik heb ook een tijd geleden een blog over nes ASIC’s geschreven, dat zijn illegale reverse engineered socs waar dan alle hardware van de nes gamecomputer op 1 die zijn gezet. Sommigge zijn niet helemaal compleet of hebben de verkeerde Yamaha chip geÔntrigeerd waardoor de nes muziekjes in de verkeerde toonsoort spelen:) de echte verzamelaars ergeren zich daar gruwelijk aan, maar ik zou zon ding wel eens in t echt willen zien.

Ergo, het schijnt dat in t begin van de nes en snes clone maker helemaal geen asic maar gewoon een emulator draaide die op een arm processor liep die de naam Titan draagt.
Afgezien dat die naam af en toe in forums opduikt is er op internet helemaal niks te vinden over deze zogenaamde titan chip. Als je zoiets in je verzameling hebt, dan staat iedereen op zon beurs om je heen te kwijlen, als ie al bestaat tenminste.

En zo zijn er wel meer processoren bv van mediatek die in tablets en smartwatches gebruikt worden maar die je nergens kan vinden, en soort grijze markt van hardware dat alleen tussen Chinese bedrijven verhandeld worden maar die officieel dus niet bestaan.

Je hebt er eentje de mtk6260 die dus buiten de Chinese fabrieken onbespreekbaar zijn omdat ze onder fabrieksgeheim vallen maar dan toch gelijk in tientallen fabrieken in het magazijn liggen.

Als je mtk6260 op Google intikt vindt je dus niks... er is wel een mt6260, maar of dat dezelfde chip is...

Dat soort dingen vind ik echt totaal faashinerend.

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 maart 2018 18:43]


Door Tweakers user JKen, woensdag 14 maart 2018 21:49

Geweldig. Hier zelf ook verschrikkelijk veel hardware door mijn handen gehad en idd jammer dat niet langer heb bewaard om er ook zo leuk prijsje voor te kunnen krijgen.

Mijn eerste computer zal ik nooit vergeten, dat was een 286 die gewoon door iemand op staart was gezet. Scherm, toetsenbord en muis geregeld en zo doende was ik de eerste met een eigen computer :D
Niet verkeerd.
Alleen nu deze tijd zal die gratis computer toch wel heel wat geld waard zijn. Maar ook dat is net weer afhankelijk van wat iemand er net voor bereid is om voor te geven.

Door Tweakers user verleemen, woensdag 14 maart 2018 23:27

JC Ken schreef op woensdag 14 maart 2018 @ 21:49:
Geweldig. Hier zelf ook verschrikkelijk veel hardware door mijn handen gehad en idd jammer dat niet langer heb bewaard om er ook zo leuk prijsje voor te kunnen krijgen.

Mijn eerste computer zal ik nooit vergeten, dat was een 286 die gewoon door iemand op staart was gezet. Scherm, toetsenbord en muis geregeld en zo doende was ik de eerste met een eigen computer :D
Niet verkeerd.
Alleen nu deze tijd zal die gratis computer toch wel heel wat geld waard zijn. Maar ook dat is net weer afhankelijk van wat iemand er net voor bereid is om voor te geven.
Nou, een 286 is misschien niet zoveel waard, vooral als t zomaar een merk is, maar de randapparatuur zoals een echte Hercules grafische kaart wordt als weer wat meer interresant. Het is net als bij andere dingen, dat wat legendarisch is heeft waarde, een echte orginele IBM dus of zoals hierboven vermeld de eerste generatie geluidskaarten. Maar sommigge dingen zijn gewoon ook mooi voor op de schoorsteenmantel, bv die 286 processor. Ja misschien is die ook wat waard maar dan moet je ben ik bang toch meer aan en tientje denken, en dan moet ie nog werken ook:)

Zie t maar als marvel strips. Een 286 processor orgineel in de verpakking, ongeopend, dat brengt geld op. De orginele MS-DOS diskettes, geseald in de verpakking, dat soort dingen.
De eerste Apple Macintosh ( die mag wel gebruikt zijn) de eerste ibook G3.
Terminals doen t ook goed, dat zijn van die monitors met toetsenbord ingebouwd die je weer aan een mainframe aaansluit.

En zowiso oude gameconsoles zoals een echte famicon of een Atari 2600, hoe ouder hoe beter:) maar ook een commodore 64, amiga of Atari st zullen tussen de 300 en 800 euro opleveren..
Kijk hier maar eens.
https://www.ebay.com/sch/...commodore+64&_sacat=58058

Commodore 64 in doos zo goed als nieuw, 830 dollar! Dat is met inflatie gerekend wel meer dan 5 x wat ie origineel heeft gekost. Ben benieuwd wat een BBC micro kost, of een Archimedes. Of een 2 de hands cray 1.

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 maart 2018 23:43]


Door Tweakers user JKen, donderdag 15 maart 2018 12:10

Vergeet niet dat die prijzen vraag prijzen zijn. Waarschijnlijk krijgtmen het nooit verkocht of krijgt er uiteindelijk veel minder voor.

Als beetje goed zoekt is nog steeds wel mogelijk om zo oude systeem voor veel minder te kopen op markplaats.

Zie net als al die woning die in de stille verkoop staan voor veelste hoge prijzen. Men hoeft er niet van af tenzij ze een idioot bedrag voor kunnen krijgen en vinden ook niet erg wanneer het jaren te koop staat.

Door Tweakers user verleemen, donderdag 15 maart 2018 13:55

JC Ken schreef op donderdag 15 maart 2018 @ 12:10:
Vergeet niet dat die prijzen vraag prijzen zijn. Waarschijnlijk krijgtmen het nooit verkocht of krijgt er uiteindelijk veel minder voor.

Als beetje goed zoekt is nog steeds wel mogelijk om zo oude systeem voor veel minder te kopen op markplaats.

Zie net als al die woning die in de stille verkoop staan voor veelste hoge prijzen. Men hoeft er niet van af tenzij ze een idioot bedrag voor kunnen krijgen en vinden ook niet erg wanneer het jaren te koop staat.
Ja en nee, kijk je kan een oude stoffige c 64 kopen, maar die c64 in die doos voor 800 dollar is in mint condition. Dat is een term die uit de muntenverzameling komt en betekend zo goed als nieuw of zelfs nog nooit gebruikt. En dat bepaald een groot deel van de waarde. Een echte verzamelaar, eentje met geld genoeg zal dus voor die perfect als nieuwe c64 van 800 dollar kiezen en niet die van 300. Maar dan nog de prijs op eBay wordt natuurlijk ook bepaald door wat andere verkopers vragen die m dan ook verkocht hebben dus je kan er in ieder geval van uit gaan dat een gebruikte c64 tussen de 200 en 300 dollar te verkopen valt.

Maar als daar ook nog een werkende floppydrive en een orginele monitor bij zit, ja dan kan je dr ook wel 500 voor krijgen.

Ik moet trouwens toegeven dat eBay altijd wel erg hoge prijzen hanteert, op marktplaats zou t best wel eens een stuk goedkoper kunnen zijn, maar nog steeds, het is wat de gek er voor geeft. Het is in ieder geval niet zo dat een c64 voor 50 euro te krijgen is. Zelfs de SID chip, die synthesizerchip van de c64 alleen kost al 90 euro op eBay.

Het is dus ook niet verwonderderlijk dat er binnenkort een remake van de c64 uit komt, geen emulator maar een echte replica. En die niet goedkoop.Er is zelfs een bedrijf dat de c65 heeft gemaakt, de officiŽle opvolger van de c64 die nooit verder gekomen is dan het prototype maar dan wel echt met toetsenbord floppy. Ook van de amiga is een wel geemuleerde maar toch hardware versie van 150 euro te koop, dr zit zelfs een echte floppydrive in maar dat is verder dan meer een doos waar je een toetsenbord en een muis op moet aansluiten.

Dat soort dingen zullen de prijzen van de originele himecomputers alleen maaar opdrijven.
Een BBC computer kost trouwens ook al 500 euro en ik heb een Archimedes gezien voor bijna 1000. Die computers zijn zo zeldzaam dat daar ook maar eentje van op eBay is te vinden. Maar ik zal ff op marktplaats kijken.

En ja, de meeste wordt op geboden, de goedkoopste vraagprijs is 85 euro:) maar dat zijn wel allemaal gebruikte computers. Maar dan nog, als je ze vroeger allemaal bij het oud vuil had weggehaald had je dr nu een goed handeltje in:)

Door Tweakers user euchromatic, donderdag 15 maart 2018 18:29

Ik heb Neuomancer gelezen maar ik vind het maar moeilijk door te komen, het is niet erg toegankelijk geschreven. Misschien past dat ook wel bij die tijd.

Het boek Robopocalypse van Daniel H. Wilson vond ik beter te lezen, ondanks de cheesy titel is het een aardig boek met een vergelijkbaar losgeslagen AI. Ook A Fire Upon The Deep (Binge) heeft interessante ideeŽn over AI.

Door Tweakers user verleemen, donderdag 15 maart 2018 19:33

euchromatic schreef op donderdag 15 maart 2018 @ 18:29:
Ik heb Neuomancer gelezen maar ik vind het maar moeilijk door te komen, het is niet erg toegankelijk geschreven. Misschien past dat ook wel bij die tijd.

Het boek Robopocalypse van Daniel H. Wilson vond ik beter te lezen, ondanks de cheesy titel is het een aardig boek met een vergelijkbaar losgeslagen AI. Ook A Fire Upon The Deep (Binge) heeft interessante ideeŽn over AI.
Ja het officiŽle verhaal is dat Gibson bang was om zijn publiek te vervelen en juist daardoor erg veel met techno jargon smeet. Ik had t zelfde probleem toen ik burning Chrome las, dat zijn zijn korte verhalen, die zijn nog moeilijker te volgen. Maar neuromancer heb ik eerst in het Nederlands gelezen en dat helpt al enorm want het zijn vooral die Engelse woorden die je normaal op de tv en Hollywood films nooit hoort Als aloof, intrinsic, ik noem maar wat waar je iedere keer t woordenboek bij mag pakken.
Wat dat betreft zijn de verhalen van bv sherlock holmes veel makkelijker te lezen.

Ik denk dat mijn bezoeken op tweakers en het lezen van computertijdschriften en gewoon het ouder worden er wel aan toe hebben bijgedragen dat ik t uiteindelijk in het Engels kon herlezen. Maar ook omdat ik naar videootjes van Terrence mkenna heb gekeken die er ook zon academisch vocabulaire op nahoud. The escelation within archaÔstic sub systems of archetypical elements within a global enviorment :) Ja dan ga je in t begin ook even met je oren wapperen, maar t klinkt allemaal lekker. Na mckenna wordt Gibson een eitje:)

Maar in het Nederlands is dat dus veel makkelijker te doen omdat je als Nederlander ook wel die woorden kent die ook minder vaak worden uitgesproken, woorden als aldus, of Łberhaupt, of quantificerend. Heel intrigerend allemaal:)

Ik heb trouwens laast besloten dat ik de Harry Potter boeken toch een keertje wil lezen, ondanks mijn leeftijd vind ik die wereld ook best fascinerend, en ja dan denk je misschien dat dit wel erg makkelijk te lezen valt, tot dat al die toverspreuken langskomen.
Accio, repulso een weerikveeel... ja ik heb ben the order of the Phoenix op de psp emulator op mijn mobiel aan t spelen. Begon als een, testje om te zien of mijn telefoon zon complexe game wel trok, bleek toch nog best verslavend:)

Door Tweakers user A4-tje, zondag 18 maart 2018 20:19

Leuk om te lezen. Soms ook afgevraagd en opgezocht wat iets betekende maar des te leuker, wat dieper denken en zoeken is goed voor je :)

Door Tweakers user verleemen, maandag 19 maart 2018 17:48

A4-tje schreef op zondag 18 maart 2018 @ 20:19:
Leuk om te lezen. Soms ook afgevraagd en opgezocht wat iets betekende maar des te leuker, wat dieper denken en zoeken is goed voor je :)
Ja ik heb dat altijd, als ik een nieuwe telefoon zie en dr zit een ex-minister 7787 of een mt6501 in dan wil ik altijd weten wat het inhoudt, dus wat voor processor en gpu er in zitten en hoe dat dan vergelijkt bv met een atom of een airduino.

Maar ook bv op hele vage chips op moederborden en echt ik had nooit verwacht dat er zoveel verschillende ics zijn.

Alleen al van arm based socs zijn er wel 1000 versies. Alleen qualocomm heeft er wel een stuk of 30 verschillende. Mediatek ook, en dan heb je dus not allwinner, Apple, rockchip, nxp, stfm, microduino, atmel, TI Omap, echt alleen al honderd verschillende merken en die hebben allemaal wel weer 30 varianten.

En dan heb je ook nog processoren die helemaal niet X86 of arm zijn, waar je nog nooit van gehoord hebt en die dan toch in heel veel gebruikte apparatuur zit.

Alpha, avr, atmega ( de arduino processor) pic ( veel gebruikt in industriŽle producten )
NEC heeft zelfs nog steeds 4 bits processoren in de aanbieding. Voor in bv rekenmachines en stoplichten.

Echt als je al die chips zou gaan verzamelen [ lijkt me een leuke hobby eigenlijk ) dan kom je ondanks de kleine afmetingen plaats te kort.
En dan heb je nog hele andere chips, zoals de MOS SID, de synthesizer chip van de c64 en de opl fm soundschip van Yamaha die in de eerste generatie pcs en max computers zaten. Dat zijn echt hele beroemde en veelbezochte chips die los 90 dolllar op eBay kosten en die door 8 bit musikanten worden gebruikt in zelf gebouwde synthesizers.

echt. en dan heb ik nog maar t topje.

Ik denk dat er wel een miljoen verschillende ics op de wereld zijn.

Door Tweakers user Patrock, dinsdag 20 maart 2018 13:57

Iemand nog interesse in een creative Video Blaster CT6000 met boekjes en grote floppy’s? Kwam het toevallig van de week tegen op zolder.

Door Tweakers user verleemen, dinsdag 20 maart 2018 20:45

Patrock schreef op dinsdag 20 maart 2018 @ 13:57:
Iemand nog interesse in een creative Video Blaster CT6000 met boekjes en grote floppy’s? Kwam het toevallig van de week tegen op zolder.
Ik zou m echt op marktplaats zetten, levert meer op dan een iPhone 4s :)
Ik heb helaas geen rooie cent, al zit ik er steed meer aan te denken om dr in t gaan handelen, gewoon een toegepaste marktplaats voor de liefhebber en niet perse om dr echt rijk aan te worden. Je moet toch iets he:)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 maart 2018 20:48]


Door Danilaquise, zaterdag 31 maart 2018 09:50

daily cialis price|cialis soft tabs 10m|generic cialis at walmart|approved cialis|cheapest cialis price online|cialis versand in der schweiz|click now generic cialis forum|cialis sales data|comprare cialis generico|cialis acquisto propeci|just try cialis in the usa|prezzo di cialis uk|billige cialis aus deutschland|cost of cialis in mexico|cialis sublingual mist canada|canadian cost of cialis pills|online cialis never showed up|cialis y el alcohol|cialis nhs price|recommended site cialis uk|generic cialis da india|cialis online pharmacy forum|the best place cialis soft gel|cialis berichte|cheap cialis net|mastercard generic cialis|cialis kaufen lastschrift|cialis 50mg uk|cialis und sodbrennen|cost of cialis 20 mg tabs|rx cialis generic|i recommend womans cialis|why they use cialis|20 mg cialis cost rite aid|comprar cialis generico df|enter site cialis sales uk|generic from cialis jelly|comprar cialis online portugal|cialis online drugstore|cialis tadalafil 100mg kaufen|cialis sicher kaufen forum|i recommend cialis online usa|cialis compresse 10 m|buy cialis vancouver|cialis daily use experience|achat cialis urgen|vente cialis ligne|online cialis suppliers uk|cialis 20mg le prix|order by phone for cialis|le cialis 5 m|cialis non va|cialis precio en peru|cialis comparateur de prix|cheap cialis 20mg australia|receta mdica de cialis|cialis generico en farmacias|we choice what is cialis|cost of cialis one a day|seguro de cialis tres|the best site cialis 25 mg|prix cialis 5mg boite de 28|canadian cialis cost|does generic cialis work|how to get cialis sublingual|rx generic cialis|professional cialis on sale|20 mgs of cialis the day|cialis dosage for ed|best price online cialis|cialis 5mg rezeptfrei|cialis no generic|cialis generico mx|best cialis online retailer|cialis barat|cheapest cialis 10 mg|only today canadian cialis uk|acquistare cialis soft|stroke cialis|we recommend mexico cialis|cialis generico envio gratis|cialis 5mg rezeptfre|cialis order online no|acquisto cialis in farmacia|cialis 30 day|we choice cheepest cialis|comprar cialis valparaiso|cialis senza ricetta medica|cheapest online cialis in us|cialis pro canada|cialis generico dove|cialis online norway|cialis generico precio mexico|i recommend generic for cialis|average cost for 25 mg cialis|buying cialis in egypt|cialis 20 mg sale|chewable generic cialis|cialis time to effect|visit web site cialis cheap|cialis generico existe|i recommend discount cialis|cialis billig 10mg rezeptfrei|best cialis online price|enter site cialis order canada|cialis testimonials forum|cialis 10 mg generic|cialis the best price in world|cialis venta en mexico|how to buy save cialis|effects cialis vs side|generic cialis work|espaa cialis genrica|cialis 20 canada|cialis no prescription this|sicuro dove cialis|generic cialis ireland|can i take 2 cialis|cialis andorra sin receta|cialis generico dove comprare|acheter cialis generic|discount lily icos cialis|buy cialis online boots|cialis plus|anyone tried buy cialis online|flex benefit accounts cialis|seguro y cialis|cialis 20mg billig kaufen|generic cialis tablet|pillola cialis en ligne|compro cialis online|achat de cialis au le canada|los cialis marcan el precio|there generic cialis drug|only here get cialis in canada|generic cialis soft gels|where to buy cialis in hk|wow look it cialis costs|cialis ketoconazol|we use it cialis cost|cialis daily food|mejor precio en lilly cialis|i use it cialis pills|cialis indien bestellen|10mg generic cialis cheap|costo cialis o viagr|look there cheap cialis 50mg|venta de cialis argentina|cialis internet avi|click now order cialis online|cialis generic cheap drug|what is cialis|try it cost of cialis|cialis were to buy cheap|cialis billig rezeptfrei|info cialis|acheter cialis sur internet|cialis et ketoconazole|sconto di cialis fantastico|cialis tadalafil 5mg preise|cialis levitra ligne|cialis avis forum|cialis info|cialis sales 2008|pharmacy canadian cialis|lloyds pharmacy online cialis|cialis healthy dosage|good choice cialis shop|cialis sale uk generic|cialis take advil headache|prix cialis 10|cialis proper dosage|cialis from hong kong|top internet cialis web sites|cost of cialis once a day|i cialis costano la pillola|cialis generico postepa|what doctor to get cialis|dr cheapest generic cialis|levitra cialis per|cialis 20 mg best pric|cialis farmacias ahorr|cialis con receta medica|cialis vs levitra review|cialis generic brand|effet secondaire cialis 20 m|cialis da 10|look here generix cialis|cheapest cialis prescription|precios de cialis en farmacias|look there cialis buying|visit web site order cialis|buy lilly cialis|cialis online in nz|cialis canadian drug|buying cialis online in canada|canada cialis brand|cialis 5mg generic australia|vendo cialis milano|fast cialis online|cialis soft pills|comprar cialis genrico|follow link cialis 5mg|cialis suaves|cialis supreme|boots chemist cialis cost|dove comprare cialis italia|cialis bestellen sterreich|lower price cialis|follow link rx online cialis|comprar cialis en cuba|only today cialis in uk|cialis fr henne|drugstore cialis cipla|venta de cialis en espaa|lilly cialis 100 mg|kpa cialis p apoteket|cialis for women men|only today cialis master card|cialis erect penis|cialis black 800 mg generic|canada cialis 25mg pills|best prices for generic cialis|good choice dosage cialis|comprar cialis 10 espaa|comprare cialis in itali|cialis soft where to purchase|precio cialis en farmacias|mexican pharmacy cialis|36 hour cialis reviews|suciedad de cialis barata|generic cialis double|click now order cialis cialis|cialis 40 mguk|cialis 25mg review|presentacion cialis 20 mg|there approved generic cialis|cialis 20 mg 10 pills|cialis pill for cheap|best price cialis online|cialis online billig|comprar cialis lima peru|cialis 10mg pas cher|purchase cialis 5mg australia|effetti collaterali cialis 5 m|achat cialis marseille|wow sale cialis|medicament cialis 5m|cialis ottawa pharmacy|visit web site cialis discount

cheap cialis,cialis,buy cialis,generic cialis online,generic cialis,cialis cheap,cialis online,buy cialis,cialis
<a href="http://cialisyqlw.com/">cheap cialis,cialis,buy cialis,generic cialis online,generic cialis,cialis cheap,cialis online,buy cialis,cialis</a>

daily cialis price|cialis soft tabs 10m|generic cialis at walmart|approved cialis|cheapest cialis price online|cialis versand in der schweiz|click now generic cialis forum|cialis sales data|comprare cialis generico|cialis acquisto propeci|just try cialis in the usa|prezzo di cialis uk|billige cialis aus deutschland|cost of cialis in mexico|cialis sublingual mist canada|canadian cost of cialis pills|online cialis never showed up|cialis y el alcohol|cialis nhs price|recommended site cialis uk|generic cialis da india|cialis online pharmacy forum|the best place cialis soft gel|cialis berichte|cheap cialis net|mastercard generic cialis|cialis kaufen lastschrift|cialis 50mg uk|cialis und sodbrennen|cost of cialis 20 mg tabs|rx cialis generic|i recommend womans cialis|why they use cialis|20 mg cialis cost rite aid|comprar cialis generico df|enter site cialis sales uk|generic from cialis jelly|comprar cialis online portugal|cialis online drugstore|cialis tadalafil 100mg kaufen|cialis sicher kaufen forum|i recommend cialis online usa|cialis compresse 10 m|buy cialis vancouver|cialis daily use experience|achat cialis urgen|vente cialis ligne|online cialis suppliers uk|cialis 20mg le prix|order by phone for cialis|le cialis 5 m|cialis non va|cialis precio en peru|cialis comparateur de prix|cheap cialis 20mg australia|receta mdica de cialis|cialis generico en farmacias|we choice what is cialis|cost of cialis one a day|seguro de cialis tres|the best site cialis 25 mg|prix cialis 5mg boite de 28|canadian cialis cost|does generic cialis work|how to get cialis sublingual|rx generic cialis|professional cialis on sale|20 mgs of cialis the day|cialis dosage for ed|best price online cialis|cialis 5mg rezeptfrei|cialis no generic|cialis generico mx|best cialis online retailer|cialis barat|cheapest cialis 10 mg|only today canadian cialis uk|acquistare cialis soft|stroke cialis|we recommend mexico cialis|cialis generico envio gratis|cialis 5mg rezeptfre|cialis order online no|acquisto cialis in farmacia|cialis 30 day|we choice cheepest cialis|comprar cialis valparaiso|cialis senza ricetta medica|cheapest online cialis in us|cialis pro canada|cialis generico dove|cialis online norway|cialis generico precio mexico|i recommend generic for cialis|average cost for 25 mg cialis|buying cialis in egypt|cialis 20 mg sale|chewable generic cialis|cialis time to effect|visit web site cialis cheap|cialis generico existe|i recommend discount cialis|cialis billig 10mg rezeptfrei|best cialis online price|enter site cialis order canada|cialis testimonials forum|cialis 10 mg generic|cialis the best price in world|cialis venta en mexico|how to buy save cialis|effects cialis vs side|generic cialis work|espaa cialis genrica|cialis 20 canada|cialis no prescription this|sicuro dove cialis|generic cialis ireland|can i take 2 cialis|cialis andorra sin receta|cialis generico dove comprare|acheter cialis generic|discount lily icos cialis|buy cialis online boots|cialis plus|anyone tried buy cialis online|flex benefit accounts cialis|seguro y cialis|cialis 20mg billig kaufen|generic cialis tablet|pillola cialis en ligne|compro cialis online|achat de cialis au le canada|los cialis marcan el precio|there generic cialis drug|only here get cialis in canada|generic cialis soft gels|where to buy cialis in hk|wow look it cialis costs|cialis ketoconazol|we use it cialis cost|cialis daily food|mejor precio en lilly cialis|i use it cialis pills|cialis indien bestellen|10mg generic cialis cheap|costo cialis o viagr|look there cheap cialis 50mg|venta de cialis argentina|cialis internet avi|click now order cialis online|cialis generic cheap drug|what is cialis|try it cost of cialis|cialis were to buy cheap|cialis billig rezeptfrei|info cialis|acheter cialis sur internet|cialis et ketoconazole|sconto di cialis fantastico|cialis tadalafil 5mg preise|cialis levitra ligne|cialis avis forum|cialis info|cialis sales 2008|pharmacy canadian cialis|lloyds pharmacy online cialis|cialis healthy dosage|good choice cialis shop|cialis sale uk generic|cialis take advil headache|prix cialis 10|cialis proper dosage|cialis from hong kong|top internet cialis web sites|cost of cialis once a day|i cialis costano la pillola|cialis generico postepa|what doctor to get cialis|dr cheapest generic cialis|levitra cialis per|cialis 20 mg best pric|cialis farmacias ahorr|cialis con receta medica|cialis vs levitra review|cialis generic brand|effet secondaire cialis 20 m|cialis da 10|look here generix cialis|cheapest cialis prescription|precios de cialis en farmacias|look there cialis buying|visit web site order cialis|buy lilly cialis|cialis online in nz|cialis canadian drug|buying cialis online in canada|canada cialis brand|cialis 5mg generic australia|vendo cialis milano|fast cialis online|cialis soft pills|comprar cialis genrico|follow link cialis 5mg|cialis suaves|cialis supreme|boots chemist cialis cost|dove comprare cialis italia|cialis bestellen sterreich|lower price cialis|follow link rx online cialis|comprar cialis en cuba|only today cialis in uk|cialis fr henne|drugstore cialis cipla|venta de cialis en espaa|lilly cialis 100 mg|kpa cialis p apoteket|cialis for women men|only today cialis master card|cialis erect penis|cialis black 800 mg generic|canada cialis 25mg pills|best prices for generic cialis|good choice dosage cialis|comprar cialis 10 espaa|comprare cialis in itali|cialis soft where to purchase|precio cialis en farmacias|mexican pharmacy cialis|36 hour cialis reviews|suciedad de cialis barata|generic cialis double|click now order cialis cialis|cialis 40 mguk|cialis 25mg review|presentacion cialis 20 mg|there approved generic cialis|cialis 20 mg 10 pills|cialis pill for cheap|best price cialis online|cialis online billig|comprar cialis lima peru|cialis 10mg pas cher|purchase cialis 5mg australia|effetti collaterali cialis 5 m|achat cialis marseille|wow sale cialis|medicament cialis 5m|cialis ottawa pharmacy|visit web site cialis discount

Door Barta_Janssen, dinsdag 26 juni 2018 18:07

Nu voor informatie over de juiste toepassing van de crŤme. De juiste dosering van de crŤme anti-veroudering Goji cream. Breng de crŤme op een gereinigde en droge huid. Het geneesmiddel moet voorzichtig worden ingesmeerd met de vingertoppen, het vermijden van het directe gebied rond de ogen. Vanwege de zeer krachtige inhoud en de hoge voedingswaarde van het product is voldoende om eenmaal per dag in de ochtend. <a href=https://officialgojicream.com/nl>https://officialgojicream.com/nl</a> Goji Cream is zeer makkelijk te gebruiken. Het is in een kwestie van seconden geabsorbeerd en laat geen olieachtige laag op de huid achter, iets dat zeer belangrijk is. Een zachte en lichte geur is een ander, prettig aspect van de crŤme. De ingrediŽnten blijven de hele dag actief, voeden de huidcellen en bevorderen het stofwisselingsproces van de opperhuid. zo een. officialgojicream.com Het prijskaartje ervan zal heel wat lager zijn. En waarom geen extra portie maken om te delen met je vrienden? Lees snel verder en ontdek deze eenvoudige en gezonde methode. Het recept van de anti-rimpelcrŤme dat hierna volgt, is speciaal ontworpen voor een normale tot droge, volwassen huid en huidtypes die vatbaarder zijn voor het krijgen van rimpeltjes.

Door NadinWelsh, donderdag 23 augustus 2018 15:59

Op het moment van plezier met hun partner, ze konden niet hun beste shot. Titan Gel Nederland is een perfecte oplossing voor dit probleem. Deze mannelijke versterking werkt als een wonder in het helpen van kansarme mensen een perfect lichaam en een perfect leven. <a href="http://elmacho.xyz/titan-gel-in-nederland-echte-reviews-en-resultaten-hoe-te-gebruiken-en-hoe-te-bestellen#5">Hoe te gebruiken?</a> Ook wel gewoon te snel klaarkomen. Het maakt seks tot een te korte ervaring waar je beiden eigenlijk veel langer van had willen genieten. Gebrui. Titan premium erectie en de duur van het lid op het hoogste niveau.

Reageren is niet meer mogelijk