Het nadeel van luxe

Door verleemen op vrijdag 2 februari 2018 18:34 - Reacties (35)
Categorie: -, Views: 8.247

Ik heb een probleem. Het is een typisch westers probleem. Ik kan alles wat ik wil, en dus heb ik alles ook gedaan. Op dit moment zit ik op Lanzarote, een van de Canarische eilanden. Maar loop ik buiten de stad te bewonderen? Nee, ik zit binnen. Wat is daar buiten? Een stadje zoals stadjes zijn op tropische eilanden, witte gebouwen, soms met een Colonial look, een fort in de zee, toeristen winkeltjes en natuurlijk palmbomen. Klinkt fijn, maar het is iets wat ik allemaal al een keer gezien heb. Het is alsof ik op herhaling ben. Ik heb daar allemaal al jaren geleden in rondgelopen tijdens mijn assasins creed sessies.
Van de zomer zat ik op een cruiseschip, via Noorwegen richting Spitsbergen wat in de noordpoolcirkel ligt. Ja ik heb meegemaakt dat de zon om 2 uur snachts nog steeds laag aan de hemel blijft staan en niet ondergaat. Ja ik heb de fjorden gezien wat niets anders is dan grote heuvels waar de dalen van onder water staan. Ja dr waren een paar watervalletjes. Maar de steden waar we aanmonsterden? Van die kleine met daarbij van die gigantische doe het zelf bouwmarkten waar je dan een kopje koffie voor 5 euro drinkt, of van die grotere steden waar je je in Almelo waant. Het meest interresant waren de toeristenwinkels en de supermarkt.

Het schip zelf, ja het zijn paleizen op water, ongelofelijk wat een luxe, maar dan zit je daar savonds in het theater omdat he verder niet weet wat je moet doen. De hele dag op een strandstoel in de zin liggen is t ook niet. En dus zijn we maar 5x per dag gaan eten en nee! Ik heb geen walvis gezien. Het was wel ok hoor, maar dat ik nou de hele dag met een supergrijns op mn bek liep, nou nee. Alles was super-de-luxe, maar teglijk miste er iets, ik weet niet wat het was, misschien had ik meer moeten zuipen zoals de andere gasten dat deden.

Vroeger, en dan bedoel ik 20, 30 jaar geleden was dat anders. Toen waren heel veel dingen nieuw.
Sommige dingen waren zo nieuw dat je er veel werk voor moest doen om er iets over te weten te komen of te kunnen krijgen.

Vroeger ging ik speciaal naar Amsterdam voor die ene cd die je nergens anders kon krijgen, of voor dat computer onderdeel waar de rest van Nederland nog nooit van had gehoord. Amsterdam was zo al speciaal met al die dingen die er te zien waren. Maar nu ik er woon is het gewoon een stad geworden.

Niet alleen omdat alles went, ik bedoel, ik ben al jaren niet meer op de wallen geweest en de dam is dat lastige stukje met al die hobbelstenen wat lastig te fietsen is. Maar mede door door internet. De Fame is weg, De virgin store is weg, de Slegte met al zijn 2de hands boeken is weg en wat het stadsleven betreft lijkt het wel of er alleen nog maar toeristen uitgaan.
Zelfs Koninginnedag in Amsterdam, met zijn vrijmarkt is finito, het is leger, er lopen minder mensen en er zijn nog maar een paar straten waar je ook echt mensen hebt die hun spullen van zolder hebben gehaald.

De schuldige is natuurlijk internet. Daar zet iedereen alles op marktplaats! Maar het is ook andersom. Al die zeldzame dingen, waar je echt naar op zoek moest, speciale cd’s, hologrammen, video’s, kleding, you name it overal was wel een winkeltje voor te vinden. Die zijn nu dus allemaal over de kop.

Dat geldt ook voor de rest van t land natuurlijk. De V&D is weg, de Blokker en nu ook de kijkshop, de free record shop. Ook niet in Enschede of Apeldoorn.


Als je tegenwoordig door Amsterdam loopt heb je huizen, bomen straten en Hema’s. Je hebt het t Kruidvat en de ethos. Je kan naar de zeeman en de mediamarkt. Al die dingen die je in andere steden ook hebt. Er is geen reden meer om naar Amsterdam te gaan. Na een tijd krijg je ook door dat het centrum puur een val is voor toeristen om het geld uit hun zakken te kloppen. Wil ik serieus naar het sex of torture museum? Zal ik voor de 3de keer nog maar eens met een rondvaartboot door de kanalen varen?

Tegenwoordig ga je juist Amsterdam uit, naar kleine dorpjes, naar kerken kijken en proeven hoe de patat bij de plaatselijke snackbar daar smaakt.

Zijn er mensen die zich nog herinnerden dat je een cd kocht en die thuis uit de verpakking haalde en m wel 4 x achtermekaar draaide als je m had? Dat je je vrienden op belde om te komen luisteren. Dat speciale, zeg maar toen normale.

Zelfs toen we nog Napster hadden op een 33k6 inbelverbinding en je dus 20 minuten moest wachten voor je 1 song had gedownload was nog speciaal.

Maar ja, nu kun je alles krijgen, zelfs op youtube staat practisch alle muziek. Als je iets wil weten zoek je t op. Al die dingen die je vroeger moest doen om het te bemachtigen of ook maar een sprankje informatie over te krijgen is er gewoon, en dus is niets meer speciaal. Dat nieuwe album van die band? Ik heb t geduld vaak niet eens om er helemaal naar te luisteren, ik skip er door heen.

Dat merk ik ook bij YouTube, waar iedere lul begint met dat je moet abonneren, waar iedereen zich presenteert als een tv maker, waar dus bijna niemand meer echt is. Ook daar vind je alles en dus heeft niet meer die waarde dat als je t gezien hebt dat je er dagen en soms wel weken niet over uitgepraat bent. Ook bij YouTube merk ik dat sinds je door rechts te klikken het filmpje 10 seconden kunt laten skippen ik regelmatig dat dus aan t doen ben. Ik heb geen geduld meer om naar hele filmpjes te kijken, zelfs niet als t over elektronica gaat.

Maar ondertussen heb ik al die horizon en Discovery documentaires gezien, ik weet nu dat ons universum holografisch is en alles wat we zien niets anders is dan een simulatie van informatie dat zich daadwerkelijk op de 2 dimensionale buitenkant van een zwart gat bevind (leonard

Het nadeel van dat je alles kan krijgen dat je ook alles na een tijd wel gezien hebt, maar dat het ook mainstream is. Na een tijdje merk je dat al die documentaires over het heelal bv over het zelfde gaan, dat bijna elk filmpje over quantummechanica het over het double split experiment gaat hebben. Ala je YouTube mag geloven heeft schroedinger wel 1000 katten gehad:)

Maar als je dan meer wil weten, omdat je al dat basis kennis gedeelte in 20 versies hebt gezien merk je dat dat er dus niet is (of weer zo academisch dat er geen touw aan vast te knopen is)

Ik heb nu dus steeds vaker dat ik zaken op internet en YouTube probeer te vinden waar nog niemand over heeft nagedacht daarover iets te plaatsen. Af en toe is t zo erg dat ik denk eindelijk een topic of forum antwoord te vinden om er dan achter te komen dat ikzelf de gene was die dat 5 jaar geleden had geplaatst.

Ik heb t ook met films. Zelden nog komt het voor dat ik een film zie waarvan ik het gevoel heb dat ik net zon film al gezien heb die echt 3 keer beter was. Dat ze nu in 3D zijn helpt niet veel. Het is allemaal zon eenheidsworst geworden. De een na laatste StarWars ben ik na een half uur uit weg gelopen.

Ook bij games. Ik had een Xbox, die heb ik verkocht en mijn eigen game pc gebouwd. En toen maakte ik de fout om eerst halo en daarna half life 2 te spelen. Bleken dat de beste games te zijn die ooit gemaakt zijn. ( nou ja ok, ik heb me heerlijk vermaakt in in just cause 2 en de eerste 4 assasins creed games (laat dat. Ou net de reden zijn waarom Lanzarote zo weinig impact op me heeft) en ik speel nog steeds af en toe carmageddon op Mn iPad. Skyrim was ook wel leuk, maar op een bepaald moment ben ik allerlij games tijdens de steam sales gaan kopen die ik hooguit een paar uur gespeeld had en merkte dat het gewoon niet boeit.

Misschien is dat de reden waarom survival games zo populair zijn? Dat er nu de behoefte is om het met minder te doen zodat we een doel en een bezigheid hebben?
Misschien moet ik dat maar eens in het echt gaan doen. Ergens in de bergen in een zelf gemaakt hutje waar je een kilometer mag lopen voor je bij de waterpomp komt. Waar je de hele dag lol hebt met stenen te gooien om te zien wie het verst komt. Waar iemand langs komt met een oude ketel die je dan helemaal gaat oppoetsen zodat je lekker koffie voor iedereen kan zetten, oven op een met klei zelfgebouwd oventje dat je stookt met in t bos gevonden hout, en waar iemand je dan een liedje leert te zingen dat je nog niet kent.

Ik moet ook een beetje toegeven dat ik t aan me zelf te danken heb. Ik ben altijd een early adopteren geweest. Mijn eerste homepage stamt uit 94 en ik had in 98 al mijn CDS al als mp3 op de harde schijf staan. Dan krijg je dus ook dat probleem met al die hypes van tegenwoordig. Ik stond in de jaren 90 al met een virtual reality helm op mijn hoofd dactyls nightmare te spelen. Ik heb friday the 13 3D en Jans 3D in de bioscoop gezien toen ook al met polaroid brilletjes. Iedere keer als ik mensen enthousiast ergens over iets nieuws hoor praten denk ik, huh? Maar dat hadden we 25 jaar geleden toch al?
Hoe Ian t dat mensen niet weten dat de eerste tabletcomputer van Microsoft is.?

Ik merk dat vooral aan mijn moeder die dus nog niet zo lang een iPad heeft. Die komt de hele tijd met nieuwtjes en leuke dingen die ik al jaren geleden achter me gelaten heb.

Zelfs Tweakers is saai geworden. 5 jaar geleden was bijna elk nieuwsbericht op de frontpage interresant genoeg om te lezen, het ging ook ergens over. Nu gaat het de hele tijd over Reynders van nog uit te komen mobiele telefoons. Dr komt nog wel eens wat langs, maar wat er vroeger voor fenomenale berichten in een dag zag heb je nu een maand voor nodig. Het is ook geen wonder. Dat een telefoon tegenwoordig een heus multitouch screen heeft en een websitebezoek 0.2 seconden sneller kan laden als de concurrent is *ahum* saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaai.


Misschien merk je t aan mijn topics de laatste tijd, dat ik me bezig houd met 8 bit microcontrollers en minimale setups en andere retro zooi. Kijken wat je kan doen met minimale hardware, maar ja das weer zon hobby waar je met niemand mee op straat over kan kletsen.
Het is denk ik die behoefte om met iets bezig te zijn waar niet zonder meer alles kan wat juist daardoor alles weer wat avontuurlijker wordt.

Ik denk dat daarom al die dystopische games en films het zo goed doen (Bladerunner 2094 any one?)

Misschien dat het tijd wordt dat die 3de wereld oorlog nou eindelijk eens uitbreekt en we allemaal plat worden gebombardeerd zodat we helemaal opnieuw moeten beginnen, dan kunnen we tenminste Fall Out 5 spelen, maar dan for real omdat je echt nat wordt van de radioactieve regen.

Misschien worden we dan weer echt gelukkig.

Volgende: MArcoTM - Avonturen met Aardvark deel 1. 08-02 MArcoTM - Avonturen met Aardvark deel 1.
Volgende: De educational tv out keyboard famiclone compute 21-01 De educational tv out keyboard famiclone compute

Reacties


Door Tweakers user HvanL, vrijdag 2 februari 2018 18:44

Grappige blog, zet je aan het denken, thx :)

Door Tweakers user iamzero456, vrijdag 2 februari 2018 20:03

Is het niet omdat je ouder wordt? Ik merk het van mezelf vooral met games, je hebt alles al een keer gehad en niets is bijzonder meer lijkt het wel. Vroeger was voor mij Šlles nog bijzonder, ik weet nog heel goed mijn allereerste echte game (warcraft I) - waar ik uren aan gekluisterd zat. Dat heb ik nu niet of nauwelijks met welke game dan ook. Als ik dan weer oude games opstart die ik vroeger speelde, krijg ik nostalgische gevoelens en vind ik het leuk- maar dat ebt vrij snel weg.

Daarnaast heb ik ook last van het feit: er is zoveel te kiezen qua games, films of reizen (Netflix, YouTube, Steam, goedkope reizen) - daarom kan ik vaak geen keuze maken.

Paradox of Choice:
https://psychology.stacke...ts-in-inability-to-decide

https://books.google.nl/b...%20of%20choice%22&f=false

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 februari 2018 20:07]


Door Tweakers user Grompoe, vrijdag 2 februari 2018 20:30

Ik denk er hetzelfde over.
Alleen ben ik begin 30...

Het leven op deze manier is gewoon saai, alles is voorhanden en je hoeft nergens echt je best voor te doen.

Het liefst zou ik in een hutje op de hei m'n eigen boontjes doppen. Lekker terug naar de basics!

Door Tweakers user onok, vrijdag 2 februari 2018 22:29

Moet je niet gewoon een Porche kopen? Zoiets noemen we een midlife crisis :P

Door Tweakers user Tweade, vrijdag 2 februari 2018 23:29

Je moet terug naar wat je echt belangrijk vindt en daarnaar leven. Geluk is dichterbij dan je denkt.

Ik ben bijna 40 en heb een groot deel daarvan alleen voor mezelf geleefd, veel gedaan en bereikt. Maar naarmate ik ouder wordt ben ik me gaan realiseren dat er meer is. Dus ben m'n doelen aan het herijken, en m'n kinderen helpen me daarbij.

Binnenkort ga ik met ons zoontje van 6 in ons bijbootje het zwerfvuil uit de sloot voor ons huis halen. En ik ben trots omdat ik weet dat hij niet kan wachten om de wereld een stukje mooier te maken. Daar kan ik nog wat van leren.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 februari 2018 23:32]


Door Tweakers user MrJayMan, vrijdag 2 februari 2018 23:32

the cake is a lie: het is je leven lang voorgehouden dat het belangrijk is om de maatschappelijke ladder zo hoog mogelijk te beklimmen en bezit te accumuleren. Echter komt nu het besef dat dit tot ontevredenheid en leegte heeft geleid.
met als gevolg dat je terugverlangd naar je jeugdige onbevangenheid waarin je nog wel blij kon worden van een nieuw stuk speelgoed of jezelf verliezen in een game of film.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 3 februari 2018 00:57]


Door Harm, zaterdag 3 februari 2018 02:42

Verschrikkelijk!

Ja, luxe leidt tot luiheid.

En je hebt opzich een punt, behalve met de laatste alinea over verheerlijken van tegenspoed.

Zoals het er nu uitziet gaat de komende generatie zowieso dik in de problemen komen met natuurgeweld, grondstoffen die op zijn en vechten om schoon drinkwater.

Zij zullen je blog in de toekomst lezen terwijl ze vechten voor hun leven en de generaties (1950-1990) verafschuwen, onterfen en spugen op het graf.

Als je nog iets van je leven wilt maken:
Schone technologie vooruit helpen
Wereldwijd pleiten voor 2-kind politiek
Groen planten
Arme mensen les geven
100% circulaire producten

Take your pick!

Door Tweakers user gekke-gerrit, zaterdag 3 februari 2018 08:07

Interessante blog om te lezen

Misschien helpt het om meer zelf te laten ondernemen , het hutje op de hei.
Vakantie naar Noorwegen Zweden heb je jezelf ook wel belachelijk makkelijk gemaakt, gooi wat geld op tafel en het wordt wel leuk. Dit jaar gaan wij naar noordkaap, of tenminste gaan we proberen, we hebben niet eens garantie dat we er komen! We gaan met de auto, om in 4 weken tijd noordkaap te halen en terug. We hebben nog niets geboekt of gepland, wij hebben alleen vrij van ons werk.

Ik denk dat je meer opzoek bent naar uitdaging, meer DIY, zoals je retro games micro controller. Mocht je eens wat willen laten opknappen in je huis ? Overweeg het dan zelf, niet om geld te besparen maar voor je eigen gevoel.

Iets met “geld maakt niet gelukkig”

Just my big 2 cents

Door Tweakers user armageddon_2k1, zaterdag 3 februari 2018 08:11

Grompoe schreef op vrijdag 2 februari 2018 @ 20:30:
Ik denk er hetzelfde over.
Alleen ben ik begin 30...

Het leven op deze manier is gewoon saai, alles is voorhanden en je hoeft nergens echt je best voor te doen.

Het liefst zou ik in een hutje op de hei m'n eigen boontjes doppen. Lekker terug naar de basics!
Wat let je? https://www.metronieuws.n...ar-in-de-totale-wildernis

Als het allemaal zo weinig moeite kost moet je het gewoon doen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 3 februari 2018 08:12]


Door Tweakers user yousql, zaterdag 3 februari 2018 08:34

En dat allemaal vanuit je huisje in Amsterdam noord? Ja je hebt gelijk, soms lijkt dromen over iets mooier dan het ook daadwerkelijk beleven.

Door Tweakers user JKen, zaterdag 3 februari 2018 09:52

Harm schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 02:42:
Zij zullen je blog in de toekomst lezen terwijl ze vechten voor hun leven en de generaties (1950-1990) verafschuwen, onterfen en spugen op het graf.
Dat bevreemd mij juist. Zelf zie ik om mij heen de laatste tijd dat de maatschappij aan het verharden is en steeds egoÔstischer aan het worden is. En dit komt niet van de oude generatie weg.

Door Tweakers user Thalaron, zaterdag 3 februari 2018 10:02

Of je koopt een tourfiets en gaat, na de nodige trainsessies, met een tentje op reis naar b.v. Italie. Dan is dat wat minder luxe dan in het vliegtuig stappen en ben je meer op jezelf aangewezen. Je komt op plekken waar je normaal never en nooit zou komen en je bent direct ook nog actief bezig en het is beter voor het milieu.

Is natuurlijk maar een voorbeeld. Je kan bovenstaande ook op de motor doen (wel eerst rijlessen nemen indien nodig natuurlijk haha). Ofwel; Een beetje uit je comfort zone (luxe) stappen

[Reactie gewijzigd op zaterdag 3 februari 2018 10:03]


Door Tweakers user SBTweaker, zaterdag 3 februari 2018 10:29

Wel grappig maar in mijn ogen zijn bijna alle digitale middelen hulpmiddelen voor het echte leven en niet voor genot. Ik haal iig zelden geluk uit digitale dingen maar daar gebruik ik ze ook nooit voor behalve muziek dan.

Door Tweakers user Grompoe, zaterdag 3 februari 2018 11:17

armageddon_2k1 schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 08:11:
[...]


Wat let je? https://www.metronieuws.n...ar-in-de-totale-wildernis

Als het allemaal zo weinig moeite kost moet je het gewoon doen.
Dat programma heb ik destijds gezien ja, prachtig.
Het liefst zou ik willen dat zoiets in Nederland mogelijk is aangezien ik toch wel wat dingetjes van het moderne leven wil behouden.
M'n windsurfen zou ik bevoorbeeld nooit willen opgeven en daarvoor woon ik nu op de ideale plek.

Keuzes keuzes keuzes

Door Tweakers user verleemen, zaterdag 3 februari 2018 14:57

iamzero456 schreef op vrijdag 2 februari 2018 @ 20:03:
Is het niet omdat je ouder wordt? Ik merk het van mezelf vooral met games, je hebt alles al een keer gehad en niets is bijzonder meer lijkt het wel. Vroeger was voor mij Šlles nog bijzonder, ik weet nog heel goed mijn allereerste echte game (warcraft I) - waar ik uren aan gekluisterd zat. Dat heb ik nu niet of nauwelijks met welke game dan ook. Als ik dan weer oude games opstart die ik vroeger speelde, krijg ik nostalgische gevoelens en vind ik het leuk- maar dat ebt vrij snel weg.

Daarnaast heb ik ook last van het feit: er is zoveel te kiezen qua games, films of reizen (Netflix, YouTube, Steam, goedkope reizen) - daarom kan ik vaak geen keuze maken.

Paradox of Choice:
https://psychology.stacke...ts-in-inability-to-decide

https://books.google.nl/b...%20of%20choice%22&f=false
Ja met games heb ik dat ook gehad met een van de eerste echte open world 3D game Starglider 2
Daar ben ik een hele paasvakantie van 2 weken druk mee geweest. Veel rondvliegen naar andere planeten en gewoon kijken wat er allemaal gebeurd. Het lullige is dat ik uiteindelijk ook nog eens gefaald heb om het doel van de game te bereiken. Daar had je namelijk maar een beperkte tijd voor. Tja. Maar het zit nog steeds in Mn geheugen gegrift.

De game is trouwens van dezelfde makers als starfox maar dat is een zeer beperkte railshooter in vergelijk met Starglider 2 wat echt een open world met 9 planeten was met heel veel random events. Uren lang boven een spacewhale hangen in de ruimte. En dat voor een game uit 1987 (op de amiga)
En wat de rest betreft...

Het is helaas voor een groot deel omdat ik ouder wordt.
Je wordt sneller gediscrimineerd, ik krijg wel eens te horen dat de bekende kroeg een privť feestje heeft.

Maar het is ook mijn lichaam dat gebreken vertoond, ik heb diabetes, en het bijbehorend overgewicht, de slechte conditie en dus geen werk.

Als ik m zou smeren naar Paraguay of zo, zou ik wel een tijdje van mijn spaargeld kunnen overleven omdat t een lage loon land is, maar dan heb ik dus geen medicijnen, en als t geld op is, ja dan zit ik in een lage lonen land he. Als dat er niet was, dan was ik allang vertrokken.

Het vreemde is dat ik me vroeger echt ONTZETTEND vermaakt heb met games, zeg maar, dat leven leiden dat ik zelf niet kon, lekker virtueel. Maar plotseling was dat weg. Het lijkt wel of er alleen nog maar kinderen gamen. Zelfde geld voor YouTube. Als je naar een volwassen youtuber wil kijken dan moet je naar Amerikaanse vlogs gaan kijken.

Daarnaast ben ik natuurlijk ook nog eens een nerd, en dus wat moeilijker contact maak met gewone mensen en juist weer de reden waarom ik redelijk goed met andere tweakers kan praten, maar daar blijft het bij. Je kan op elkaar reageren wat je wil maar dr is nog nooit iemand koffie komen drinken.

Hier op Tenerife ook, je kan hier wel op een bankje gaan zitten, maar iedereen heeft t druk, net als in de rest van de westerse wereld.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 3 februari 2018 18:25]


Door Tweakers user verleemen, zaterdag 3 februari 2018 15:11

Harm schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 02:42:
Verschrikkelijk!

Ja, luxe leidt tot luiheid.

En je hebt opzich een punt, behalve met de laatste alinea over verheerlijken van tegenspoed.

Zoals het er nu uitziet gaat de komende generatie zowieso dik in de problemen komen met natuurgeweld, grondstoffen die op zijn en vechten om schoon drinkwater.

Zij zullen je blog in de toekomst lezen terwijl ze vechten voor hun leven en de generaties (1950-1990) verafschuwen, onterfen en spugen op het graf.

Als je nog iets van je leven wilt maken:
Schone technologie vooruit helpen
Wereldwijd pleiten voor 2-kind politiek
Groen planten
Arme mensen les geven
100% circulaire producten

Take your pick!
Nou ja noem eens een game waar je gezellig met elkaar gaat bloemen plukken en dan een picknick houdt met vrienden [ow shit, das the Sims:)

Maar afgezien daar van, al die hits zoals half life, bioshock, GTA, call of duty, metro, fall out, stalker, rust, Seven days to die, tamriel online, wolfenstein, het gaat allemaal om overleven in een wereld waar iets goed mis mee is. Het is overleven en doden om niet te sterven. Zelfs in Minecraft is het vanzelfsprekend dat je een armour aantrekt samen met een zwaard zodat je je kunt verdedigen als een groep je fort aan valt.

Dat met die mooiere wereld heb ik heel lang geprobeerd, ook hier met topics op tweakers. Ik was er alleen iets te vroeg mee toen ik beweerde dat ik een heel huishouden op 100 watt stroom probeerde te laten runnen. Ik. En nog nooit zo hard uitgelachen toen ik beweerde dat er computers zouden komen die minder dan 10 watt verbruikten, en nu wil zelfs Windows op arm laptops de wereld veroveren.

Wat het verbeteren van de wereld betreft. Heb ik toch wel t gevoel dat we dr wel komen, overal windmolens en zonnepanelen die er als dakpannen uitzien. Alleen aan die computers moet nog wat gedaan worden, want de Raspberry pi zero kost 5 euro, wat in sommige Afrikaanse landen een maandsalaris is:) en dr zijn nou juist de middelen hoe je mensen dingen leert. Dat is bv t apparaat waar van je leert hoe je een waterpomp moet maken.

Maar misschien heb je gelijk en moet ik er zelf naar toe, en dan alles achter me verbranden. Zo ben ik ook naar Amsterdam gekomen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 3 februari 2018 15:28]


Door Tweakers user 936443, zaterdag 3 februari 2018 16:03

De gezondheid en goedheid zoeken in een eenvoudiger leven in plaats van de 'dragon chasen'.
Wij hebben het zelfde gedaan en zitten nu al bijna een jaar in de bergen dicht bij Yellowstone.

Diep gelukkig na belangrijke heroverwegingen.

Latens ons niet meer gek maken door de utopie en aanprijzingen van marketeerders maar hebben de rijkdom en sustainability in de vanzelfsprekende natuurlijkheid gevonden.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 3 februari 2018 16:07]


Door Tweakers user Vinales, zaterdag 3 februari 2018 18:01

Complimenten voor de topic starter. Je kaart iets aan wat heel bekend voorkomt bij veel mensen denk ik. Je beschrijft het nu vanuit een 30/40tiger perspectief, maar ik hoorde laatst van een gezin die voor de eerste keer de Westkust van USA bezochten...de kinderen kende LasVegas op hun duimpje vanwege het spel GTA...dat belooft wat voor die generatie.

Door Tweakers user verleemen, zaterdag 3 februari 2018 18:33

Vinales schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 18:01:
Complimenten voor de topic starter. Je kaart iets aan wat heel bekend voorkomt bij veel mensen denk ik. Je beschrijft het nu vanuit een 30/40tiger perspectief, maar ik hoorde laatst van een gezin die voor de eerste keer de Westkust van USA bezochten...de kinderen kende LasVegas op hun duimpje vanwege het spel GTA...dat belooft wat voor die generatie.
Ik weet t nog beter te vertellen.
Toen mijn moeder in Damascus was had ik net de eerste Assasins creed game gespeeld met als een van de steden, je raadt het al, Damascus. Terwijl zij aan de telefoon buiten in de echte oude stad met mij liep te praten wat ze allemaal zag heb ik haar verteld hoe ze het beste bij de grote bazaar moest komen:) ik liep dus in de game gewoon met haar mee, maar omdat je in assasins creed kan klimmen kon ik dus de weg veel beter vinden dan haar. Dat was echt heel bijzonder.

Nutuurlijk kan dat alleen in de oude stad, het Damascus van A-C speelt zich af in 1240 en het is niet helemaal 1 op 1 maar nog steeds goed genoeg om als de ultieme Google maps te gebruiken:)

Dit jaar zat ze in Jeruzalem, en ook die stad zat in de eerste A-C. Die keer ben ik niet meegelopen ( ik had de game niet o snel bij de hand, maar ik kon dr wel vertellen via welke poort ze bij de gouden koepel kon komen en wat voor kerk er aan de rechterkant stond,

Door Tweakers user JKen, zaterdag 3 februari 2018 18:47

Over Games gesproken.

Heb je al eens Killing Floor 2 geprobeerd?

Geweldige game, alleen grote nadeel van deze game is dat die zo leuk is dat de andere games niet meer de moeite waard zijn.

Door Tweakers user xFeverr, zaterdag 3 februari 2018 18:54

Alles goed en wel, maar friet 'patat' noemen... dat kan niet he :/

Door Tweakers user Sissors, zaterdag 3 februari 2018 20:04

verleemen schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 15:11:
[...]
En nog nooit zo hard uitgelachen toen ik beweerde dat er computers zouden komen die minder dan 10 watt verbruikten, en nu wil zelfs Windows op arm laptops de wereld veroveren.
Euh was dat 40 jaar geleden ofzo? Gezien mijn 15 jaar oude laptop al <15W zat, inclusief scherm (in idle uiteraard).

Door Tweakers user verleemen, zondag 4 februari 2018 00:04

JC Ken schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 18:47:
Over Games gesproken.

Heb je al eens Killing Floor 2 geprobeerd?

Geweldige game, alleen grote nadeel van deze game is dat die zo leuk is dat de andere games niet meer de moeite waard zijn.
Ja dat had ik dus met half life 2 en de eerste 3 assasins creeds, vanaf dat moment viel zelfs skyrim een beetje tegen. Nooit begrepen waarom Rpg’s zulke realistische graphics hebben en dan zo fake vochten.

En dan blijkt het nog slechter te kunnen.

Ben nu weer bezig met fade to black op de psp emulator.

[Reactie gewijzigd op zondag 4 februari 2018 00:20]


Door Tweakers user verleemen, zondag 4 februari 2018 00:08

xFeverr schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 18:54:
Alles goed en wel, maar friet 'patat' noemen... dat kan niet he :/
Patat is smeuÔger en zegt meer over het product, in veel landen is patat het woord voor aardappel.
Friet komt van frituren, het bakken in olie. Wat er gefrietuurd is kan je daaruit niet achterhalen. Voor t zelfde geld zit je gefrituurde dromedarisdrollen te eten. Een flinke kwak mayo dr over en met een paar borrels op merken veel mensen t verschil niet eens. Altijd eerst je vriendin laten proeven voor je dr een hap van eet.

Door Tweakers user verleemen, zondag 4 februari 2018 00:19

Sissors schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 20:04:
[...]

Euh was dat 40 jaar geleden ofzo? Gezien mijn 15 jaar oude laptop al <15W zat, inclusief scherm (in idle uiteraard).
Ja nee, ik heb t natuurlijk onder load, en er is een tijd geweest dat zelfs een mp3 draaien je processor flink te grazen nam. De reden waarom mp3’s op een 486 geen hogere bitrate dan 96kbit/sec haalden. Hogere bitrates en t ding ging stotteren.

Maar toen ik t stukje schreef was het de tijd van de core duo laptops en die vraten 60 watt.
En dan had je de Xbox 360 die doodleuk 160 watt uit je contactdoos trok alsjeblieft er een dvdtje op draaide.

Ik had t over tegra processoren die 0.2 watt verstookten maar niemand behalve ik ( en misschien jij) zag in dat dit wel eens de processoren van de toekomst zouden worden.

Veel hardcore gamers, die denken dat iets onder de 60 fps in een resolutie lager dan 1080 onspeelbaar is vinden dat trouwens nog steeds:)

Door Barend, zondag 4 februari 2018 06:51

Eens. 020 is 1 grote bouwput - eigenlijk is heel NL 1 grote freggelgrot, en ik heb een gezonde haat jegens bouwvakkers en bouwindustrie. In de jaren 90 speelde ik games om straaljagers, duikboten en psychopaat te zijn maar ook dat is done. Elke nieuwe game draait om schieten en beetje klikken op die ene speciale plek op het scherm. Op Tweakers worden anti-F1 berichten verwijderd. ww3 is wellicht een uitkomst maar dan hadden we Hillary moeten kiezen en dat hebben we niet gedaan. In NL worden actiegroepen opgericht met de slogan ''geweld tegen burgers mogen we niet pikken'' terwijl juist dat het kenmerk is van de politie (het doelwit van protest). Het leven is zinloos en hoop is er niet, schreef Gerard Reve al eens.

Door Tweakers user Sissors, zondag 4 februari 2018 10:14

verleemen schreef op zondag 4 februari 2018 @ 00:19:
[...]

Ja nee, ik heb t natuurlijk onder load, en er is een tijd geweest dat zelfs een mp3 draaien je processor flink te grazen nam. De reden waarom mp3’s op een 486 geen hogere bitrate dan 96kbit/sec haalden. Hogere bitrates en t ding ging stotteren.

Maar toen ik t stukje schreef was het de tijd van de core duo laptops en die vraten 60 watt.
En dan had je de Xbox 360 die doodleuk 160 watt uit je contactdoos trok alsjeblieft er een dvdtje op draaide.

Ik had t over tegra processoren die 0.2 watt verstookten maar niemand behalve ik ( en misschien jij) zag in dat dit wel eens de processoren van de toekomst zouden worden.

Veel hardcore gamers, die denken dat iets onder de 60 fps in een resolutie lager dan 1080 onspeelbaar is vinden dat trouwens nog steeds:)
Toen kon ik natuurlijk ook al dynamisch schalen van de processor uitschakelen en hem forceren om in de laagste powermode te blijven draaien, en dan zou hij ook onder load niet meer dan dat verbruiken. Dat is een definitie kwestie.

Hardcore is overigens eerder 1440p/4k op 144Hz hoor :P. 1080p 60 fps is gewoon standaard. Maar onder de streep blijft het een definitie kwestie. Je kan een extreem simpel computertje op een microcontroller maken en dan hebben we het over milliwatts. Je kan het hebben over een telefoon en dan gaat het over Watts, en je kan het hebben over laptops en dan zit je op de tiental(len) watts, en een desktop op zo'n 100W. Prestaties schalen simpelweg met vermogen. Dat moet iedereen altijd al hebben geweten. En natuurlijk in de tijd krijg je steeds meer prestaties per Watt.

In de loop der jaren is het energieverbruik binnen een klasse wel iets naarbeneden gegaan (al helpt Vega bijvoorbeeld daar ook niet tegen), maar uiteindelijk niet echt schokkend, want dan had je ook veel meer prestaties kunnen leveren.

[Reactie gewijzigd op zondag 4 februari 2018 10:21]


Door Tweakers user verleemen, zondag 4 februari 2018 14:39

Barend schreef op zondag 4 februari 2018 @ 06:51:
Eens. 020 is 1 grote bouwput - eigenlijk is heel NL 1 grote freggelgrot, en ik heb een gezonde haat jegens bouwvakkers en bouwindustrie. In de jaren 90 speelde ik games om straaljagers, duikboten en psychopaat te zijn maar ook dat is done. Elke nieuwe game draait om schieten en beetje klikken op die ene speciale plek op het scherm. Op Tweakers worden anti-F1 berichten verwijderd. ww3 is wellicht een uitkomst maar dan hadden we Hillary moeten kiezen en dat hebben we niet gedaan. In NL worden actiegroepen opgericht met de slogan ''geweld tegen burgers mogen we niet pikken'' terwijl juist dat het kenmerk is van de politie (het doelwit van protest). Het leven is zinloos en hoop is er niet, schreef Gerard Reve al eens.
Misschien moet ik Reve dan maar eens gaan lezen. Ik was vroeger, en meestal nog steeds van de sf, ik heb altijd moeite gehad met de normale romans omdat daar altijd die dingen in stonden die ik toch al kende. Als je down bent is het altijd goed om negatieve teksten te lezen, dat geeft een gevoel van dat je er niet alleen oor staat.

Door Tweakers user verleemen, zondag 4 februari 2018 16:04

Sissors schreef op zondag 4 februari 2018 @ 10:14:
[...]

Toen kon ik natuurlijk ook al dynamisch schalen van de processor uitschakelen en hem forceren om in de laagste powermode te blijven draaien, en dan zou hij ook onder load niet meer dan dat verbruiken. Dat is een definitie kwestie.

Hardcore is overigens eerder 1440p/4k op 144Hz hoor :P. 1080p 60 fps is gewoon standaard. Maar onder de streep blijft het een definitie kwestie. Je kan een extreem simpel computertje op een microcontroller maken en dan hebben we het over milliwatts. Je kan het hebben over een telefoon en dan gaat het over Watts, en je kan het hebben over laptops en dan zit je op de tiental(len) watts, en een desktop op zo'n 100W. Prestaties schalen simpelweg met vermogen. Dat moet iedereen altijd al hebben geweten. En natuurlijk in de tijd krijg je steeds meer prestaties per Watt.

In de loop der jaren is het energieverbruik binnen een klasse wel iets naarbeneden gegaan (al helpt Vega bijvoorbeeld daar ook niet tegen), maar uiteindelijk niet echt schokkend, want dan had je ook veel meer prestaties kunnen leveren.
Aha, ja dat verklaart een hoop, je hebt de boel zitten eehm Tweaken:)
En Mja of prestaties schalen met vermogen is toch ook niet helemaal waar, er is ook nog zoiets als software ontwikkeling. Mijn iPhone se kan bv in 4K filmen en gebruikt daarbij 3.6 watt. dat lukt mijn quadcore a10 pc niet hoor, mede omdat mijn nvidea 730 gvd geen hardware versnelling voor video ondersteund.
En dan hebben we nog die ongelofelijke overhead bij software, waarom is Windows 10 16 gb groot? Waarom kan dat niet gewoon in 150 MB.

Ken je Kolibrie os? Das een compleet in assembler geschreven desktop os dat een beetje tussen Windows 98 en Windows do in zit met alles er op en er aan en de basis versie past op 1 floppy. Dan kan je al de meest gebruikte computertoepassingen uit voeren. De volledige versie met de browsers en games als doom zit rond de 50 MB. En daar kan je echt alles mee:)
http://kolibrios.org/nl/

in de spectrum en amiga tijd werd vaak alles in assembler gecodeerd. Soms zie je nog wel eens een game op de pc waar dat ook is gebeurd of zaken waar procedural rendering in wordt toegepast. Just cause 2 is zon game. Die is 3 gb groot maar genereert als je m speelt 160 gb aan data. Allemaal dankzij procedural rendering.

Ik weet niet of je de oorspronkelijke elite van de BBC kent. Die was 32 kb en dan had je een universum met een maar honderd duizend planeten waar je naar toe kon vliegen.
Puur door in assembler te programeren en weer die procedural rendering te gebruiken. Diezelfde game heb je ook als clones voor de pc en dan is die game ineens 80 MB.

Waarom? Omdat we toch computers hebben die zo snel zijn dat ze al die extra data kunnen verwerken en het niet de moeite is om daarom alles te optimaliseren. Probleem is dat door die houding computers steeds sneller moeten worden.

Serieus, als ze nu de software zouden maken zoals toen, lekker direct op de processor dan was een Pentium 3 waarschijnlijk 2 x zo snel als een octacore i7:)


ik ben ook altijd gefascineerd geweest door low power computers. Ik heb een van de eerste atom desktops gehad die 5 watt gebruikte, en ook de eerste eeepc. Later heb ik zon Chinese trendtac netbook gehad waar een mips processor in zat.

Het geinige is dat dit nou juist de processoren waren die in een SG indigo workstation zat, waar ze oa de dinosaurussen van jurrasic park op hebben geanimeerd. (Trouwens ook voor een deel op de amiga in lightwave met de videotoaster card...
Ook de PlayStation 1 had een mips processor.

En dan kom ik op aliexpress en zie zoiets als dit
https://nl.aliexpress.com...27b0fbb&priceBeautifyAB=0

Een boardje met een 8 bits processor op 16 MHz met allerlij extras zoals PWM output. En dat kost dan 65 cent. In weze vergelijkbaar met een atmega328 die in de airduno zit die je ook in de Chinese variant voor 1,60 hebt

En dan denk ik 16 MHz? Was de commodore 64 niet 1 MHz?
Er zijn dus mensen op YouTube die (op de airduno clones) Tiny basic draaien en dan de PWM output gebruiken om een tv en audio signaal te genereren, maar je hebt er ook die er een complete spelcomputer vsn maken met games als pacman of Space invaders.

Het probleem van al die goedkope mcu’s is dat ze maar 1 a 2 kb ram hebben in plaats van 64 kb. Hadden ze dat wel gehad dan had je dus een computer die meer kon dan een c64 en dan niet alleen door de hardware maar ook nog eens doordat coders ondertussen nogal wat truuks hebben bedacht om iets op het scherm te toveren door het oneigenlijk gebruik van bepaalde functies. Zo kon de echte c64 door een hardware fout in de soundchip samples afspelen.

Een ander voorbeeldje is 1 bit muziek waar ze de breedte van blokgolven moduleren om zo toch nog redelijke geluidsfrequenties te maken voor muziekjes, en dat dan met 3 sporen software matig gemixt naar 1 bit output. Ze noemen t ook wel beeper muziek. De luidspreker kan dus alleen aan, of uit.
En als hedendaagse coders en muziekanten met al heel wat ervaring dat op een ouwe ZX spectrum doen, dan klinkt dat zo.
https://youtu.be/QZnOd_f9YjQ (wacht tot de bassen komen:]

Dat kan dus allemaal waarschijnlijk nog veel beter op die goedkope MCU’s. Bv de kwaliteit van 1 bit muziek is afhankelijk van hoe snel die PWM counters lopen en das op een ZX spectrum een stuk langzamer dan hier.

[Reactie gewijzigd op zondag 4 februari 2018 17:14]


Door Tweakers user 936443, zondag 4 februari 2018 19:46

het luxe deel van benadeling

Door Tweakers user goarilla, zondag 4 februari 2018 20:15

Al gedacht aan tuinieren. Of probeer een paar zeldzame inheemse soorten op te kweken in een zelfgebouwd terrarium ofzo. Je weet wel, iets waarvoor je wat moet zweten. Iets waarop je fier kan zijn.


Door Tweakers user MarElo, zondag 4 februari 2018 21:45

Thalaron schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 10:02:
Of je koopt een tourfiets en gaat, na de nodige trainsessies, met een tentje op reis naar b.v. Italie. Dan is dat wat minder luxe dan in het vliegtuig stappen en ben je meer op jezelf aangewezen. Je komt op plekken waar je normaal never en nooit zou komen en je bent direct ook nog actief bezig en het is beter voor het milieu.

Is natuurlijk maar een voorbeeld. Je kan bovenstaande ook op de motor doen (wel eerst rijlessen nemen indien nodig natuurlijk haha). Ofwel; Een beetje uit je comfort zone (luxe) stappen
Marco en fietsen :-) Hij is al moe na z'n dagelijks bezoekje aan de Dirk.

En zie MarcotmTwee op youtube.

[Reactie gewijzigd op zondag 4 februari 2018 22:03]


Door Tweakers user MarElo, zondag 4 februari 2018 21:58

sorry dubbel post

[Reactie gewijzigd op zondag 4 februari 2018 22:02]


Door Tweakers user verleemen, maandag 5 februari 2018 02:28

MarElo schreef op zondag 4 februari 2018 @ 21:45:
[...]


Marco en fietsen :-) Hij is al moe na z'n dagelijks bezoekje aan de Dirk.

En zie MarcotmTwee op youtube.
Marcotmtwee is al bijna 5 jaar oud en sindsdien niet meer geŁpdatet omdat ik Mn password kwijt ben en de daarbijhorende e-mail al jaren geleden gedelete heb. Het staat er dus voor de eeuwigheid:)

Reageren is niet meer mogelijk