De educational tv out keyboard famiclone compute

Door verleemen op zondag 21 januari 2018 20:10 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 2.407

http://i63.tinypic.com/190ef8.jpg

Dit hierboven is een 8 bits homecomputer, een apparaat dat een beetje het midden heeft met een pc keyboard en een Amiga met software als een Basic interpreter, een tekstverwerker, een spreadsheet, woordenboek, een muziekeditor en zelfs een game editor waar je je eigen games in Kunt bouwen,

Er bestaan wel 100 verschillende modellen en fabrikanten maar al die varianten hebben 1 ding gemeen: Het zijn Nintendo Nes clones, of eerder famiclones, naar de famicom zoals de nes oorspronkelijk in Japan heette.


De orginele nes/ famicom basic set, met diskdrive, keyboard en basic cartridge. Leuk detail. Op de eigen format floppy disks paste maar 64 kb per kant!

Het idee om van een Famicom een echte computer te maken kwam van Nintendo zelf.
In wezen heeft een famicom alles wat een homecomputer nodig had. Zo loopt er een door Ricoh 2A03 aangepaste mos 6502 CPU @ 1.79 MHz in, hij had zijn eigen video controller RP2C02 PPU (5.37 MHz) een resolutie van 256x240 en een kleurenpalet van 25 kleuren uit een palet van 50 en een vijf kanaals RP2A03 apu audio chip en 2kb ram. Dat klinkt een beetje weinig, maar omdat de games van cartridge kwamen hoefde niet het hele spel in het geheugen geladen te worden. Zon cartridge is nog het best te vergelijken met een ssd waar de CPU bloedsnel sprites van kan halen waardoor je met die 2 kb veel meer kan doen dan op het eerste gezicht lijkt. Er zijn wel meer gameconsoles zoals de Philips videopac dat ook een toetsenbord had en dat wilden ze bij Nintendo dus ook.

In 1984 al , een jaar na de introductie van de famicom kwam de cartridge “Family basic” uit, samen met een heus keyboard. Er is zelfs een cassetterecorder en een speciale diskdrive voor de famicom in de handel geweest. Dat werkte alleen op de orginele Japanse famicom, De in Europa verkrijgbare NES miste daar de aansluitingen voor al schijnt er een soort adapter voor in de handel te zijn. Maar dit is weer iets voor de verzamelaar. Niet alleen kost dat een aardige duit, maar dat systeem runt op de 2 KB ram die de famicon beschikbaar heeft waardoor je dus nauwelijks serieuze basic programma’s kunt schrijven. Toch verkocht dit systeem zo goed dat er al snel kapers op de kust kwamen die al die losse randapparatuur in een amiga achtige computer stopten, en zo werd de keyboard famiclone geboren.

http://i66.tinypic.com/29mncbm.jpg
allemaal verschillende famiclone keyboards

De machines zijn bekend onder verschillende namen. Kenners noemen het de “Famiclone Keyboard”, maar zo zul je ze niet in webshops tegen komen. Daar vindt je ze onder vage namen als “educational family tv out computer” Of “tv out family educational computer console” of een variant daarvan wat het opsporen van webshops met die dingen nogal moeilijk maakt. De echte verzamelaars gaan gewoon naar China of India en kopen ze daar gewoon in de winkel.

Heel af en toe vind je ze op eBay, maar dan gaat het vaak om de legendarische Subor486B uit de jaren 90 die door Jacky Chan himself op tv werd gepromoot en dan kost zon verzamelexemplaar ineens 170 dollar natuurlijk. De surbors zijn op zich toch al wat meer bijzonder, zo is er een variant met een floppydrive aan boord.


De surbor uit de jaren 90 met Jacky Chan

De Famiclone Keyboard worden al sinds de jaren 90 gemaakt en hebben dus intern een NES clone als hardware dat meestal uit een enkele chip bestaat, meestal is dat een asic, een soort soc waar alle onderdelen op dezelfde die zijn gezet. Veel van die ASIC’s zijn incompleet waardoor sommige software niet werkt, maar er zijn ook ASIC’s die uitbreidingen hebben zoals een extra audio core zodat je stereo geluid krijgt en extra geheugen. Dit omdat de orginele NES maar 2 kb ram had. Veel modellen hebben 32 kb ram extra, en je hebt er zelfs waar een megabyte in zit, meestal is daar dan zoveel aan geschroefd of loopt het domweg op een emulator zodat ze nog veel meer kunnen, maar alle varianten hebben een Slot voor NES cartridges en kunnen dus ook de NES game cartridges lezen en afspelen. Sommige hebben zelfs een diskdrive maar bij veel computers kun je alleen basic typen maar niet opslaan, dat betekend dus dat het programma weg is als de stroom er af gaat. Toch heb ik filmpjes gezien waar mensen behoorlijk wat code aan t intikken zijn wat mij het vermoeden geeft dat de betere versies wel degelijk een opslag hebben. Ook schijnen er versies te zijn waar alle games al zijn ingebouwd. Daar kun je dan bv een nes cartridge met een sd kaart in plaatsen. Het is dus duidelijk dat hier verschillende fabrikanten aan het werk zijn en niet een enkele die een ome versie maakt die alleen maar gerebranded is.

Veel van die info heb ik voornamelijk door het goed opletten bij het kijken naar video’s want de retailers zelf reppen met geen woord war er nou precies voor hardware in zit. Het zijn in ieder geval vrij kleine boardjes met 1 a 2 chips, een cartridge slot, RCA aansluitingen voor video en audio l en r, 2 aansluitingen voor game controllers en eentje voor de muis en dan nog een 10 watt voeding. En natuurlijk zijn ze allemaal NES compatibel. Maar dat is niet het enige.

Het zijn namelijk volwaardige 8 bits computers met basic intepreter, een textverwerker, een spreadsheet, woordenboek en zelfs een game editor waarmee je je eigen nitendogames kunt maken. Er zit zelfs een printerpoort op zodat je je documenten kunt uitprinten en daarom zijn ze in de lage lonen landen behoorlijk populair.

Je kunt ze nog steeds krijgen, er zijn wel 100 verschillende modellen van. Het probleem is dat je er wel naar op zoek moet. Op zoiets als aliexpress kom je ze bv niet tegen. Dat is ook de reden waarom je er nouwelijks filmpjes over vind op YouTube, en als je ze al vind dan in Hindi, of Russisch, of Pools. Iets wat je trouwens vaker hebt met echt goedkope producten.


Dit doen ze in India met hun 12 dollar kostende computers:)

Als je al een webshop vind dan is t iets onbekends, Chinees of India’s maar daar zijn ze spotgoedkoop. De Indiase Victor vr-70 kost omgerekend maar 12 euro, en dan heb je een keyboard met daarin de famiclone, analoog tv en audio out, een muis, 2 game controllers en meestal 2 cartridges. Een met games en een met al die pc georiŽnteerde software.

Of je ze in Nederland kunt kopen betwijfel ik, al weet je maar nooit natuurlijk, misschien is er toch een handelaar op marktplaats die nou net die ene term voor die dingen gebruikt waar ik niet aan gedacht heb, misschien vind je ze wel op de zwarte markt in Beverwijk.

Een ding is wel zeker, deze famiclone keyboard computers zijn tegenwoordig volledig legaal. De patenten van de Nes/ famicom zijn namelijk sinds 2003 verlopen waardoor iedereen dit apparaat na mag bouwen.

Hoe dat met de games zit weet ik niet, maar je kan al jaren van die handhelds kopen met 1001 nes games en ook op Android heb je van die nes apps waar een paar honderd nes games ingebakken zitten inclusief van die games die zo bewerkt zijn dat bv de sprite van een auto in een UFO is veranderd en de straatachtergrond nu een Space achtergrond is maar verder de code indentiek is. Misschien dat er toch via een omweg licentiegeld wordt betaald want dit soort apps lopen meestal op advertenties, maar ze worden dus niet verwijderd.


Dit is de enige Engelstalige review van een keyboard famiclone computer, en natuurlijk issie in 3D


als laatste nog een Russische review van de Magistr Repetitor. Onverstaanbaar, maar hij laat wel mooi alle functies zien.

Heb je interesse, dan zijn hier 2 links waar je ze kan kopen.
Deze site zit in india.
http://shopping.rediff.co...-activities-in-1/11092818

En deze in China.
http://erockwin.sell.ever...me-consoles-for-kids.html


Zoals je ziet zijn het nogal onbekende sites, dat komt ondermeer omdat geen enkele verkoper het een keyboard famiclone word genoemd. Toch verkopen die dingen nog steeds in grote aantallen. Dit is dus wat ik tot dusver heb kunnen vinden. Als iemand iets dichterbij weet dan hoor ik het graag. Vooral als het een beetje compact model is:)

Nieuw, een Wikipedia artikel van de Mega kid mk-1000 een van de kleinste keyboard famiclones.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mega_Kid_MK-1000.

Volgende: Het nadeel van luxe 02-02 Het nadeel van luxe
Volgende: Half life 2 op een smartphone van §35 13-01 Half life 2 op een smartphone van §35

ReactiesDoor Tweakers user verleemen, maandag 22 januari 2018 13:29

:) dat komt er van als je de hele tijd naar Chinese sites kijkt.
Bedankt in ieder geval en,
Aangepast.

Door Tweakers user Skyrunner, dinsdag 23 januari 2018 08:54

Blijft leuk spul.

Ik heb tijdens mijn periode in China eens een Chinese Famicom clone gekocht, 400 games on board (met vaak de nodige glitches en/of opzettelijke aanpassingen), NES on a chip als ik het goed begrepen heb.

Leuk ding, maar het ging meer om de heb ; het apparaatje staat nu stof te happen.

Maar toch, dat retro spul maakt me toch altijd weer hebberig. Met wat creatieve zoektermen kom je trouwens ook een heel eind op Taobao.

Door Tweakers user verleemen, dinsdag 23 januari 2018 14:08

Skyrunner schreef op dinsdag 23 januari 2018 @ 08:54:
Blijft leuk spul.

Ik heb tijdens mijn periode in China eens een Chinese Famicom clone gekocht, 400 games on board (met vaak de nodige glitches en/of opzettelijke aanpassingen), NES on a chip als ik het goed begrepen heb.

Leuk ding, maar het ging meer om de heb ; het apparaatje staat nu stof te happen.

Maar toch, dat retro spul maakt me toch altijd weer hebberig. Met wat creatieve zoektermen kom je trouwens ook een heel eind op Taobao.
Taobao kende ik nog niet. Wel leuk dat je met iDeal kan betalen, maar dat kan bij aliexpress
Ik heb al wat zoektermen ingetikt als 8 bit computer, en educational tv out keyboard, maar verder dan nes joypads kom ik nog niet.

Door Tweakers user codebeat, woensdag 24 januari 2018 21:20

Een ding is wel zeker, deze famiclone keyboard computers zijn tegenwoordig volledig legaal. De patenten van de Nes/ famicom zijn namelijk sinds 2003 verlopen waardoor iedereen dit apparaat na mag bouwen.
Ja is dat zo? Hoe zit het dan met de classic mini van Nintendo zelf, ze hebben een aantal games weer opnieuw uitgebracht? Ik heb altijd het idee dat ze rechten stretchen door steeds weer het oude als nieuw uit te brengen. Dat zie bij al die oude games. Probeer maar eens een kloon van een game als telefoon app uit te brengen, zelfs al is ie met javascript nagemaakt dan staan ze meteen te stuiteren. Zoals bijvoorbeeld Super Mario Bros in javascript, heb de source er nog van (niet zelf gemaakt) maarre online is alles gekilled door Nintendo vanwege rechtenclaims.

Door Tweakers user verleemen, donderdag 25 januari 2018 00:54

codebeat schreef op woensdag 24 januari 2018 @ 21:20:
[...]

Ja is dat zo? Hoe zit het dan met de classic mini van Nintendo zelf, ze hebben een aantal games weer opnieuw uitgebracht? Ik heb altijd het idee dat ze rechten stretchen door steeds weer het oude als nieuw uit te brengen. Dat zie bij al die oude games. Probeer maar eens een kloon van een game als telefoon app uit te brengen, zelfs al is ie met javascript nagemaakt dan staan ze meteen te stuiteren. Zoals bijvoorbeeld Super Mario Bros in javascript, heb de source er nog van (niet zelf gemaakt) maarre online is alles gekilled door Nintendo vanwege rechtenclaims.
Het is een beetje een grijs gebied, maar de wet zegt dat patenten op elektronica maar 20 jaar gelden. Op auteursrecht zoals bij games en boeken is dat 75 jaar. Het is de reden waarom je tegenwoordig ook platenspelers van andere merken hebt die sprekend lijken op de beroemde de Sl 900 draaitafel van technicus. En dat geld dus ook voor de Nes van Nintendo.

Er zijn landen waar Nintendo pas later patent op de nes hebben aangevraagd, zo heeft Nintendo in 2005 nog een bedrijf aangeklaagd die een clone maakte maar die rechtszaak heeft Nintendo verloren. Het gaat wat de rechtsgang betreft om het eerste patent dat voor een product wordt aangevraagd en dat is voor de famicon dus 1983.

Voor de duidelijkheid, het gaat om famiclones vanaf 2003. Al die clones die voor die tijd werden geproduceerd waren toen wel illegaal. Ik denk dat het gewoon te moeilijk voor Nintendo was om al die vage Chinese en Braziliaanse clone fabrieken op te sporen en aan te klagen. We noemen het niet voor niets een grijze markt. Niemand weet, nog steeds niet welke fabriek nou eigenlijk die ASIC’s produceert. Dat geld zelfs voor bepaalde arm socs die je tegenwoordig in goedkope smartwatches vind. Zelfs op de echte nerdsites wordt er over bepaalde hardware alleen maar gespeculeerd. Zo schijnt er voor Sega Genesis clones een emulator geweest te zijn met de naam titan waar je ook helemaal niks over kunt terug vinden.


Bovendien waren sommige games zo oud dat Nintendo waarschijnlijk het niet de moeite vond om sites en fabrikanten aan te klagen voor iets wat toch al een verzadigde markt was en ze zich meer op producten wilden concentreren die al een paar generaties verder lagen zoals de GameCube en de Wii.

Ik denk dat je wat de mini Nintendo dus eigenlijk moet spreken van een clone, ook al is ie van Nintendo zelf. Ook daarin loopt een asic en niet de orginele chipset uit de nes. Ze springen als het ware in op de markt van clones en hopen op een goede omzet omdat fans graag iets origineels hebben.

Ook wat games betreft denk ik dat de opbrengst zo laag zal zijn dat men niet de moeite doet om niet meer uitgebrachte oude games te verbieden. Ik vind het zelf ook raar dat ik gewoon ongestraft PSP roms en tegenwoordig zelfs PS2 en Xbox roms van emuparadise kan downloaden. Ze hebben echt alles!
Wat je wel merkt is dat sommige games die jarenlang als abandonware te downloaden zijn plotseling niet meer verkrijgbaar zijn als ze plots als een port voor bv de iPad verschijnen maar dat geld dan alleen voor een specifieke game.

Wat ik ook denk is dat ze pas echt in actie komen als een product van hen pas wordt aangevallen als het te veel aandacht krijgt, zoals die mariogame die je online kon spelen en daar dus het nieuws mee haalde.

Op Aliexpress kun je namelijk echt tientallen spotgoedkope handhelds kopen met soms wel duizend nes games waaronder Mario, maar ook van die aangepaste zooi.

Het zelfde geld voor Android. Zoek daar maar naar nes emulators, je zult er tientallen vinden met 99 nes games ingebouwd die gratis zijn te downloaden en die dan reklame tussen de verschillende games laten zien.

Deze hier heb ik zelf: https://play.google.com/s...ls?id=com.classic.gamenes
Avg meldt dat ie virusvrij is. Gewoon gedownload met Google play, helemaal legaal.

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 januari 2018 01:02]


Reageren is niet meer mogelijk