Half life 2 op een smartphone van §35

Door verleemen op zaterdag 13 januari 2018 23:03 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 5.109DE ALCATEL PIXI 3 3.5

Alcatel is geen onbekende op de telecom markt. Het is de producent van de goedkoopste prepaid telefoons die ik ken die op zich vrij simpel maar toch degelijk zijn. De goedkoopste nieuwe Alcatel die ik heb gehad was een dumbphone van 5 euro met maar liefst 15 euro beltegoed.

Maar hoewel er nog steeds dumbphone bestaan, oa van Nokia is Alcatel ondertussen de richting van low budget smartphones ingeslagen en heeft verschillende goedkopere Android telefoons waarvan ik een paar maanden geleden de pop 4 5.5 inch voor 150 euro had aan geschaft. En redelijk ding met een quadcore, 1 gb ram en 16 gb opslag en een IPS scherm. Leuke telefoon, niet de beste camera maar voor de rest helemaal goed.

Toen ik m kocht zag ik daarnaast zijn kleinere broertje, een pixi 4 van 4 inch voor 48 euro liggen en ik moest me heel erg inhouden om die er niet bij te kopen, puur omdat ie zo goedkoop was. Ik heb t toch gelaten. Tot ik 2 weken geleden zag dat er nog een goedkopere bij was gekomen: De Alcatel pixi 3 3.5
Voor de prijs van 35 euro! Inclusief 5 euro beltegoed. Dat moest ik meemaken en ik heb m dus gekocht. Ik moest gewoon weten wat zon goedkope Android telefoon kon.

Om te beginnen de Specs:
Klein toestel, met een 3.5 inch capaciteit scherm in 320x480
Dual Sim, 512 MB ram, 4 gb opslag microsd aansluiting
Mediatek MT6572M dual core arm cortex A7 soc @ 1 GHz met mali 400 GPU
3G en WiFi, Camera alleen op de achterzijde

Volledige specs hier: https://www.gsmarena.com/alcatel_pixi_3_(3_5)-6932.php


WAT KAN ZON DING?

Op zich helemaal niet zo verkeerd voor die prijs, zo is de iPhone ooit ook begonnen:)
En eigenlijk issie best snel, dat ligt natuurlijk ook aan de lage resolutie, maar alles start braaf snel op, ook als je aan t browsen bent, tweakers laadt in een seconde, iets wat ik toch echt niet verwachte. Maar ja dat heb je tegenwoordig met arm socs, zelfs de goedkoopste shit is tegenwoordig snel genoeg.
Ook YouTube laadt snel en speelt zonder haperen. Sociale media heb ik eigenlijk niet geprobeerd maar Google maps loopt gewoon lekker en eigenlijk heb ik niet t gevoel dat echt veel langzamer loopt dan een smartphone van 400 euro.

Maar.. helemaal perfect is t niet. Om te beginnen is het scherm wat ongevoelig soms, je moet erg precies links en letters aanklikken en op een 3.5 scherm zijn die nogal klein. In tegenstelling tot een iPhone 3 die ook dat formaat had tik je dus regelmatig mis, en er zijn nogal wat apps die zulke kleine buttons hebben dat je soms wel 5 keer moet mikken voor je m ingedrukt hebt. Het zelfde geld ook bv met hokjes aaantikken in de settings. Zelfs een speciale touchscreen pen is vaak te groot. Zo had ik er bv Caustic op, een softsynthesizer, sequencer en dan is t best een toer om op van die minuscule play en record knopjes te drukken. Het zelfde geld voor zoiets als tic-80 een virtuele console annex game enigine die echt gruwelijk kleine knopjes van een vierkante millimeter had.

Maar, en dat moet ik wel zeggen, bij de normalere apps zijn die knoppen vaak groot genoeg, eigenlijk zijn dat soort apps als hierboven ook meer bedoeld voor op tablets, dus helemaal eerlijk is dat niet. Maar toch echt helemaal lekker is dat scherm dus niet.
Het is verder ook gewoon een TFT, dus de kijkhoeken zijn ook niet echt optimaal, maar hij is wel lekker helder. Filmpje kijken of muziekje luisteren klinkt lekker hard, het is dus niet zon goedkoop kreng waar ze op de luidspreker hebben bezuinigd. EN, in tegenstelling tot de nieuwe iPhone heeft ie ook nog een heuse hoofdtelefoon aansluiting.

Manco 2 is dat er maar 4 GB opslag op zit, daarvan gaan er 2 naar Android KitKat en dan zijn er nog van die zogenaamde handige apjes die nog eens anderhalve gig opslokken waardoor je dus maar 500 kb over hebt:)
Gelukkig zijn die appjes te verwijderen, je moet ze dan wel eerst uitschakelen in de settings voor je ze kunt gebruiken.

Maar toen kwam de echte uitdaging. Ik had al een paar games dr op gezet, simpele zoals angry birds en een race game en een elite cloon (aalite) en dat liep lekker normaal, maar zou ie ook half life kunnen draaien?

XASH3D

De originele half life in xash3D nu op de Alcatel pixi 4, 7 inch tablet van 70 euro. Specs: mediatek MT8321 quadcore arm 7 @ 1.3 GHz. 1gb ram. 8 gb opslag. 7 inch TN scherm met 1024x600 resolutie

Er is namelijk al sinds 2014 XASH3D, een port van de goldsource engine, die ondertussen zover is ontwikkeld dat je m in de Google play store kunt downloaden. Het is een reverse engineered engine waar oa, half life, blue shift en counterstrike op zijn gemaakt, maar nu met een aantal verbeteringen en verschillende Ports waaronder dus Android. Ik heb een Android tablet waar dus gewoon half life op draait, de hele game, compleet met on screen controlls en t draait perfect.

Maar er is nog iets leukers. Xash3D draait ook alle andere half life 1 mods die in de laatste jaren zijn gemaakt. En nu komt het. Een aantal gestoorde ontwikkelaars hebben het plan opgevat om half life 2 in de oude goldsource engine te bouwen. Een downgrade dus. En waarom? A: leuk retro! B: De hele game is nu nog maar 400 MB en C:Half life 2 in xash3D op je mobiel:)

En werkt het? JAZEKER!!!Zelfs een mobieltje dat net zoveel kost als een Raspberry pi 3, en eigenlijk nog een stuk goedkoper is omdat je al een touchscreen en alles er bij heeft speelt half life en half life 2 goldsource probleemloos af:) zelfs met die paar honderd MB opslag die je er standaard op hebt zitten.

Ooit komt er een tijd, dan koop je een mobiel voor 20 euro
Waarvan ik me dan afvraag, but does it run crysis?
Maar daar moeten we denk ik nog wel een jaar op 2 op wachten:)


Hoe krijg je half life op je mobiel?

Ps. Voor wie half life op zn mobiel wil hier nog even de handleiding.
T werkt op alle moderne Android telefoons, je hoeft niks te rooten.

1. Ga naar Google play en zoek naar XASH 3D ( flying with gauss), de app is iets van 10 MB en gewoon gratis. Klik op installeren.
2. Ga daarna met je bestandsbeheer app naar je basis telefoonopslag en maak daar een nieuwe map met de naam XASH
3. Nu heb je of een cd of de steam versie van half life nodig. Zoek in de game naar de map valve en copieer die in zijn geheel naar de xash map die je hebt gemaakt.
4. Klik nu op je mobiel op het xash3d icoontje op het begin scherm. Xash zal je vragen waar je de valve folder hebt opgeslagen. Ga naar je telefoongeheugen en klik op de xash map die je hebt aangemaakt (die map ziet er nu als het xash icoontje uit)
5. Als je alles goed gedaan hebt zal nu half life starten.
6. Have fun, ook als je een duurdere telefoon hebt:)


Xash3D is er ook voor de pc, Mac en de pocketCHIP. Aan een versie voor de Raspberry pi en iOS wordt gewerkt. Er is ook een speciale xash3D voor counterstrike.

Volgende: De educational tv out keyboard famiclone compute 21-01 De educational tv out keyboard famiclone compute
Volgende: Waar blijft de 8 bit Raspberry pi? 01-'18 Waar blijft de 8 bit Raspberry pi?

Reacties


Door Tweakers user DamirB, zondag 14 januari 2018 21:30

Betekent dit dat je potentieel ook csgo kan zetten op een android tablet en met muis en tobo via OTG gewoon kan spelen? Of moet je er een steam client bij hebben?

Door Tweakers user verleemen, maandag 15 januari 2018 00:14

Om te beginnn is Android gewoon een besturingsysteem waar je gewoon een to o en een muis aan kan hangen. Maar wat je vraag betreft..

Yep, dat kan, er is zelfs een speciale xash voor csgo, dat is dan wel de oude versie natuurlijk maar daar zijn nog steeds servers voor, en ja, je kan gewoon alles op Android aansluiten en dat wordt gewoon herkend. Je kunt ook speciale Android pctjes kopen die je dan op een echte monitor aan kunt sluiten en dan loopt de boel ook nog es in 1080p. Er zijn zowiso aardig wat games, bv in dosbox die niet speelbaar zijn als je dr geen echt toetsenbord of muis aan hangt, vooral de wat oudere dos games komen uit een tijd dat er nog geen joysticks voor IBM pc’s bestonden.

Xash3D is een reverse engineered versie van de goldsource engine en wordt wel door steam getolereerd maar verder niet ondersteund. Het is dus ook niet toegestaan om xash onder steam te draaien, maar niemand zal je tegenhouden om de game directory van je steam in een xash folder te plaatsen. En dan werkt t gewoon.
Hier vind je alle versies https://play.google.com/store/search?q=Xash3D&c=apps

[Reactie gewijzigd op maandag 15 januari 2018 00:20]


Door Tweakers user LOTG, dinsdag 16 januari 2018 16:10

@BamirB
Nee dat gaat niet lukken vanwege de simpele reden dat dit een port is van GoldSrc en niet Source.

De enige reden dat je Half Life 2 kunt spelen naast ook Half Life is omdat er mensen zijn die Half Life 2 terug geport hebben van Source naar GoldSrc.

Tenzij iemand ook CS:GO naar GoldSrc terug port gaat dat dus niet lukken. Het zelfde geld voor CS:S. Maar ook al zouden ze die porten, dan kun je zeer waarschijnlijk niet op de CS:S of CS:GO servers kunnen spelen maar alleen op speciale servers voor de port.

CS 1.6 daar en tegen is gewoon GoldSrc en zou dus moeten werken.

Door Tweakers user verleemen, dinsdag 16 januari 2018 17:54

LOTG schreef op dinsdag 16 januari 2018 @ 16:10:
@BamirB
Nee dat gaat niet lukken vanwege de simpele reden dat dit een port is van GoldSrc en niet Source.

De enige reden dat je Half Life 2 kunt spelen naast ook Half Life is omdat er mensen zijn die Half Life 2 terug geport hebben van Source naar GoldSrc.

Tenzij iemand ook CS:GO naar GoldSrc terug port gaat dat dus niet lukken. Het zelfde geld voor CS:S. Maar ook al zouden ze die porten, dan kun je zeer waarschijnlijk niet op de CS:S of CS:GO servers kunnen spelen maar alleen op speciale servers voor de port.

CS 1.6 daar en tegen is gewoon GoldSrc en zou dus moeten werken.
Ja dat zeg ik dus ook, de oude versie wel (dus 1.6 )

Er is trouwens wel al een manier om ook de half life 2 versie die voor de nvidia shield is gemaakt op een normale Android smartphone te laten lopen, je hebt bv exagear dat x86 instructies aan arm toevoegt, maar dat loopt nog niet helemaal de derend. Er is ook een manier door een open gl driver te gebruiken, maar ook die zit vol glitches.
Het zal ter zijner tijd wel lukken, maar ik vond deze versie zo interresant omdat dit doodleuk op de allergoedkoopste Android telefoon liep.

Hetzelfde gebeurt trouwens met skyrim, daar wordt ook een downmod van gemaakt die dus op oude hardware en Android telefoons moet lopen
Maar er is ook een engine in ontwikkeling waardoor morrorwind en oblivion op Android kunnen draaien.

Wat dat betreft snap ik niet dat valve en Bethesda er zo op tegen zijn om zelf die games naar mobiele hardware te porten. Het argument van valve was altijd dat hl2 gewoon met een tobo en een muis gespeeld moest worden. En dat terwijl de Xbox en de PlayStation notsbene een controller gebruiken die je ook op Je tablet of Android tv kunt aansluiten. Maar zelfs puur met de onscreen controllers kun je zien dat het gewoon wel kan.

Wat kunnen valve en Bethesda niet wat Rockstar en Russische hackers wel kunnen?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 januari 2018 17:55]


Reageren is niet meer mogelijk