MTM - Boek "De vrije man" officieel in de winkel!

Door verleemen op vrijdag 21 november 2014 20:11 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 7.536

http://i61.tinypic.com/35mpssj.jpg
Het boek, naast de ipad waar het op geschreven is

Ja, je leest het goed, het boek, dat oorspronkelijk hier als weblog op tweakblogs begon is vanaf nu officieel te koop. Een echt boek, met een kaft en zelfs een ISBN nummer bij een echte uitgeverij.

WAAR GAAT HET BOEK OVER?

De vrije man is de autobiografie van Marco Willems, beter bekend als MarcoTM in de wereld van kunst, internet en de gayscene van Amsterdam. Het verhaal gaat over het leven van Marco, zijn vreemde jeugd, zijn carriŤre in de kunstwereld, het leven tussen de hoerenjongens in de kraakscene en de tijd dat hij tussen crackjunks in een drugspand in Amsterdam woonde. De vrije man laat de extreme kant van een niet minder extreem persoon zien met de leuke, maar ook slechte kanten van de gayscene, de escortscene en de drugs. Marco laat zien hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen.

Het boek is in Paperback formaat, kleurenkaft en 148 bladzijden
17,95 + 2,20 porto, in totaal dus 20 ballen

Je kunt het hier bestellen: http://boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=5284


HOE HET BEGON

Een klein jaar geleden begon ik aan een experiment. Ik wilde een boek schrijven. Ik heb mijn hele leven al korte verhalen en non fictie geschreven waaronder bijvoorbeeld dit blog, en zo langzamerhand begon ik het gevoel te krijgen dat ik het eens groter aan moest pakken en een boek moest gaan schrijven. Dat boek kwam maar niet, vooral omdat ik geen idee had waar het over moest gaan.
Korte verhalen schijven is leuk, maar een boek is minstens 120 bladzijden en ik kon maar geen onderwerp vinden waar ik het gevoel had dat ik het niet alleen vol zou houden zonder dat ik halverwege niets meer te vertellen had. Ik wilde geen boek schrijven met opvul materiaal, of het nou een roman of non fictie zou zijn. Ik wilde een boek dat ikzelf, maar ook mijn lezers interessant genoeg zouden vinden dat we allemaal tot het einde door zouden gaan.


KROEGVERHALEN

Tegelijkertijd was er wel materiaal voor een boek. Ik heb namelijk een behoorlijk extreem leven gehad, mede omdat ikzelf niet minder extreem ben en mede daardoor andere extreme mensen aantrek en dus behoorlijk rare situaties beland. Een beetje soort zoekt soort denk ik zelf. Een aantal van die situaties waren vreselijk leuk, maar soms ook heel erg naar en ik heb altijd gezegd dat als ik dit zou opschrijven dat het in ieder geval een erg goed boek zou worden. Toch wilde ik dat boek eerst niet schrijven, ik had het een en ander nog niet goed verwerkt.

Maar als ik in de kroeg kwam, of er kwamen vrienden op bezoek kwam het nogal vaak voor dat ik over mijn belevenissen vertelde, soms in den treure toe, op de een of andere manier kwam ik steeds op dat soort verhalen terecht wat mij het gevoel gaf dat ik een beetje in het verleden aan t leven was, zoals oudere mensen dat vaak doen. Daar moest een eind aan komen en de beste manier om dat de doen en nieuwe ruimte in je hoofd te scheppen is door het op te schrijven.

Een aantal van die belevenissen maar ook inzichten heb ik verwerkt als blogposts hier en op een bepaald moment schreef ik een blog over een van mijn levensfilosofieŽn dat als titel de vrije man droeg. En plotseling zag ik het, dit is het boek dat maar niet wilde komen.

Ik besloot om aan te kondigen dat dit een boek zou worden met als doel om iedere keer als er een hoofdstuk af was ik het als blogpost zou schrijven. Eigenlijk verwachte ik dat dit op zn minst een paar maanden in beslag zou nemen, maar tot mijn eigen verbazing had ik na 10 dagen 10 hoofdstukken af, 148 bladzijden in totaal en het zat ook nog eens goed in elkaar. De reden is natuurlijk dat ik de kern van alle verhalen al klaar had, ik had ze immers al vele malen aan mensen verteld en her verteld. Het was al behoorlijk consistent. Alleen nu moest het compleet, in chronologische volgorde. Het moest een op zichzelf staand geheel worden. En dat is me gelukt.

Het was wel een beetje eng soms. In mijn blogs vertel ik niet te veel over mezelf omdat de verhalen zou kleuren. Zo heeft het geen zin om bij een review van een imac te gaan roepen dat ik bisexueel ben, of dat mijn opa zelfmoord heeft gepleegd. Een beetje flamecontroll is op zn plaats.

Maar dit was een autobiografie, en daar leg je je hele ziel en zaligheid in bloot en ik was wel een beetje zenuwachtig hoe dat op een toch wel macho site als tweakblogs ontvangen zou worden.
Maar het viel allemaal mee, afgezien van flink wat kritiek op spelfouten bleven de mensen doorgaans heel positief en geÔnteresseerd.

http://i62.tinypic.com/23h379k.jpg
De binnenkant...

EBOOK

In de tijd dat ik mijn boek als blog publiceerde had ik gemiddeld 2000 lezers per aflevering, het werd dus gelezen en toen dat afgerond was heb ik alle blogs samen gevoegd en als epub gratis als download aangeboden, met een kaftje en een inhoudsopgave en ook die download pagina is bijna 3000 keer bekeken. Hoeveel mensen het uiteindelijk echt gelezen hebben weet ik natuurlijk niet maar ik kreeg wel response, voornamelijk van mensen die ik helemaal niet kende en iedereen was er zeer over te spreken, ik heb er zelfs vrienden aan overgehouden die tegenwoordig op bezoek komen. Als klap op de vuurpijl zijn er zelfs 2 tweakers die een bedrag op mijn paypal account hadden gestort. Ik had echt niet verwacht dat mensen dat daadwerkelijk zouden doen.

Daarna heeft het boek een half jaar in de la gelegen. Het ebook werd wel af en toe geupdated, ik kreeg af en toe een mailtje van iemand die t gelezen had en ergens vond ik het wel goed zo, Ik had mijn experiment tot een goed einde gebracht en boek werd gelezen. Wat wil een mens nog meer.

Maar tegelijk was er toch dat zeurderige stemmetje in mn hoofd dat niet tevreden was, als of ik het niet helemaal af had gemaakt. Het was nog geen echt boek. Natuurlijk is een ebook ook een echt boek, de laatste tien boeken die ik gekocht en gelezen heb zijn allemaal ebooks die ik in itunes had gekocht. Maar toch, je weet wel, niets om vast te pakken en trots boven je hoofd te houden of je vijanden mee om de oren te meppen, en omdat ik toch al een beetje doelloos schip was besloot ik om een uitgeverij te zoeken die er een echt papieren boek van zou produceren.

Nu had ik natuurlijk allerlei bekende uitgeverijen al Meulenhoff of de bezige bij kunnen aanschrijven en mijn manuscript kunnen sturen, maar het hoe en wat werd me niet duidelijk, ik kon eigenlijk geen adressen daarvoor vinden en tegelijk was er natuurlijk de twijfel of dat soort uitgeverijen juist mij zouden willen hebben. Ook al was het een echt boek, het voelde als een van mijn hobbyprojectjes of gewoon eerlijk, ik kneep m een beetje:)


UITGEVERIJ BOEKSCOUT

Na een tijdje internetten vond ik een uitgeverij dat niet te hoge eisen stelde, namelijk boekscout.nl
Boekscout is een on-demand uitgeverij. Dat wil zeggen dat er geen voorraden zijn, maar dat het boek in een digitaal bestand ( waarschijnlijk pdf ) op de server opgeslagen staat en dat als iemand het boek in de webwinkel besteld het boek op een speciale machine wordt gedrukt. Het eindresultaat is een echt boek, met een kleuren kaft, gelijmde rug, bladzijden, streepjescode en zelfs een ISBN nummer zodat winkels het ook officieel kunnen bestellen. Het ziet er uit als een boek, voelt als een boek en t ruikt als een boek. Echt boek dus.

De werkwijze is simpel, account aanmaken en manuscript opsturen. De eisen zijn niet al te hoog. Als het maar enigszins leesbaar is en bepaalde zaken zoals racisme worden vermeden is er een grote kans dat je geaccepteerd wordt. Boekscout spreekt zelf van een kans van 85%.
Natuurlijk zijn er dan een hoop mensen die gaan roepen dat het geen boek is, dat de kans dat een grote uitgeverij je wil hebben een heel stuk lager is en dat wat je geschreven hebt al helemaal geen literatuur is omdat in weze bijna elke drol gepubliceerd wordt.
Maar eigenlijk heb ik daar helemaal geen boodschap aan. Ik weet dat mensen mijn boek goed vonden, dat het dus leesbaar is en inhoud heeft. Wat mij betreft is t simpel. Ik wil dat een uitgeverij mijn boek over de normale kanalen uitgeeft. Ik heb nu een boek, een uitgeverij, het is in de handel dus als ik in de kroeg aan iemand vertel dat ik bezig ben een boek uit te geven en daarover in gesprek ben met mijn uitgever vindt ik dat helemaal legitiem.

TOCH NOG EEN HOOP WERK

Maar goed, eerst het manuscript opgestuurd als in "fire and forget" nog geen vier dagen later kwam het eerste telefoontje, ze hadden het gelezen en ze zagen er wel wat in. Er waren wel wat ruwe kantjes aan die aangevuld of herschreven dienden te worden ( dus ze hadden het ook echt gelezen ) en er zaten nogal wat schrijf en stijlfouten in die eventueel door een corrector verbeterd dienden te worden.

Dat laatste was de eerste tegenslag. ik weet van mezelf dat ik niet foutloos schrijf en ik hoopte toch echt dat zijn daar correctoren voor in dienst hadden. Dat bleek dus mooi niet zo te zijn, ze hadden wel adressen van mensen die dat deden, maar die vroegen wel mooi 7,50 per duizend woorden, een kleine 300 euro voor dit boek dus. En laat ik nou net een flinke investering gedaan hebben waardoor er geen geld was. Ik zag het schip al zinken. Dan maar zelf proberen alle fouten er uit te halen. Maar zelfs na 5 keer het boek herlezen te hebben werd het manuscript tot 3 keer toe afgekeurd.

Gelukkig heb ik een moeder met een gepensioneerde vriendin die lerares Nederlands is geweest. Ze zou vragen of ze wilde helpen. Dat vond ik eigenlijk geen goed idee. Ik had een biografie geschreven waar behoorlijk wat zaken over mij en mijn familie maar ook wat voor viespeuk ik soms wel niet ben en dat zou dan door een behoorlijk bekende gecorrigeerd gaan worden. Er stonden zelfs dingen in waar zij een deel aan had en ik verwachtte dan ook een boze neen! Terug. Maar nee ze heeft het braaf gecorrigeerd, wel het een en ander besproken met mijn moeder, maar het viel allemaal in goede aarde. Uiteindelijk is mijn manuscript goedgekeurd.

Dan was er nog die andere eis, ik moest 40 emailadressen verzamelen voor een eenmalige promotie van mijn boek als het uitkwam. Er was alleen 1 addertje onder het gras. Ik moest van iedereen toestemming hebben.

http://i58.tinypic.com/f0cbjt.jpg
De achterkant.

CONFRONTEREND

Mijn boek tot nu toe was dan wel iets dat ik het grote publiek in had gegooid, maar waarvan ik eigenlijk niet verwachtte dat de vrienden van mijn ouders en bepaalde familieleden perse lucht van hoefden te krijgen. Ik heb toch al een moeder die zich aantrekt wat de buren allemaal niet over ons zouden zeggen. Maar afgezien dat ik amper 11 emails via mn facebook wist te be,achtigen kwamen de rest via mijn moeder die doodleuk de emails gaf van mensen die in t boek voorkwamen en een aantal zeg maar rustig " zwarte kousen kerk " familieleden die dus vandaag een mailtje hebben gehad over een boek waarin staat hoe je moet fistfucken en welke drugs je daar het beste voor kunt innemen:) ( verwacht weer niet te veel, dat is maar 1 alinea)

Er gaan straks dus behoorlijk wat slapende honden wakker worden. Gelukkig moest ik van de uitgeverij het boek anonimiseren, dat wil zeggen de namen en bepaalde personen fingeren ( alle gelijkenissen van namen en situaties berusten op toeval:) ik heb het zo geschreven dat niemand zich specifiek zal herkennen, het zijn situaties en geen aanvallen op personen. Maar dan nog ga ik nu wel mooi met de billen bloot.

Maar okay, wie A, zegt moet ook B zeggen en vandaag 21 november hebben 40 bekende mensen het promotiemailtje van mijn boek in hun postbus staan ( en tot nu toe alleen maar felicitaties)

Uiteindelijk was het toch wel 3 maanden werk voor het boek er ook echt was. De correctieproeven, de emails, maar ook de omslagfoto die een paar keer herzien werd, iedere keer was er weer een bepaalde hoge drempel waar ik mezelf overheen moest tillen en wat best bedreigend voelde allemaal. En toch heb ik het uiteindelijk allemaal volbracht. Iets in mij zei, go with the flow marco, laat het gewoon gebeuren. En nu is het dus gewoon toch gebeurt.

het boek is er. Ik heb het eerste exemplaar gister met de post ontvangen. Ziet er uit als een boek, voelt als een boek, is wel een beetje dun vind ik. Net zo dik als een pocketboek, maar omdat het groter is lijkt het minder dik dan ik voor mijn gevoel zou hebben verwacht. Ik heb boeken met minder bladzijden die 2 keer zo dik zijn,maar het zit wel goed in elkaar het is echt en je kunt het bestellen.

Het is ook niet goedkoop, met porto er bij zit je op 20 euro, voor iets wat als een grotere oplage bij de bruna misschien 13 euro zou hebben gekost. Maar dat bekijk ik vanuit het standpunt van iemand met een minimuminkomen. Misschien is de prijs zelfs goed want dingen die veel kosten geven ook het gevoel van kwaliteit.

het boek ligt niet in de reguliere winkel. Het principe van on-demand uitgeven is dat het boek per bestelling wordt gedrukt, een per keer dus, te bestellen in de webshop waar de andere boeken van de uitgeverij te vinden zijn. Het grootste gedeelte van de promotie is ook aan mijn rekening, daarvoor zijn oa die 40 email adressen maar ook mijn filmpjes op mijn youtubekanaal, mijn tekstjes op mijn facebook en een blog als dit. Het moet allemaal via mond op mond reklame.

Ik ga er helemaal niet vanuit dat ik rijk ga worden met dit boek. Dat was ook niet de opzet. Ik wilde gewoon een boek schrijven, een echt boek en dat boek is er nu.
Ik vind het ook leuk als mensen mijn boek lezen, dat ze me er over mailen, maar of ze nou het boek kopen of lenen of op de een of andere manier het boek op de piratebay vinden maakt mij niets uit, nou ja geld is niet vies natuurlijk.

Heelaas was een van de voorwaarden dat het blog en het ebook niet meer verspreid mag worden, de uitgever beschikt de eerste 2 jaar over het alleen recht als uitgever en ik heb dus alle links verwijderd en ze houden me in de gaten, toen ik nog ergens op t net een linkje bleek te hebben kreeg ik daar mooi een berichtje over van ze. Maar ach, de protoversie rouleert vast wel ergens, die dingen gaan na een tijd een eigen leven leiden en puur persoonlijk ben ik van mening dat zoiets alleen maar meer naamsbekendheid en verkopen oplevert. Maar heelaas heb ik dat recht niet en zal ik het dus niet electronisch verspreiden.

Het boek is af, het is te koop, dus hup hup hup aanranden dat spaarvarken
En kopen die hap of zoiets, je ziet maar, zolang je maar gelukkig bent.

Le groeten van marco ( auteur van de vrije man )


En dan nu officieel...
------------------------------------------

MarcoTM - De vrije man

http://i60.tinypic.com/ienwbq.jpg

Paperback, kleurenkaft en 148 bladzijden
§ 17,95 + 2,26 portokosten


De vrije man is de autobiografie van Marco Willems, beter bekend als MarcoTM in de wereld van kunst, internet en de gayscene van Amsterdam. Het verhaal gaat over het leven van Marco, zijn vreemde jeugd, zijn carriŤre in de kunstwereld, het leven tussen de hoerenjongens in de kraakscene en de tijd dat hij tussen crackjunks in een drugspand in Amsterdam woonde. De vrije man laat de extreme kant van een niet minder extreem persoon zien met de leuke, maar ook slechte kanten van de gayscene, de escortscene en de drugs. Marco laat zien hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen.

Klik hier om te bestellen: http://boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=5284


------------------- end of line >

Volgende: MTM - Music for Robots 01-'15 MTM - Music for Robots
Volgende: MTM - Het is geen KUNST, het is MarcoTM! 11-'14 MTM - Het is geen KUNST, het is MarcoTM!

Reacties


Door Tweakers user sebastius, vrijdag 21 november 2014 20:41

Leuk zeg! Ik ga het zelf niet aanschaffen maar veel succes met de verkoop! Ben benieuwd hoeveel je er weet te verkopen. Hoeveel 'verdien' je per exemplaar? Of is dat pas na zoveel stuks of ben je vooraf afgekocht?

Door Tweakers user verleemen, vrijdag 21 november 2014 20:46

sebastius schreef op vrijdag 21 november 2014 @ 20:41:
Leuk zeg! Ik ga het zelf niet aanschaffen maar veel succes met de verkoop! Ben benieuwd hoeveel je er weet te verkopen. Hoeveel 'verdien' je per exemplaar? Of is dat pas na zoveel stuks of ben je vooraf afgekocht?
Dat hoeft ook niet hoor:) ik krijg geloof ik iets van 2 euro ( moet ik eigenlijk nog uitzoeken:) per boek wat pas na minimaal 15 boeken aan t eind van januari wordt uitgekeerd. Ik kan ook met korting zelf inkopen en doorverkopen maar dat doe ik pas als daar animo voor is, veel goedkoper zal t toch niet worden omdat ik dan zelf de boel moet opsturen dus das hooguit voor fans die het boek gesigneerd willen hebben maar ik kijk daar nog ff tegen aan, het is net 12 uur uit:)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 november 2014 20:57]


Door Tweakers user deathgrunt, vrijdag 21 november 2014 21:56

Lol, gefeliciteerd met je doorzettingsvermogen!

Boekscout ken ik niet, zelf heb ik ooit twee stripboeken "gepubliceerd" via Blurb.comDe opbrengst zou naar een goed doel gaan, maar ik heb er nul verkocht :)

Wel een oplage van 5 bereikt, maar dat is omdat ik er zelf telkens 5 kocht en die weggaf aan familie, enzo...

Succes met je boek en... ik heb nog bij je op de academie gezeten ook, zelfde jaar - andere afdeling (visueel vs. mediakunst), op een afstandje volgde ik je toen al - dus ik kan beamen dat je verhalen waarschijnlijk wel kloppen - hoe onwaarschijnlijk ze op anderen soms overkwamen ;)

PS. Ik krijg nog 60 gulden van je!! Ik had ooit een cd-rom gekocht (een lege, goudkleurig, want ik zou er Photoshop 2.0 op branden en blauwkleurig was minder betrouwbaar...) om mijn eerste eigen cd-rom-project op te branden... en toen kwam jij binnen in het lokaal om je baard te scannen op een A3 flatbed scanner...

Je stampte daarbij zo heftig, dat mijn cd-rom-brander het begaf en die hele cd-rom naar de klote ging... moest ik dus van mijn spaargeld een nieuwe lege cd-rom kopen ŗ 60 gulden...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 november 2014 22:01]


Door Tweakers user auto660, vrijdag 21 november 2014 23:30

deathgrunt schreef op vrijdag 21 november 2014 @ 21:56:

PS. Ik krijg nog 60 gulden van je!! Ik had ooit een cd-rom gekocht (een lege, goudkleurig, want ik zou er Photoshop 2.0 op branden en blauwkleurig was minder betrouwbaar...) om mijn eerste eigen cd-rom-project op te branden... en toen kwam jij binnen in het lokaal om je baard te scannen op een A3 flatbed scanner...

Je stampte daarbij zo heftig, dat mijn cd-rom-brander het begaf en die hele cd-rom naar de klote ging... moest ik dus van mijn spaargeld een nieuwe lege cd-rom kopen ŗ 60 gulden...
}>

Door Tweakers user verleemen, vrijdag 21 november 2014 23:36

deathgrunt schreef op vrijdag 21 november 2014 @ 21:56:
Lol, gefeliciteerd met je doorzettingsvermogen!

Boekscout ken ik niet, zelf heb ik ooit twee stripboeken "gepubliceerd" via Blurb.comDe opbrengst zou naar een goed doel gaan, maar ik heb er nul verkocht :)

Wel een oplage van 5 bereikt, maar dat is omdat ik er zelf telkens 5 kocht en die weggaf aan familie, enzo...

Succes met je boek en... ik heb nog bij je op de academie gezeten ook, zelfde jaar - andere afdeling (visueel vs. mediakunst), op een afstandje volgde ik je toen al - dus ik kan beamen dat je verhalen waarschijnlijk wel kloppen - hoe onwaarschijnlijk ze op anderen soms overkwamen ;)

PS. Ik krijg nog 60 gulden van je!! Ik had ooit een cd-rom gekocht (een lege, goudkleurig, want ik zou er Photoshop 2.0 op branden en blauwkleurig was minder betrouwbaar...) om mijn eerste eigen cd-rom-project op te branden... en toen kwam jij binnen in het lokaal om je baard te scannen op een A3 flatbed scanner...

Je stampte daarbij zo heftig, dat mijn cd-rom-brander het begaf en die hele cd-rom naar de klote ging... moest ik dus van mijn spaargeld een nieuwe lege cd-rom kopen ŗ 60 gulden...
Dat van die cdroms had iedereen last van, ik heb ook een paar gouden versies naar de klote zien gaan, ik ben bang dat het meer de kinderziektes van een nieuw medum waren. Toen t me uiteindelijk gelukt was paste all het werk van 4 jaar computerart op 300 MB..
Maar ik doe niet moeilijk, Ik zal eens kijken of ik nog ergens guldens heb liggen:)
En hoe onwaarschijnlijk mijn verhalen ook klinken, dit boek is nog maar de milde versie van de waarheid:) ( mild als ik kots bloed en sex maar zonder de lijken. Ik ben nu begonnen aan de romanversie van wat niet in het boek staat, daar kan je lekker ver mee gaan zonder dat mensen je verhalen in twijfel gaan trekken)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 november 2014 23:51]


Door Tweakers user xFeverr, zaterdag 22 november 2014 00:25

[...]
------------------- end of line >
Aargh! daar stoor ik me dan weer aan... end of FILE, de regel is al meerdere malen op zijn einde geraakt.

sorry, dat was een middernacht-ergernis

[Reactie gewijzigd op zaterdag 22 november 2014 00:25]


Door Tweakers user verleemen, zaterdag 22 november 2014 02:14

xFeverr schreef op zaterdag 22 november 2014 @ 00:25:
[...]


Aargh! daar stoor ik me dan weer aan... end of FILE, de regel is al meerdere malen op zijn einde geraakt.

sorry, dat was een middernacht-ergernis
End of line komt uit de film TRON (de eerste uit 1982)
Het is de manier waarop de MCP zegt dat ie uitgesproken is, zeg maar de cyber versie van amen:)

Edit: er is zowaar een clip van:) http://youtu.be/AvayPCoHGFE

Ps, niet vreemd dat Dillinger gehackt wordt, met dat password. An encom ceo should know better:)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 22 november 2014 02:51]


Door Tweakers user Coltrui, zaterdag 22 november 2014 12:55

Feli, Marco :) Heb je een ISBN gekregen, of is het gewoon geprint?

Door Tweakers user 461943, zaterdag 22 november 2014 14:34

deathgrunt schreef op vrijdag 21 november 2014 @ 21:56:


PS. Ik krijg nog 60 gulden van je!! Ik had ooit een cd-rom gekocht (een lege, goudkleurig, want ik zou er Photoshop 2.0 op branden en blauwkleurig was minder betrouwbaar...) om mijn eerste eigen cd-rom-project op te branden... en toen kwam jij binnen in het lokaal om je baard te scannen op een A3 flatbed scanner...
Die scan moet sowieso de cover worden van het tweede boek. }>

Door Tweakers user verleemen, zaterdag 22 november 2014 15:05

Coltrui schreef op zaterdag 22 november 2014 @ 12:55:
Feli, Marco :) Heb je een ISBN gekregen, of is het gewoon geprint?
Dat moet uit te zoeken zijn. Ik heb isbn 978-94-022-1263-1

Ik weet alleen niet waar je dat zo snel zoekt en of dat gelijk opvraagbaar is,
Maar ik vertrouw ze wel. Ben niet de enige die bij boescout een boek heeft uitgegeven.

Valt me ineens op dat isbn nummers langer zijn dan ip nummers. Betekend dat dat er meer boeken dan homepages zijn?

[Reactie gewijzigd op zaterdag 22 november 2014 15:06]


Door Tweakers user verleemen, zaterdag 22 november 2014 15:13

dbhuis schreef op zaterdag 22 november 2014 @ 14:34:
[...]


Die scan moet sowieso de cover worden van het tweede boek. }>
Die cdtjes zijn ondertussen al 20 jaar oud, en je weet hoe betrouwbaar die dingen bleken te zijn he.. Ik heb nog ergens een dat backup tape, misschien dat ie daar nog op staat..
Maar dan zitten we nog met dat het voornamelijk Amiga bestanden zijn.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 22 november 2014 15:15]Door Tweakers user verleemen, zaterdag 22 november 2014 15:29

Ah kijk, interresant.

Dat isbn nummer deed t m bij mij wel. Ik had het natuurlijk ook zelf kunnen doen maar dan was t gewoon duur geworden en te veel hooi op vork.

Uitgeven bij boekscout is practisch gratis, ik heb in totaal § 1,75 uitgeven voor het uitprinten van het contract. De ipad waar ik t op geschreven heb had ik al, ik heb verder nooit wat uitgeprint, alles ging digitaal en tot nu toe zijn alle kosten voor boekscout.

Natuurlijk gokken ze er op dat ik straks zelf boeken bij ze afneem en dan zelf door verkoop. Dat kost me dan 14.50 per stuk en dat is niet veel meer als ik zelf naar een drukker was gestapt maar dan was er geen isbn nummer. Dat had nog eens 60 euro gekost en natuurlijk had ik dan de opmaak zelf moeten doen. Het is nu gewoon een stuk officiŽler. Ik heb ondertussen al van 1 persoon gehoord dat ie t besteld heeft:)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 22 november 2014 15:30]


Door Tweakers user Coltrui, zaterdag 22 november 2014 15:42

Denk dat je met het publiceren van het e-readerformaat een klein commercieel foutje hebt gemaakt :)

Ik ben nog aan het schrijven, en heb dus wel interesse in deze materie. Hou me vooral op de hoogte van jouw samenwerking met boekscout. Meestal zitten er addertjes onder het gras met dat soort bedrijven :)

Door Tweakers user verleemen, zaterdag 22 november 2014 18:38

Coltrui schreef op zaterdag 22 november 2014 @ 15:42:
Denk dat je met het publiceren van het e-readerformaat een klein commercieel foutje hebt gemaakt :)

Ik ben nog aan het schrijven, en heb dus wel interesse in deze materie. Hou me vooral op de hoogte van jouw samenwerking met boekscout. Meestal zitten er addertjes onder het gras met dat soort bedrijven :)
Nou nee, ik denk dat het verspreiden als gratis ebook al een deel van mijn bekendheid als auteur heeft veroorzaakt. Bovendien zijn er een aantal mensen die het ebook hebben gelezen die de wens hebben geuit dat er ook een echt boek kwam. Als het aan mij lag was dat gratis e book er nog steeds, maar dat mag ik contractueel niet meer uitdelen.

Er zit geen addertje onder het gras, temninste niet wat het publiceren betreft, alle kosten zijn voor hen en ze beloven geen gouden bergen. Er wordt duidelijk aangegeven dar je als debuteur weinig kans op grote verkopen hebt.

Aan jou is de taak het manuscript te schrijven en foutloos in te leveren, je moet later ook een korte samenvatting van 8 regels en een kleine bio van jezelf van een regel of vijf inleveren wat op de achterkant van je boek komt. Daarnaast mag je een foto inleveren voor de kaft, die moet van goede kwaliteit zijn. Heb je geen foto, dan mag je er een van fotolia.nl ( een foto site ) kiezen.

Daarnaast moet je minimaal 40 emailadressen verzamelen en daar de toestemming van krijgen om eenmalig een promomailtje naar toe te laten sturen als het boek uitkomt. Die lijst moet je als doc bestand opsturen en een emailtje naar ze toe dat je toestemming van de geadresserden hebt. Dit omdat tegenwoordig ongevraagd reklame maken strafbaar is.

Je krijgt, als je manuscript is aanvaard gelijk het contract dat voor 2 jaar geldend is, dat print je 2 maal uit, een tje stuur je getekend op. Vanaf dat moment heb je een maand de tijd om de fouten te ( laten ) verwijderen en de emails te verzamelen en de omslagfoto te sturen. Vanaf dat moment gaat het snel.

Ze maken een speciaal bestand ( waarschijnlijk pdf van je manuscript wat dan op de server van hun webshop komt te staan inklusief de aankoopknop. Er wordt een expemplaar gedrukt wat je dan met de post krijgt. Een paar dagen later is het boek dan officieel in de webshop.

Ze maken geen reklame afgezien die mail naar de 40 emailadressen, de rest mag je zelf gaan doen ( facebook, ed. Ze stellen wel een aantal files van je boekcover als kaartje en poster digitaal beschikbaar die je kunt uitprinten en uitdelen. Hoewel ze al een tijdje bestaan ben jij in principe degen die echte boekhandels aanschrijft om je boek in de winkel te krijgen dus. Hoe groter je netwerk des te grotwr de kans dat er mond op mond rekalme plaatsvind.

Ik heb op schrijvers online een aantal recensenties van boekscout gelezen. Over het algemeen zijn de mensen positief maar geven ook aan dat je niet te veel moet verwachten. Er zijn mnsen die via boukscout enkele duizenden boeken hebben verkocht, maar er zijn er ook die onder de 20 boeken zaten. Dat ligt dus aan je eigen netwerkcapaciteit.

In weze is deze blog dus een van die dingen die ik doe om t boek onder de aandacht te krijgen. Je zou het reklame kunnen noemen, maar ik vindt t legitiem omdat het boek hier ontstaan is, maar ik weet natuurlijk wel dat er over een week of 2 zon 2000 mensen naar deze blog hebben gekeken. Hetzelfde gebeurt op facebook en op mijn youtube kanaal.
Het verdien model van boekscout zit m er oa andere in dat jij en boekscout minimale kosten hebben. Jij hoeft ze helemaal niks te betalen en zij hebben enkel een digitaal bestand in hun webshop. Waarschijnlijk gokken ze er op dat de trotse auteurs na het verschijnen van het boek zelf een oplage laten drukken om die dan aan mensen te geven- verkopen, maar dat is niet verplicht.

De begleiding is goed, al gaat dat alleen via email, je kunt ze niet bellen. Het contact is deels persoonlijk aangevuld met standaard mails en ze zijn heel duidelijk wat de bedoeling is.


Je zou het allemaal zelf kunnen doen, maar dat is toch nog best veel werk en uiteindelijk zouden die boeken niet echt veel goedkoper worden ( met alle beginnersfouten en probleempkjes dr op en er aan ) bij boekscout heb je gewoon een compleet boek dat vakkundig in elkaar gezet is. Daarnaast is het zakelijke aspect aan boekscout. Zij distribueren en verkopen, zij drukken en verzenden en zij betalen je om de zoveel tijd uit. Het enige wat jij hoeft de doen is in de kroeg op te scheppen over je boek en dan in je bed gaan liggen tot er weer een bedrag op je rekening wordt bijgeschreven:)

Voor een beginnend schrijver is het zeker een aanrader, ik heb er best het een en ander van geleerd.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 22 november 2014 18:45]


Door Tweakers user Coltrui, zaterdag 22 november 2014 20:43

Bedankt voor deze duiding. Hoop dat het een beetje loopt voor je - ik gun het je wel :)

Reageren is niet meer mogelijk