MTM - iMac G5 Review

Door verleemen op zaterdag 11 oktober 2014 22:43 - Reacties (42)
Categorie: -, Views: 5.518

http://i62.tinypic.com/20h3wbc.jpg
De iMac G5 met dank aan de tweakers Mebus en MB54 voor het doneren en posten van het mac keyboard.

Een jaar geleden heb ik een bijzondere stap gedaan, ik heb mijn pc weggegeven.
De reden was dat ik merkte dat ik eigenlijk alles op mijn ipad’s deed, van reviews en boeken schrijven tot het filmen en monteren van mijn youtubefilmpjes, alles werkt, en als je niet te extreem wil, ook nog sneller en beter.

Meestal dan, alleen heel soms, vooral bij oudere sites wilde het wel eens voorkomen dat een uploadknop het niet deed omdat dit nog steeds in flash liep. Maar het kwam zo weinig voor dat ik daar echt geen pc voor in huis wilde halen. Als het echt moest deed ik dat wel even op een android tabletje.

Een andere reden waarom ik geen pc meer wil is omdat ik een huisgenoot heb die het leuk vind om op allerlei Chinese en Russische sites bedenkelijke software te downloaden.
Ik kon mijn pc dus elke anderhalve maand weer opnieuw gaan installeren. Aan aparte accounts met wachtwoorden doen we hier niet. Ik werk te vaak met een computer om om de haverklap weer een wachtwoord in te gaan typen alleen omdat ik even naar de wc ben geweest dus dat was geen optie.

Toch heb ik heel even een goedkope laptop gehad, (nou ja goedkoop, 360 euro), een acer aspire met windows 8 en een 13 inch touchscreen. Maar toen dat ding op de eerste dag al 30 updates ging installeren en ik gelijk met een proefversie van mcaffee antivirus werd geconfronteerd had ik al het gevoel een grote fout te hebben gemaakt. Ik was gewoon te veel aan mijn ipad gewend geraakt. Ook die touchinterface van windows is absoluut niet zo resposive als die op een ipad. Ik heb t ding dus snel teruggebracht.

Als er al een desktop in dit huis zou moeten komen dan maar beter een iMac, want, geen gezeik met viruskillers, updates en belachelijk grote besturingsystemen en vooral, een systeem waar mijn huisgenoot geen rare zaken op kan installeren.

Maar een nieuwe imac is duur, toch al snel 1000 euro, veel te duur voor wat ik er mee wil en dus ging ik kijken naar een tweedehandsje op marktplaats. Op zich zijn er best veel leuke intel iMacs voor rond de 400 euro te krijgen waar in weze alles wel op loopt maar terwijl ik aan het neuzen was kwam ik ook de nog oudere witte imacs tegen en plots herinnerde ik me mijn oude iBook G4 die ik een jaar of 7 geleden had en hoe soepel alles daar op liep, met name de grafische en muziekprogramma.s als reason en ik ben eens op youtube gaan kijken wat de latere G5 imac nog allemaal kon en eerlijk gezegd, voor de dingen die ik er mee van plan was voldeden die dingen eigenlijk wel. Beetje typen. browsen, af en toe een mooi plaatje tekenen, stoeien in een oudere versie van reason en voor de rest lekker retro bezig zijn. Een stoeicomputer.Er staan altijd wel een paar G5’s op marktplaats. De prijzen variŽren tussen de 30 en 150 euro. Heelaas heb ik alleen een fiets dus moest het eentje uit de buurt zijn en de goedkoopste die ik vond was een 17 inch imac van 120 euro. Leuk dat je ze in een fries dorp voor 40 euro staan, maar daar rijdt niet eens een trein naartoe en dan nog mag je er een kaartje van 50 euro bovenop tellen om er te komen en dan is er nog een hoop gedoe. Bovendien mag je oppassen met te goedkope imac’s want door een costructiefout in de eerste versies willen daarvan de grafische kaarten nogal eens stuk zijn, met vervelende strepen in je beeld als gevolg. Ik heb eieren voor mijn geld gekozen en heb de imac bij een pandhuis in amsterdam gekocht. zit er tenminste nog garantie op.

17 inch leek me in t begin een beetje klein, maar het bleek een goede keuze want het ding paste precies in mijn fietstas en beschermd door een kwaliteit’s vuilniszak ben ik er vrolijk mee naar huis gefietst.

Thuis aangekomen heb ik hem meteen op mijn nep antieke kastje naast mijn bed gezet en hij voelde zich gelijk thuis. Zelfs als object ziet een witte imac er leuk uit. Het ding ziet er uit alsof hij net nieuw uit de winkel komt. Alleen het oirginele toetsenbord en de muis zat er niet bij, dus nu tik ik dit op een pc plank, maar terzijnertijd zal er ook een echt mac keyboard onder liggen. Ook de disks heb ik niet, maar t staat er toch al op geinstalleerd en bovendien heb ik een buurman die een mac heeft dus daar kom ik wel aan.

Toen kwam het grote moment. Tobo en muis in de usb pooten, stekker in t stopcontact. Knop aan de achterkant indrukken en “Bongggg” het ding startte gelijk op. Binnen een minuut werd ik door de desktop met met de typische apple dock begroet. Hij doet het!

Het is een vreemde ervaring om een computer die bijna tien jaar oud is doodleuk te zien opstarten alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Hij loopt gewoon als een trein. Geen fouten in beeld, geen rare geluidjes. Het pc toetsenbord werd braaf herkent. Alles loopt gewoon.

http://i58.tinypic.com/rc3p0k.jpg

WAT ZIT ER IN MIJN iMAC (powermac 8,2)

Intern zit er een 2 Ghz G5 powerpc processor in. De vorige gebruiker had hem van 512 MB naar anderhalve Gig 267 DDR2 ram geupgraded. Verder zit er nog een 300 GB HD, een DVD RW superdrive met slot in lader en een 128 GB ATI radeon 9600 grafische GPU in. Netjes.

Het scherm heeft een maximale resolutie van 1440x900 breedbeeld (16:10)
De kijkhoeken zijn verbazingwekkend goed voor een beeldscherm van 9 jaar oud. Zelfs als ik naast mijn computer ga staan is er praktisch geen verkleuring. Als je een dvdtje speelt kan dus iedereen in de kamer meekijken ongeacht waar hij of zij zit.

Aan de achterkant zitten Audio in en uit, 2 x firewire, 3 z usb 2.0, Displayport voor een tweede beeldscherm, een modem en een netwerk aansluiting, maar die heb ik helemaal niet nodig want er zit gewoon standaard Wifi in deze iMac ingebouwd en ook dat werd vlekkeloos herkend. Binnen een halve minuut zat ik online.

Het geluid komt uit 2 stereospeakers aan de onderkant die hun geluid via je bureau naar je toekaatsen. Het volume en de kwaliteit is ok. Het had ietsjes harder gekund maar het is hard genoeg om savond’s niet voluit te zetten. Het klinkt in ieder geval beter dan goedkope pc speakertjes.

http://i59.tinypic.com/3028428.jpg
PRESTATIES

Browsen met safari (v5.2) gaat erg snel, vooral de pagina van Tweakers staat er binnen 2 tellen. Deze versie van safari kan ook al meerdere tabs laden, ook scrollen met het scrollwieltje gaat goed.

Youtube is een probleem, Alles boven de 240p gaat hakkelen, zelfs 360p geeft al flink wat lag en 720p is een drama. Ik heb ondertussen begrepen dat het mogelijk is om flash uit te schakelen zodat youtube door quicktime wordt afgespeeld en dan moet 720p gewoon wel werken maar dat heb ik nog niet aan de gang gekregen. Maar zo out of the box kun je dus alleen lores naar youtube kijken.

Gewone films zoals DivX is in quicktime geen probleem, dat draait vloeiend.
Ik heb ook nog een 1080P MP4 trailer van “Edge of tomorrow” van usbstick geprobeerd.
De stick word gewoon herkend maar 1080p is gewoon te veel, de trailer liep met ongeveer 8 frames per seconde. 720p moet wel kunnen maar dat moet ik nog uitproberen.

DE DVD speler werkt ook probleemloos al heeft hij wel een half minuutje nodig om de film op te starten.

Wat muziek betreft worden MP3tjes gewoon door itunes afgepeeld.

Alle andere apps zoals pages, windows word, garageband etc. lopen probleemloos, en starten redelijk snel op.

http://i58.tinypic.com/2uqelcj.jpg

SOFTWARE

De iMac G5 is zoals de naam al zegt geen intel mac. Het is der laatste iMac die nog op de powerpc architectuur van IBM loopt. Dat houdt in dat de meeste moderne apps niet op deze computer lopen. Je hebt dus specifiek voor de Powerpc geschreven software nodig.
Omdat Apple de powerpc architectuur al een tijdje niet meer ondersteud wordt de G5 ook niet als zodanig in itunes herkend. Er is dus geen store voor G5

Gelukkig zijn er nog genoeg diehards die bij hun Powerpc zweren en er zijn dus tal van Blogs en sites met oudere software op het net. Het is even zoeken en de juiste termen intikken maar na een dag of 2 had ik al aardig wat sites gevonden. Daarnaast staan er ook nog wel wat torrents op het net. De truc is dat je op zoek gaat naar forums waar mensen je vertellen welke software wel en welke niet op de Powerpc loopt en dan zoek je die in Google verder.
Zo heb ik ondertussen al de demo’s van Halo CE, Prey en Photoshop CS4 gedownload en geÔnstalleerd en het loopt allemaal als een trein.

Halo CE, de game, loopt zelfs in 1440x900 breedbeeld nog redelijk speelbaar, en in 1100x700 helemaal lagvrij. Op een 17 inch scherm is dat nog best strak.

Photoshop, wat in wezen oorspronkelijk voor de mac is geschreven doet t ook fantastisch.

Als je muziek wil maken zit je bij deze mac al helemaal goed. Garageband is er al op geÔnstalleerd. OSX heeft core audio, zeg maar de mac variant van ASIO voor de pc, standaard als audio driver. Het betekend dat programma's als logic audio, reason en garageband zonder randapparatuur of speciale geluidskaarten met extreem lage latency kunnen lopen. Zelfs op mijn ibook g4 maar ook op mijn ipad heb je gewoon geen latency bij softsynthesizers.

Imovie (video editor) zit er ook op maar daar heb ik nog niks mee gedaan, maar ik weet van youtube dat je hier gewoon in HD mee kunt editten.

Het is natuurlijk niet de nieuwste software, maar het werkt allemaal perfect en doet wat het doen moet. Hou er rekening mee dat veel wat tot rond 2008 in de media is verschenen, als video of grafisch, allemaal op dit soort computers is gemaakt. Natuurlijk kan photoshop 12 veel meer dan CS4, maar de voorkant van tijdschriften als CT magazine of Vogue uit die tijd zijn vrijwel allemaal in software als Photoshop CS4 in elkaar geflanst, en dan nog vaak op een mac van een nog oudere generatie zoals de G3 zoals wij op de kunstacademie eind jaren 90 hadden. Toen gruwelijk duur (zeg maar onbetaalbaar) en tegenwoordig voor een tientje te bemachtigen als je geluk hebt:)

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om oude software en games te draaien die het niet meer goed doen in de nieuwere processors en besturingssystemen en hoewel. de mac niet bijzonder bekend staat als gamingbak zijn dat er toch nog een paar honderd. Zoiets kan misschien net niet op een emulator, maar hier hebben we het orgineel, Ik heb het over games als Duke 3D of Decent, Quake arena. Allemaal nog te vinden en allemaal native op de mac:)

Het kan best zijn dat ik over een tijdje overstap op een intel mac, maar dan gaat deze naar de buurman en tot die tijd ga ik nog flink wat met dit ding stoeien en kijken wat er allemaal nog voor moois uit te halen valt.

Al met al is het een hoop lol voor weinig geld dus ik kan ‘m van harte aanbevelen zelfs al wil je ’m alleen voor de sier in de woonkamer hebben staan.


In 2014 Geschreven in Pages, op de Imac G5 uit 2005...

De Ballen, MarcoTM.

Volgende: MTM - Het is geen KUNST, het is MarcoTM! 11-'14 MTM - Het is geen KUNST, het is MarcoTM!
Volgende: Boek contract voor "De vrije man" bij uitgeverij Boekscout.nl 09-'14 Boek contract voor "De vrije man" bij uitgeverij Boekscout.nl

Reacties


Door Tweakers user sebastius, zaterdag 11 oktober 2014 22:51

Leuk dat je zo'n oudje goed kan hergebruiken. Je hebt er wel schandalig veel voor betaald! Voor dat geld kun je al bijna een core2duo iMac scoren :)

Pas wel op met de G5jes, die hebben snel last van lekke condensatoren. Trek even de achterklep los (paar schroeven) en check dat voor de garantie voorbij is.

Door Tweakers user Pataar, zaterdag 11 oktober 2014 23:10

Wel vreemd dat je het erg vind om 30 updates te downloaden en McAfee te verwijderen op een Windows PC en het niet erg vindt om 2 dagen programma's uit te zoeken voor een Mac.
Voor de rest vind ik het wel prachtig dat je iets van 10 jaar oud probeert te gebruiken.

Door Tweakers user verleemen, zaterdag 11 oktober 2014 23:26

Pataar schreef op zaterdag 11 oktober 2014 @ 23:10:
Wel vreemd dat je het erg vind om 30 updates te downloaden en McAfee te verwijderen op een Windows PC en het niet erg vindt om 2 dagen programma's uit te zoeken voor een Mac.
Voor de rest vind ik het wel prachtig dat je iets van 10 jaar oud probeert te gebruiken.
Dat programmas downloaden is een paar dagen maar dat met die updates is voor de rest van je leven.(en altijd op de momenten dat je heel snel iets moet checken omdat je de bus moet halen of zo) Bovendien heb je dan iedere keer een juweeltje terwijl de updates in het slechste geval een aantal handige functies voor je verwijderen. Het is iets wat in de weg zit. De mac heeft hooguit 2 updates per jaar en er loopt ook geen viruskiller. Je zet m aan, en als je niet meer wil trek je gewoon de stekker er uit zonder dat je dan een probleem hebt:)

[Reactie gewijzigd op zondag 12 oktober 2014 00:42]


Door Tweakers user verleemen, zaterdag 11 oktober 2014 23:28

sebastius schreef op zaterdag 11 oktober 2014 @ 22:51:
Leuk dat je zo'n oudje goed kan hergebruiken. Je hebt er wel schandalig veel voor betaald! Voor dat geld kun je al bijna een core2duo iMac scoren :)

Pas wel op met de G5jes, die hebben snel last van lekke condensatoren. Trek even de achterklep los (paar schroeven) en check dat voor de garantie voorbij is.
Als jij een intel imac voor mij hebt voor 100 euro mag je m gelijk komen brengen:) op marktplaats kosten die toch echt minimaal 400 euro:)

Door Tweakers user mauritso, zondag 12 oktober 2014 00:41

Deze heb ik ook staan denk ik (iMac G5 ALS 2.0Ghz met 2GB RAM), ik gebruik hem als ik mijn laptop niet kan gebruiken of een extra scherm nodig heb. Het is inderdaad voor een 10 jaar oud apparaat nog een best aardig ding met SATA, wifi, bluetooth, mini toslink, usb poorten, 1Gbit LAN en een goed scherm.

Om youtube filmpjes een beetje af te kunnen spelen kun je het best Minefield gebruiken (een speciale versie van Firefox).

Qua games is er nog een Wipeout, Battlefield 1942 en Return to Castle Wolfenstein alsmede een aantal opensource spellen zoals Xonotic, Nexuiz en Cube 2.

Owja VLC, een oudere versie van XBMC en een oudere versie van xcode werkt ook nog.

Ook kun je met macports nog *nix pakketten compileren/installeren mocht je dingen willen ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd op zondag 12 oktober 2014 00:46]


Door Tweakers user verleemen, zondag 12 oktober 2014 00:47

mauritso schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 00:41:
Deze heb ik ook staan denk ik (iMac G5 ALS 2.0Ghz met 2GB RAM), ik gebruik hem als ik mijn laptop niet kan gebruiken of een extra scherm nodig heb. Het is inderdaad voor een 10 jaar oud apparaat nog een best aardig ding met SATA, wifi, bluetooth, mini toslink, usb poorten, 1Gbit LAN en een goed scherm.

Om youtube filmpjes een beetje af te kunnen spelen kun je het best Minefield gebruiken (een speciale versie van Firefox).

Qua games is er nog een Wipeout, Battlefield 1942 en Return to Castle Wolfenstein alsmede een aantal opensource spellen zoals Xonotic, Nexuiz en Cube 2.
Nexuiz heb ik gister geprobeerd, maar ik bleef in de tutorial al hangen omdat ik met geen mogelijkheid door de lucht kon sturen, ( en dus niet verder kwam) ik heb ook een site met mac demos gekeken die redelijk in chronologische volgorde staan ( page 50 zijn de oudste en ergens bij page 47 staan dus alle ppc varianten:) en daar heb ik oa Jedi academy vanafgehaald. Er staan ook behoorlijk veel torrents nog op bepaalde niet hier te noemen sites die op ppc lopen. Heelaas is half life daar geen van, maar dr zal nog wel iets leuks omhoogkomen wat ik totaal vergeten ben.

Door Tweakers user mauritso, zondag 12 oktober 2014 00:54

Als torrent client werkt transmission volgens mij het best.
Mocht je willen coden en heb je belang bij een goede editor dan is er ook nog een versie van textwrangler die op powerpc werkt.
Dit script kan helpen om youtube filmpjes af te spelen zonder flash: http://rg3.github.io/youtube-dl/

Kijk ook nog even bij system preferences -> energy -> options -> processor speed

Door Tweakers user verleemen, zondag 12 oktober 2014 01:02

mauritso schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 00:54:
Als torrent client werkt transmission volgens mij het best.
Mocht je willen coden en heb je belang bij een goede editor dan is er ook nog een versie van textwrangler die op powerpc werkt.
Dit script kan helpen om youtube filmpjes af te spelen zonder flash: http://rg3.github.io/youtube-dl/

Kijk ook nog even bij system preferences -> energy -> options -> processor speed
Ja transmission heb ik al. Werkt allemaal prima wat youtube betreft kijk ik zo veel dat downloaden geen optie is, maar ach daar heb ik een ipad en een smart tv voor..

Door Tweakers user gravit0n_, zondag 12 oktober 2014 01:15

Een oudere Skype werkt met een kleine aanpassing ook nog (voorlopig).

Door Tweakers user himlims_, zondag 12 oktober 2014 08:51

sebastius schreef op zaterdag 11 oktober 2014 @ 22:51:
Leuk dat je zo'n oudje goed kan hergebruiken. Je hebt er wel schandalig veel voor betaald!
koop een oude pc, zet er linux op, heb je hetzelfde voor fractie vna de prijs. Dat is immers 'het' systeem voor de vrije man.

[Reactie gewijzigd op zondag 12 oktober 2014 11:43]


Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 12 oktober 2014 09:19

Als er al een desktop in dit huis zou moeten komen dan maar beter een iMac, want, geen gezeik met viruskillers, updates en belachelijk grote besturingsystemen en vooral, een systeem waar mijn huisgenoot geen rare zaken op kan installeren.
En hier ben ik gestopt met lezen. En gezien de comments hierboven heb ik het nog bij het rechte eind gehad ook. Iemand die vandaag nog met zulke ideŽen rondloopt weet simpelweg niet waarover hij spreekt. Het enige geluk dat je hebt is dat het een powerpc versie is en dat nieuwe malware zich dus al niet kan verspreiden in binaire vorm op dit systeem.

Door Tweakers user triflip, zondag 12 oktober 2014 09:22

Je had ook gewoon Linux kunnen installeren op de PC die je al had, probleem opgelost voor minder geld ;)

Daarnaast kan je huisgenoot ook op een iMac genoeg rare crap installeren waardoor hij he na een tijdje minder gaat doen!

De aller beste oplossing was geweest om na de 1ste keer opnieuw installeren van Windows door een fuckup van je huisgenoot deze kerel te vertellen dat hij een eigen PC\Laptop moet kopen als hij niet weet hoe het werkt.

En tja het is dat je iMac antiek is want op de intel iMac heb je ook gewoon een virusscanner nodig en de huidige MacOS versie krijgt ook vaker updates. Dat het OS van jouw iMac niet meer geupdate word dat is echt geen voordeel hoor 8)7

Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 12 oktober 2014 10:49

Blokker_1999 schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 09:19:
[...]


En hier ben ik gestopt met lezen. En gezien de comments hierboven heb ik het nog bij het rechte eind gehad ook. Iemand die vandaag nog met zulke ideŽen rondloopt weet simpelweg niet waarover hij spreekt. Het enige geluk dat je hebt is dat het een powerpc versie is en dat nieuwe malware zich dus al niet kan verspreiden in binaire vorm op dit systeem.
Yep.
Als je niet wil dat je huisgenoot zooi installeert, zeg hem dat dan!

Daarnaast kunnen Windows laptops ook ongelooflijk lang meegaan. Zelfs mijn Latitude D820, met een antieke Core Duo proc, kan Youtube op 720p aan...

En tweakers.net laden is nou niet de meest intensieve opgave.

Door Tweakers user sebastius, zondag 12 oktober 2014 10:56

Lieve medetweakers, kunnen we ons weer concentreren op de sfeer? Elke slak kan zout op gelegd maar je hoeft het echt niet zo te ventileren. Gewoon negeren en andere dingen gaan doen :)

Door Wesley, zondag 12 oktober 2014 12:19

Ah leuk een oude iMac :) Je kunt er ook Linux op installeren als ik me niet vergis, maar ik persoonlijk vind OSX niet zo'n geweldig besturingsysteem.

Door Tweakers user xFeverr, zondag 12 oktober 2014 12:29

Om de anderhalve maand de pc opnieuw installeren? Een pc terug brengen omdat er McAfee op staat dat je niet Wilt verwijderen? Geen meerdere accounts willen omdat je dan weer je wachtwoord moet intypen na het terugkomen van de wc (wat niet eens zo hoeft te zijn) ?

Maar dan wel een 10 jaar oude iMac kopen met een oude niet meer ondersteunde architectuur?

Dan ben ik hem even kwijt hoor, sorry... Kan iemand die uitleggen? Want ik krijg het idee dat ik iets mis in mijn leven. Blijkbaar zijn Windows updates ook zo'n ergernis. Ik snap niet dat ik het nog langer pik.

Door Tweakers user mauritso, zondag 12 oktober 2014 13:03

Wesley schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 12:19:
Ah leuk een oude iMac :) Je kunt er ook Linux op installeren als ik me niet vergis, maar ik persoonlijk vind OSX niet zo'n geweldig besturingsysteem.
Dat klopt, bepaalde versies van ubuntu worden nog in ppc vorm uitgegeven (zonder dat je ze zelf moet compileren), maar toen ik dat geprobeerd had kreeg ik het idee dat mac os x wel een stukje geoptimaliseerder is (En onveiliger omdat het niet geŁpdatet word natuurlijk).

Door Tweakers user i-chat, zondag 12 oktober 2014 13:43

ik vraag me af of je zo'n ding nog zou kunnen upgraden met een leuke ssd, dat moet toch nog best wel verschil kunnen maken, verder leuke aankoop alleen vraag ik me af of je zo'n G5 wel moet willen ik neem aan dat apple in middels wel is gestopt met suporten van dit platform en dat je dus geen veiligheids (en andere) updates meer krijgt.

desalniettemin leuk dat je zo'n oud beest nog een 2e leven gunt.

Door Tweakers user verleemen, zondag 12 oktober 2014 14:52

i-chat schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 13:43:
ik vraag me af of je zo'n ding nog zou kunnen upgraden met een leuke ssd, dat moet toch nog best wel verschil kunnen maken, verder leuke aankoop alleen vraag ik me af of je zo'n G5 wel moet willen ik neem aan dat apple in middels wel is gestopt met suporten van dit platform en dat je dus geen veiligheids (en andere) updates meer krijgt.

desalniettemin leuk dat je zo'n oud beest nog een 2e leven gunt.
Ja dat kan, 3 schroefjes en je kan de achterkant gewoon loskoppelen, er staan filmpjes op youtube waar mensen er een ssd is stoppen. Bij de nieuwere intelmacs moet je helaas de halve computer slopen wil je dr bij kunnen.

Door Tweakers user verleemen, zondag 12 oktober 2014 16:00

xFeverr schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 12:29:
Om de anderhalve maand de pc opnieuw installeren? Een pc terug brengen omdat er McAfee op staat dat je niet Wilt verwijderen? Geen meerdere accounts willen omdat je dan weer je wachtwoord moet intypen na het terugkomen van de wc (wat niet eens zo hoeft te zijn) ?

Maar dan wel een 10 jaar oude iMac kopen met een oude niet meer ondersteunde architectuur?

Dan ben ik hem even kwijt hoor, sorry... Kan iemand die uitleggen? Want ik krijg het idee dat ik iets mis in mijn leven. Blijkbaar zijn Windows updates ook zo'n ergernis. Ik snap niet dat ik het nog langer pik.
Imac is aanzetten, tiepen, en weer uit. Vrijwel alle apps bestaan uit een enkele file die je ongestraft kunt verplaatsen of deleten. Je kunt een mac nog het beste verglijken met je android telefoon of tablet maar dan met een 17 inch scherm en draait er wat complexere software op met wat meer mogelijkheden. Alleen kost deze imac 120 euro en een beetje redelijke tablet 300 euro.

Oorspronkelijk kom ik uit het amiga kamp. De reden waarom ik daarna een pc en niet een mac heb gekocht was omdat de amiga verouderd was, en een mac gewoon veel te duur en in mijn ogen incompleet. Zelfs voor een divx codec mocht je voor de mac braaf 30 dollar met een creditard overmaken.

Op een pc liep gewoon veel meer, maar daar zat een ander prijskaartje aan, het werkte allemaal maar half en je had constant conflicten. Dat is trouwens ook een van de redenen waarom ik een pc kocht, om lekker mee te tweaken en gewoon en te sleutelen om dingen voor elkaar te krijgen.

Maar ondertussen ben ik wat ouder en meer productiever op andere vlakken zoals het schrijven van dit blog, het maken van video's en daar wil ik gewoon een computer die het gewoon doet zonder gemekker.

Teglijkertijd zijn de macs ook meegegroeid. Al die zaken als webcams en video codecs en muizen met scrollwieltjes werken nu ook out of the box en alles werkt lekker vloeiend omdat er maar 1 type processor en een type videokaart is, en er dus niet voor talloze varianten geprogrammeerd hoeft te worden. (het zelfde geldt voor de ipad vs android) en nu komt t mooie, ze zijn zo degelijk gebouwd dat je ze nu voor een prikkie kunt kopen.

Zolang je de basistoepassingen van een computer wil zoals tekstverwerken, video editen of muziek maken heb je een perfect op elkaar afgestemd systeem. Het gebruikt veel minder recources. Een mac doet het, of hij doet het niet. Een 3D webcam kun je dus vergeten, als je dat soort dingen wil koop je een pc.

Maar als je een nieuwe aflevering voor Breaking Bad wil monteren die morgen op de server van netflix moet staan dan staat daar morgen een nieuwe aflevering.

Als Metallica je studio boekt om 8 uur vanavond een nieuwe track willen opnemen dan kunnen ze om klokslag 8 uur beginnen met spelen.

Als je mac het dan niet doet is dat niet omdat iemand een of andere beta, of een vaag programma heeft geÔnstalleerd of op een rare russiche site heeft zitten browsen. Je software is industriestandaard en er is maar 1 actuele versie en je mag blij zijn als er meer dan 1 keer per jaar een update verschijnt. Als je mac het dan nog niet doet is ie gewoon stuk en moet ie naar de dokter om een condensator te vervangen.

Toegegeven, de pc kan er ook wat van ondertussen, maar het zijn enorm logge apparaten in verglijk met een mac. Bovendien is de hoofdreden waarom er zo goed als geen virussen en addaware op de mac loopt omdat er in verglijk. Met pcs veel minder macs zijn en het voor virusschrijvers gewoon niet rendabel is om daarvoor te schrijven. Maar macs worden " heelaas steeds populairder en dus zullen die virussen wel komen uiteindelijk.

Maar op dit moment durf ik mijn huisgenoot gewoon op mijn mac een illegale android app laten downloaden waar dan een of andere .exe meegeinstalleerd wordt waar mijn imac lekker helemaal niks mee kan. En daarom heb ik m.

Door Tweakers user verleemen, zondag 12 oktober 2014 16:15

himlims_ schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 08:51:
[...]
koop een oude pc, zet er linux op, heb je hetzelfde voor fractie vna de prijs. Dat is immers 'het' systeem voor de vrije man.
Een imac is net zoiets als een wc. Deurtje open, bril naar beneden, krant pakken, schijten. Wc papier pakken, afvegen, broek omhoog, deurtje open klaar.

Een linux wc gaat als volgt.

Deur zit op slot, wachtwoord ingeven,
Wachtwoord word niet herkent.
Wachtwoord opnieuw ingeven
Wachtwoord word niet herkent
Boekje zoeken met wachtwoord.
Boekje kwijt

Linux opnieuw instaleren

Krant werkt niet
Krant in market zoeken,
Krant word nog niet ondersteund
Krant in alternatieve markt zoeken

Krant werkt nog steeds niet want er missen onderdelen

Onderdelen zoeken
Handmatig instaleren /sudo )3§38;§)44§;);747§:8:&:4););74?);64(.)47;§/ hfheicjendusiei :§3§83'dudjjeuxjensudnejxjenjj

Oeps, tiepfoutje.

Opnieuw

Waar is mijn krant icoontje?

Laat maar, in broek gepoept.


Nou de windows WC
Deur op is open
6 wcbrillen van derden neerklappen

Updates installeren, paar minuutjes wachten.

Krant meldt dat de virusdefenities verouderd zijn
Update laden
Krant pakken, alleen maar reklame tussen elke zin ( raar, de virusdefenities zijn nu toch up to date?
Full scan uitvoeren

Schijten ( langsaam, trage stront)

Verrek, hij wil niet doorspoelen, knop is vervangen door 3rd party knop
Knop terugzetten
Spoelen gaat enorm traag, de helft van de stront blijft hangen
Wc papier pakken
Wcrol zit vast

Wc herstarten

Even een moment geduld, updates installeren...

Wc start niet meer op..

[Reactie gewijzigd op zondag 12 oktober 2014 16:35]


Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 12 oktober 2014 16:32

verleemen schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 16:15:
[...]


Een imac is net zoiets als een wc. Deurtje open, bril naar beneden, krant pakken, schijten. Wc papier pakken, afvegen, broek omhoog, deurtje open klaar.

Een linux wc gaat als volgt.

Deur zit op slot, wachtwoord ingeven,
Wachtwoord word niet herkent.
Wachtwoord opnieuw ingeven
Wachtwoord word niet herkent
Boekje zoeken met wachtwoord.
Boekje kwijt

Linux opnieuw instaleren

Krant werkt niet
Krant in market zoeken,
Krant word nog niet ondersteund
Krant in alternatieve markt zoeken

Krant werkt nog steeds niet want er missen onderdelen

Onderdelen zoeken
Handmatig instaleren /sudo )3§38;§)44§;);747§:8:&:4););74?);64(.)47;§/ hfheicjendusiei :§3§83'dudjjeuxjensudnejxjenjj

Oeps, tiepfoutje.

Opnieuw

Waar is mijn krant icoontje?

Laat maar, in broek gepoept.


Nou de windows WC
Deur op is open

6 wcbrillen van derden neerklappen
Updates installeren, paar minuutjes wachten.
Krant meldt dat de virusdefenities verouderd zijn
Update laden
Krant pakken, alleen maar reklame tussen elke zin
Schijten
Verrek, hij wil niet doorspoelen, knop is vervangen door 3rd party knop
Knop terugzetten
Spoelen gaat enorm traag, de helft van de stront blijft hangen
Wc papier pakken
Wcrol zit vast
Wc herstarten
Even een moment geduld, updates installeren...
Wc start niet meer op..
Ik heb het gevoel dat iemand gewoon niet met computers kan omgaan.

Virusdefinities? Worden op de achtergrond geinstalleerd, zowel op Windows 7 als 8.
Reclame? Heb je zowel op een Mac als op een Windows PC, zolang je geen Adblock draait.
Een PC die niet meer opstart na updates? Uh, wat?

Maar ja, ik laat dan ook geen huisgenoten illegale apps downloaden op mijn PC....

Het zwakste onderdeel van een OS is de gebruiker. :)

Door Tweakers user verleemen, zondag 12 oktober 2014 16:46

Jeroenneman schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 16:32:
[...]


Ik heb het gevoel dat iemand gewoon niet met computers kan omgaan.

Virusdefinities? Worden op de achtergrond geinstalleerd, zowel op Windows 7 als 8.
Reclame? Heb je zowel op een Mac als op een Windows PC, zolang je geen Adblock draait.
Een PC die niet meer opstart na updates? Uh, wat?

Maar ja, ik laat dan ook geen huisgenoten illegale apps downloaden op mijn PC....

Het zwakste onderdeel van een OS is de gebruiker. :)
Ik kan het wel, maar ik snap niet waarom ik de voeten van mijn slaaf zou moeten kussen..
Computers zijn er om het leven gemakkelijk te maken.

Een gebruiksvoorwerp dat continu gerepareerd moet worden omdat je er anders niet mee kunt werken is totaal van de gekke.

Als je een windows of linux computer koopt hoort er eigenlijk een grote stikker met het woord DEFECT opgeplakt te zitten.

Zelfs mijn laastte windowslaptop die ik vorige maand NIEUW had gekocht ging eerst even lekker updates installeren ( lees repareren) voor ik ook maar iets kon doen.
Het ding hoort gewoon te werken, daar heb ik voor betaald.

Noem es een ander apparaat, wc, sapcentrifuge of een tijdschrift waar dat bij moet. Ben ik ook een zwak gebruiker omdat ik ct magazine zomaar open kan klappen en meteen begin te lezen?

Ik heb mijn mac gekocht. Aangesloten en toen deed ie t.

[Reactie gewijzigd op zondag 12 oktober 2014 16:55]


Door Ikbentenminstenietmargina, zondag 12 oktober 2014 17:02

Wat voor een onzin kraam jij nu uit? Macintosh is ook gewoon een Unix variant, geen magische elfjes die de bytes naar je scherm dragen dus. En Windows/Linux constant gerepareerd? Wat doe jij met je computers? "Op de computer zitten" liefst niet letterlijk nemen aub.

Als je een goede Windows PC koopt is daar net zoals een Mac voor jaren geen werk aan. Als jij je pc opnieuw moet instellen om de zoveel tijd doe JIJ daar iets mis mee. Zeker vanaf Vista.

In het kort:
Windows kan je gebruiken met een IQ vanaf 60
Linux kan je gebruiken met een IQ vanaf 100

Ik weet eigenlijk niet waarom ik in godsnaam op jouw blogposts klik. Dat je een bepaalde keuze maakt is goed en wel maar dat je die dan met achterlijke argumenten moet gaan verdedigen? Bah.

Door Tweakers user 461943, zondag 12 oktober 2014 18:03

verleemen schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 16:46:
[...]


Ik kan het wel, maar ik snap niet waarom ik de voeten van mijn slaaf zou moeten kussen..
Computers zijn er om het leven gemakkelijk te maken.

Een gebruiksvoorwerp dat continu gerepareerd moet worden omdat je er anders niet mee kunt werken is totaal van de gekke.

Als je een windows of linux computer koopt hoort er eigenlijk een grote stikker met het woord DEFECT opgeplakt te zitten.

Zelfs mijn laastte windowslaptop die ik vorige maand NIEUW had gekocht ging eerst even lekker updates installeren ( lees repareren) voor ik ook maar iets kon doen.
Het ding hoort gewoon te werken, daar heb ik voor betaald.

Noem es een ander apparaat, wc, sapcentrifuge of een tijdschrift waar dat bij moet. Ben ik ook een zwak gebruiker omdat ik ct magazine zomaar open kan klappen en meteen begin te lezen?

Ik heb mijn mac gekocht. Aangesloten en toen deed ie t.
Nu kraam je gewoon onzin uit. Zeker sinds 7 valt er zeer goed te werken met Windows, en als dat niet lukt dan liggen computers misschien gewoon niet in jouw straatje ;) Wat updates betreft, dat doet Windows netjes tijdens het afsluiten. Zoals al eerder gezegd is OSX ook gebaseerd op Unix, wat weer aardig lijkt op Linux. Er is dus niets speciaals aan. Virusdefinities worden sinds 8 standaard bijgewerkt, op 7 was Defender genoeg als je niks raars deed.

Kortom, gebruik je verstand en er is niets mis met Windows ;) Als je je verstand niet kan gebruiken gaat het zowel op WIndows als op Mac fout- op Mac merk je het echter pas als het te laat is.

Door Tweakers user verleemen, zondag 12 oktober 2014 19:14

Ikbentenminstenietmargina schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 17:02:
Wat voor een onzin kraam jij nu uit? Macintosh is ook gewoon een Unix variant, geen magische elfjes die de bytes naar je scherm dragen dus. En Windows/Linux constant gerepareerd? Wat doe jij met je computers? "Op de computer zitten" liefst niet letterlijk nemen aub.

Als je een goede Windows PC koopt is daar net zoals een Mac voor jaren geen werk aan. Als jij je pc opnieuw moet instellen om de zoveel tijd doe JIJ daar iets mis mee. Zeker vanaf Vista.

In het kort:
Windows kan je gebruiken met een IQ vanaf 60
Linux kan je gebruiken met een IQ vanaf 100

Ik weet eigenlijk niet waarom ik in godsnaam op jouw blogposts klik. Dat je een bepaalde keuze maakt is goed en wel maar dat je die dan met achterlijke argumenten moet gaan verdedigen? Bah.
Ik heb een iq van 120, maar dat gaat helemaal op aan de dingen die ik op mijn computer doe en als ik iets hinderlijk vindt dan is t wel dat er plots een berichtje omhoog komt dat er een update is gedownload en dat de computer binnen een kwartier gaar herstarten. Als je iets aan het maken bent zit je daar met je gedachten en niet wat je computerdoet en dus POP! Midden in de zoveelste poging om iets goed in te spelen herstart de boel en zakt je hele creatieve proces inelkaar.

Ik heb Nu inspiratie en ik ben nu aan het spelen of aan het schrijven en daar gaat mijn volledige aandacht naar uit en ik wens niet mij met andere zaken bezig te houden die niet uitdrukkelijk met muziekmaken of schrijven te maken hebben. Als ik mijn boek niet op mijn ipad maar op een windows pc had geschreven was het nu nog niet af omdat ik 90% van de tijd bezig was met maintenance en problemen oplossen inplaats van productief bezig zijn.

Ik spreek hier uit ervaring met windows 7 en 8, lekker actueel dus waar audiokaarten niet werkten, midikeyboards delay hadden, videodrivers vastliepen of ook leuk, windows zn geluidsrecorder op noisecancelling had staan, lekker voor skype, maar rampzalig voor als je een videoblog maakt en je stem klinkt als van een 78 toerenplaat, en waar je dan lekker diep in het systeem mag gaan zoeken, wel 3 verschillende geluidtools tegen komt, en die als je ik weet niet wat heb moeten doen om dat uit te zetten weer braaf gereset worden als skype een update heeft. En zo kan ik wel 100 voorbeelden geven.

Ik ben soms weken bezig geweest om iets draaiende te krijgen, nergens documentatie, en sommige dingen zijn nooit gelukt. Leuk als je werk morgen af moet zijn.

Ga eens naar de winkel en koop een mac tijdschrift, die zijn gemiddeld de helft dunner omdat de pcbladen voornamelijk gevuld zijn met oplossingen waarom dit of dat niet werkt.

Ik heb er geen problemen mee dat mensen een windows of linux bak hebben want je kunt er heerlijk op tweaken en dingen voor elkaar krijgen die je op een mac weer niet kunt, maar als je een buissiness runt of creatief bezig bent kun je maar beter een systeembeheerder in dienst nemen om alle problemen op te vangen.

[Reactie gewijzigd op zondag 12 oktober 2014 19:20]


Door Tweakers user i-chat, zondag 12 oktober 2014 20:37

Ikbentenminstenietmargina schreef op zondag 12 oktober 2014 @ 17:02:

In het kort:
Windows kan je gebruiken met een IQ vanaf 60
Linux kan je gebruiken met een IQ vanaf 100
ik weet eigenlijk niet waarom ik op je reageer maar bah wat een onzin,

als er een systeem is waar het voor de meeste eindgebruikers makkelijk is om standaard pc taken uit te voeren dan is het volgens mij toch wel ubuntu. je hebt er de aplicatie center. en daarin staat nagenoeg alles dat een normaal mens ooit nodig kan hebben. van browser tot office pakket tot media speler tot music editor en zelfs nog een kleine lading spelletjes...

en in tegenstelling tot windows, gaat het beheer ook makkelijk.. fuck it weet niet hoe ik dit moet verhelpen.. en in plaats van 1001 screenshots, waarin met rode lijntjes aangegeven moet worden (in paint) waar je had moeten klikken.. krijg je bij ubuntu een leuk test veld waar je letterlijk alles alleen maar over hoeft te typen, makkelijker kan haast niet...

mijn pa moet 2 pc's bij houden, een oude athlon 64 pc met ubuntu 14.04 (voorheen 12.04) en zijn eigen laptop met windows vista... 3 maal raden welke er vaker problemen heeft,

Door Tweakers user Mebus, maandag 13 oktober 2014 07:16

@verleemen, zo te zien ben je erg tevreden met je (oude) iMac en las ik dat je nog een Apple toetsenbord nodig hebt. Zelf heb ik er thuis nog ťťn liggen (met numerieke toetsen, bedraad) die ik toen voor mijn hackintosh gebruikte (Osx is en blijft gewoon een heerlijk os) maar nu ligt deze te verstoffen op een kamertje en dat vind ik best wel zonde! Nou heb ik niet heel je review en de bijbehorende reacties gelezen (ben momenteel op vakantie en lees dit via mijn iPhone). Maar als je wilt ben ik bereid om mijn oude Apple toetsenbord aan jou te doneren! :) Indien je interesse hebt zie ik graag een DM van je tegemoet. Alleen eventuele verzendkosten betaal ik niet :p

Ben ik er vanaf en maak ik iemand weer blij :) Heb nu zelf een mechanisch toetsenbord :D

[Reactie gewijzigd op maandag 13 oktober 2014 07:35]


Door Tweakers user MB54, maandag 13 oktober 2014 08:56

Mebus schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 07:16:
Ben ik er vanaf en maak ik iemand weer blij :) Heb nu zelf een mechanisch toetsenbord :D
Mooi gebaar, aardig en vriendelijk. Dat laatste mis ik hier wel eens.
Dan wil ik de verzendkosten wel vergoeden. Laat maar horen (DM).

Door Tweakers user Mebus, maandag 13 oktober 2014 10:13

Zit momenteel nog in AziŽ. Vrijdagavond ben ik weer thuis en zal dan de nodige DM's de deur uit sturen :) MB54, alvast bedankt voor de verzendkosten! Nu hopen dat verleemen deze berichtjes snel leest en dat hij zijn nieuwe toetsenbord volgende week al kan ontvangen.

Door Tweakers user ZpAz, maandag 13 oktober 2014 10:16

Fijn dat je blij bent je met iMac. Voor Youtube zou je eens click2flash moeten installeren in Safari. Dan pakt hij een HTML5 video speler voor Youtube. (En blokkeert hij standaard Flash :) ) die loopt op een oudere Mac soepeler.

Door Tweakers user Ultimo, maandag 13 oktober 2014 11:03

"128 GB ATI radeon 9600 grafische GPU"

Kom ik aan met mn 4GB R9 290 :+

[Reactie gewijzigd op maandag 13 oktober 2014 11:03]


Door Tweakers user kmsch, maandag 13 oktober 2014 11:36

Probeer Unreal Tournament 2004 eens, die is beschikbaar voor de IBM Macs. Heeft hier nog prima op een eMac G4 gedraaid :)

Door Tweakers user verleemen, maandag 13 oktober 2014 15:04

ZpAz schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 10:16:
Fijn dat je blij bent je met iMac. Voor Youtube zou je eens click2flash moeten installeren in Safari. Dan pakt hij een HTML5 video speler voor Youtube. (En blokkeert hij standaard Flash :) ) die loopt op een oudere Mac soepeler.
Die heb ik ook al, maar ik heb niet echt de indruk dat de filmpjes er beter door lopen maar dat kan ook aan mijn versie van safari liggen (5.2) Volgens click2 flash wordt dat alleen tot safari 4 ondersteunt en die wil weer niet bij mijn huidige versie van osx. Maar ondanks dat er wordt verteld dat de plugin bij safari 5 niet meer wordt ondersteund doet ie dat dus wel. ( lekker vaag:). Maar ok daar heb ik m ook niet voor gekocht he. Toen deze mac uitkwam bestond youtube nog helemaal niet:)

Door Tweakers user verleemen, maandag 13 oktober 2014 15:08

Ultimo schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 11:03:
"128 GB ATI radeon 9600 grafische GPU"

Kom ik aan met mn 4GB R9 290 :+
Toch lopen er nog aardig leuke dingen op zoals halo en prey. Ik weet nog dat ik een tijd een asus eee nettop heb gehad die daar meer moeite mee had.

Door Tweakers user verleemen, maandag 13 oktober 2014 15:11

Mebus schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 07:16:
@verleemen, zo te zien ben je erg tevreden met je (oude) iMac en las ik dat je nog een Apple toetsenbord nodig hebt. Zelf heb ik er thuis nog ťťn liggen (met numerieke toetsen, bedraad) die ik toen voor mijn hackintosh gebruikte (Osx is en blijft gewoon een heerlijk os) maar nu ligt deze te verstoffen op een kamertje en dat vind ik best wel zonde! Nou heb ik niet heel je review en de bijbehorende reacties gelezen (ben momenteel op vakantie en lees dit via mijn iPhone). Maar als je wilt ben ik bereid om mijn oude Apple toetsenbord aan jou te doneren! :) Indien je interesse hebt zie ik graag een DM van je tegemoet. Alleen eventuele verzendkosten betaal ik niet :p

Ben ik er vanaf en maak ik iemand weer blij :) Heb nu zelf een mechanisch toetsenbord :D
Kijk das nou aardig:) ik dm ( is t niet pm? Je zodadelijk wel...

Door Tweakers user Mebus, maandag 13 oktober 2014 15:23

@verleemen, hier is het toch een direct message? :p Maar goed, ik heb je ondertussen ook al een PM/DM gestuurd :)

Door Tweakers user verleemen, maandag 13 oktober 2014 15:25

Mebus schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 15:23:
@verleemen, hier is het toch een direct message? :p Maar goed, ik heb je ondertussen ook al een PM/DM gestuurd :)
Eeh ja, ik kreeg t zelf niet voor elkaar, maar het is inderdaad dm, pm is alleen voor de operators.
Ik krijg t trouwens niet voorelkaar, kan geen button vinden maar gelukkig heb je mij al gemaild..

Door Tweakers user verleemen, maandag 13 oktober 2014 15:26

MB54 schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 08:56:
[...]

Mooi gebaar, aardig en vriendelijk. Dat laatste mis ik hier wel eens.
Dan wil ik de verzendkosten wel vergoeden. Laat maar horen (DM).
Nou dat vind ik net zon mooi gebaar, jou ook bedankt dan :)

Door Tweakers user Mebus, zaterdag 18 oktober 2014 10:09

Hoi Verleemen,

Je gaf ergens aan in een DM dat je een SSD wilt inbouwen in deze iMac, nu kwam bij mij alleen gelijk de vraag of deze iMac eigenlijk al een sata poort heeft? Anders houd het natuurlijk snel op.. Misschien handig dat je dit eerst nog even uitzoekt ;)

Door Tweakers user verleemen, zaterdag 18 oktober 2014 17:03

Mebus schreef op zaterdag 18 oktober 2014 @ 10:09:
Hoi Verleemen,

Je gaf ergens aan in een DM dat je een SSD wilt inbouwen in deze iMac, nu kwam bij mij alleen gelijk de vraag of deze iMac eigenlijk al een sata poort heeft? Anders houd het natuurlijk snel op.. Misschien handig dat je dit eerst nog even uitzoekt ;)
De interfase van de g5 is sata, en er zijn mensen die een ssd hebben ingebouwd, alleen blijken niet alle te werken, bovendien ijn de drives in de g5 3,5 inch en is het slim om er dus een casing om heen te doen.

Het is op zich een leuk idee, maar teglijk meer omdat het kan want over het algemeen vind ik de laadtijden met de harddisk snel genoeg eigenlijk. De software is allemaal 10 jaar oud en dus een stuk compacter.

Hier heb je bv een forum http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1344542
En hier een youtube video https://m.youtube.com/watch?v=5PdK5AhNeqY


Reageren is niet meer mogelijk