Boek contract voor "De vrije man" bij uitgeverij Boekscout.nl

Door verleemen op woensdag 24 september 2014 14:57 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 7.534

Edit:) ik zie niet plotseling op mijn paypal dat er 2 mensen in totaal 17. Euro gedoneerd voor mijn boek in de tijd dat dit actueel op tweakblogs was. Ik heb nooit echt naar mijn paypal gekeken na de eerste weken dat ik mijn ebook online had staan dus ik kom er nu pas achter en heb de 2 heren toch nog even een bedankje gestuurd. Gezien de tijdelijke aard van dat een blog artikel hier gelezen wordt ( een weekje ) vind ik de opbrengst nog best hoog dus misschien moet ik er wat meer werk van maken:)

Uitgeven bij boekscout.

Een half jaar geleden schreef ik mijn eerste boek. Ik deed dat op een speciale manier, namelijk als blog op dit forum waar ik elke keer als er een hoofdstuk af was dat hoofdstuk als blogpost op tweakblog plaatste. Op zich liep dat best goed met ongeveer 2 tot 3000 views per hoofdstuk. Natuurlijk ga ik er niet vanuit dat iedereen die gekeken heeft ook alles heeft gelezen, maar toch kreeg het redelijk veel response waarna ik aan het einde besloot het als een geheel als epub aan te bieden.

(Edit: hier stond oorspronkelijk de link naar de epub die ik heelaas heb moeten verwijderen nu het boek daadwerkelijk in productie is genomen)

Ook van het ebook heb ik van een aantal mensen te horen gekregen dat ze het gelezen hebben waaronder iemand die me vertelde dat hij het leuk zou vinden als mijn boek op zijn boekenlijst zou kunnen staan als hij zijn havo examen moest doen. Een groter compliment kan ik me haast niet voorstellen:)

Toen het boek af was, was ik er klaar mee en zo heeft het een half jaar op mijn ipad en als back up op mijn mail gestaan zonder dat ik er verder iets mee deed.

Tot ik een week geleden weer half uit een depressie kwam, na een behoorlijke manische periode

De mensen die mijn autistendisco kanaal kijken hebben dat wel meegekregen denk ik, en voor die mensen, sorry, ik was mezelf niet helemaal, ik heb meer dan 40 filmpjes verwijderd en ik ben ondertussen weer "normaal" mede dank zij de mirtazipine. Laten we het de midlife crisis noemen.
Ik ben mezelf tegengekomen, heb daar best wat van geleerd, en tot de volgende keer:)


Maar goed, als de antidepri aan slaat wordt je in het begin eerst assertief en ga je weer dingen aanpakken en een van de dingen die ik heb gedaan is me aan te melden bij boekscout.nl een on demand drukker en uitgever van boeken. Ik heb mijn manuscript naar doc omgezet, en naar boekscout gestuurd en binnen 4 dagen werd ik gebeld.

( dat was trouwens nog een gedoe, write, de textverwerker op de ipad kan wel doc bestanden maken, maar die noemt ie om een vreemde reden docx, die dus niet herkend wordt, eerst heb ik t bestand mezelf moeten emailen om het dan in in het kratis kingsoft office op een android tablet te openen, weer te saven als doc en toen met es file explorer te kiezen in het upload forum. Handige info als je ook iets wil uploaden vanaf je ipad. Zelfs het gewone bestandsbeheer vertikt het hier. )

Boekscout is zoals ik al zei een on demand uitgever en drukker. Dat houdt in dat als je daar je boek laat uitgeven dat de boeken pas worden gedrukt als een boekenwinkel of koper ze besteld en er voor betaald heeft. Er is dus niet een oplage van gedrukte boeken die al klaar staat. Uiteindelijk is er wat de kwaliteit betreft geen verschil. Het zijn echte boeken, met een kaft en een isbn nummer.

In weze neemt boekscout alle kosten voor zich, er is dus geen prijskaartje voor de druk en vormgeving en distributie. Maar er zit toch wel een addertje on der het gras.

Om te beginnen hebben ze zelf geen corrector in dienst. Dat betekend dat ik er zelf voor verantwoordelijk ben om het boek foutloos in te leveren en voor degenen die meegelezen hebben, ik ben erg goed in het maken van fouten en een stuk minder in het doorhebben dat ik ze gemaakt heb. Ik heb wel toen ik de epub hier publiceerde het boek zelf 3 keer opniew gelezen en zo de meeste fouten verwijderd. Maar alsnog krijg ik te horen dat er nog wat fouten in staan. Mocht het aantal fouten een marge overschrijden bij inlevering dan wordt het niet gepubliceerd.

De raad die ze geven is om iemand uit mijn kennissenkring in de arm te nemen die goed is in Nederlands en die dat voor mij gaat doen. Ja, vindt maar zo iemand:) ook omdat sommigge passages in mijn boek best ver gaan denk ik niet dat ik zomaar bij een tante kan aankloppen. Het zijn niet de nieuwe avonturen van nijntje!
het alternatief is dat ze banden hebben met betaalde correctors maar die vragen wel ff §7.50 per 1000 woorden.
Mijn boek telt 39.400 woorden, en das wel mooi 300 euro. En laat ik nou net mijn vakantiegeld er doorheen gejaagd hebben.

Omdat dit mijn eerste boek wordt en ik dus afgezien van hier en op youtube vrij onbekend ben moet ik ook nog eens 40 emails van mensen inleveren die dan als het boek uitkomt een eenmalige promotiemail krijgen. En natuurlijk moet ik van al die mensen toestemming hebben voor het doorgeven van hun email. Dit in verband met de wet voor de privacy.

Daarnaast moet het boek geanonimiseerd zijn. De personen in mijn boek moeten niet alleen bij naam maar ook in de beschrijving niet herkenbaar worden gemaakt zodat eventuele rechtzaken van verbolgen personen vermeden kunnen worden, iets wat achteraf gezien niet zon slecht idee is, ook al weten de meesten van het bestaan van dit boek, er zijn er een paar die ik al meer dan 20 jaar niet gesproken heb en ik heb alle voor en plaatsnamen ondertussen gefingeerd. Maar het is toch wel jammer dat ik mijn eerste liefde niet bij zijn naam kan noemen.

Dan doe ik in mijn boek een paar uitspraken over bepaalde groeperingen, ook daar wordt verwacht dat ik het een en ander toelicht zodat duidelijk is dat het om mijn persoonlijke mening gaat en niet als de waarheid. Er werd al gestruikeld over een zin waar ik iemand als "een klein lesbootje dat op Bjork leek" beschrijf. Dat vindt ik zelf vreemd, vooral omdat dit werk nogal autobiografisch is en het voor mijn visie toch alleen om mijn mening kan gaan, maar goed, ook dat is ondertussen aangepast. Toch heb ik ergens t gevoel dat de uitgeverij op zeker wil spelen. De mensen die het manuscript gelezen hebben vonden vooral de delen van het boek waar nog niks gebeurde, de inleiding zeg maar het meest interessant. Mij bekruipt een beetje t gevoel dat ze straks op alles waar het boek echt over gaat er uit willen hebben ( lees de homohoeren, de gayscene en de crackjunkies)

Voor de rest zijn ze heel eerlijk over de verwachtingen van het boek. Het is een debuut, ik ben onbekend dus ik hoef niet te verwachten dat mijn boek als een zoet broodje over de toonbank zal gaan.

Er zijn 2 mogelijkheden. Een is dat je er boeken kunt drukken die je dan met een 30% discount zelf koopt en dan zelf bij boekenwinkels aanbiedt. Dat gaat niks bij mij worden, geen geld en geen connecties en dat is ook geen must voor henzelf dus dat wordt m niet.

De andere is dat mijn boek online in hun webshop komt te staan ( ze hebben al flink wat boeken te koop en er wordt ook daadwerkelijk verkocht, dit gebeurt trouwens ook als je de boeken laat drukken in de eerste optie )

Op zich zeggen ze dat 85 % van de mensen die een manuscript insturen wel geaccepteerd worden, mede omdat veel mensen toch ervoor kiezen om hun boek te laten drukken en het dan zelf doorverkopen. In het begin dacht ik, ja dat doen ze natuurlijk bij iedereen die een manuscript instuurt tot ik besefte dat ze mijn manuscript wel in zn geheel hadden gelezen toen ik een belletje van ze kreeg, ze hadden gedetaliieerde opmerkingen over de inhoud van mijn manuscript dus ze weten donders goed wat ze in hun online boekwinkel te koop aanbieden. Ook het feit dat ze dat binnen een week na het insturen hadden gedaan stemt hoopvol.

Toch heb ik nog steeds wel mijn twijfels. Een ervan is dat ze alleen boeken en geen ebooks uitgeven. Zelf zeggen ze dat de markt van ebooks erg klein is en er nog een te slechte beveiliging tege copieren van ebooks is om het voor henzelf interessant te maken.

In weze heb ik mijn boek al uitgegeven, hier op tweakers en kan dat alsnog op een eigen site doen met een paypal button er bij. Het is zoals ik in het begin zei al door flink wat mensen gelezen.
Daarnaast vindt ik de boeken in hun eigen winkel nogal aan de dure kant. Het zijn paperbacks, dus groot formaat boeken met een kartonnen cover en kosten rond de 17 euro. Ergens denk ik dat zoiets veel beter in pockets van een tientje zou verkopen.

Daarnaast moet ik, als het boek echt klaar is alle links naar de blogs en de epub verwijderen. Ik houd wel het auteursrecht maar ik mag het dan niet meer als ebook verspreiden.

Ondertussen hebben ze me het contract al gemaild. Ik heb dus een echt boekcontract met een uitgeverij, ik heb het al uitgeprint en hoef het alleen maar te ondertekenen en op te sturen en vanaf dat moment heb ik een maand de tijd om het manuscript foutloos in te leveren, de tekst aan te passen en de 40 email adressen, waar ik er ondertussen al 10 van heb in te leveren.

Als dat eenmaal gebeurt is kan het boek, compleet en al met cover binnen 5 weken in hun webshop te koop staan. En zoals ik al zei, zonder kosten aan mijn kant.

Dus wat ga ik doen. Ik kan straks echt een boek in een winkel hebben, maar wel een boek dat waarschijnlijk tussen 300 andere boeken ligt en vrij duur is. En ik een onbekende schrijver ben. De kans is groot dat de 300 euro die ik moet uitgeven om het manuscript foutloos in te leveren niet eens terugverdiend wordt. Maar het is wel een echt boek.
Dat staat natuurlijk heel fijn op mijn cv. Boek geschreven dat in de handel is. Op zich ook fijn om tegen jezelf in de spiegel te zeggen in de ochtend en erg motiverend.

Aan de andere kant heb ik dat al gedaan, maar dan als ebook en ik als tweaker zijnde zie een ebook toch wel als een volwaardig boek. De laaste 20 boeken die ik gelezen heb heb ik allemaal in op itunes gekocht. Mijn ebook staat online en is gelezen ( niet dat er ook maar iemand een cent op paypal heeft gestort:) maar alla, ik kan t ook iets professioneler aanpakken. Tegelijk behoud ik mijn vrijheid over de precieze inhoud van wat ik geschreven heb.

Ik heb mijn contract dus nog niet opgestuurd. Ik wacht wel een paar daagjes voor ik jullie mening heb gelezen. Ik heb daar toch nog een dag of 5 de tijd voor.

Tot zover.

Marco.

Volgende: MTM - iMac G5 Review 10-'14 MTM - iMac G5 Review
Volgende: NU‹M 10 - Hemelse dromen. 04-'14 NU‹M 10 - Hemelse dromen.

Reacties


Door Richard, woensdag 24 september 2014 15:13

Ga eens rond neuzen op [url]http://www.schrijvenonline.org/[\url] daar kan je heel veel info vinden over o.a. Boekenscout en nog veel meer POD-uitgevers.
Ik ben zelf ook lid van SchrijvenOnline en heb er veel aan gehad, en nog steed, tijdens het schrijven van mijn roman.

Door Tweakers user verleemen, woensdag 24 september 2014 15:17

Richard schreef op woensdag 24 september 2014 @ 15:13:
Ga eens rond neuzen op [url]http://www.schrijvenonline.org/[\url] daar kan je heel veel info vinden over o.a. Boekenscout en nog veel meer POD-uitgevers.
Ik ben zelf ook lid van SchrijvenOnline en heb er veel aan gehad, en nog steed, tijdens het schrijven van mijn roman.
Dank je, ik ga er eens kijken. Het is wel kort dag nu omdat ik een week de tijd heb om t contract in te leveren en ondanks dat ik geen geld heb voor de corrector toch half wel die kant op aan t werken ben:)

Door Tweakers user Weltschmerz, donderdag 25 september 2014 09:44

Erg leuk dat er interesse is, en sowieso dat mensen je al gesteund hebben via PayPal. Om eerlijk te zijn heb ik de huidige lap tekst niet gelezen, maar ik vroeg me af of je door hebt hoeveel fouten (spelling, spatiegebruik, stijlfouten, grammatica, etc.) je in je tekst hebt staan. Geldt dit ook voor je verhalen, of ben je daar voorzichtiger?

Ik heb zojuist even over de tekst heen gelezen en ik zou mij de rechten behouden en het via het internet blijven verspreiden. Met een gratis, of pay what you want-systeem krijg je veel meer bekendheid en zou je in de toekomst voor je werken geld kunnen vragen. Op dit moment denk ik dat je jezelf er geen plezier mee doet. Maar goed, dat is alles mijn (op totaal geen ervaring met dit onderwerp gebasseerde) mening.

Succes!

Edit: [...] ik ben erg goed in het maken van fouten en een stuk minder in het doorhebben dat ik ze gemaakt heb[...] < erg leuke zin, en tof dat je die zelfkennis ook hebt : )

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 september 2014 10:34]


Door Tweakers user nozem, donderdag 25 september 2014 13:28

Erg tof dat je dit bereikt! En erg slim dat je de (financiŽle) risico's vermijdt. Ik ben niet in de gelegenheid geweest om de epub door te nemen, maar als er ook maar een kwart van de spel-, grammatica- en spatiefouten in staat van je blogposts, dan moet er nog een hoop gebeuren. Dus voordat je tekent, kan je denk ik het beste je proeflezers hebben geregeld.
Good luck!

Door Tweakers user verleemen, donderdag 25 september 2014 13:35

Weltschmerz schreef op donderdag 25 september 2014 @ 09:44:
Erg leuk dat er interesse is, en sowieso dat mensen je al gesteund hebben via PayPal. Om eerlijk te zijn heb ik de huidige lap tekst niet gelezen, maar ik vroeg me af of je door hebt hoeveel fouten (spelling, spatiegebruik, stijlfouten, grammatica, etc.) je in je tekst hebt staan. Geldt dit ook voor je verhalen, of ben je daar voorzichtiger?

Ik heb zojuist even over de tekst heen gelezen en ik zou mij de rechten behouden en het via het internet blijven verspreiden. Met een gratis, of pay what you want-systeem krijg je veel meer bekendheid en zou je in de toekomst voor je werken geld kunnen vragen. Op dit moment denk ik dat je jezelf er geen plezier mee doet. Maar goed, dat is alles mijn (op totaal geen ervaring met dit onderwerp gebasseerde) mening.

Succes!

Edit: [...] ik ben erg goed in het maken van fouten en een stuk minder in het doorhebben dat ik ze gemaakt heb[...] < erg leuke zin, en tof dat je die zelfkennis ook hebt : )
Ja tiepfouten is echt een groot probleem bij mij, ook hier op dit blog ben ik meestal langer bezig met mijn fouten verwijderen dan het schrijvren van het stuk. Gelukkig is een weblog dynamisch en kan ik achteraf fouten verbeteren maar tijdens het schrijven zit ik zo erg midden in mijn verhaal dat ze gewoonweg niet opvallen tot ik het meerdere malen terug heb gelezen. Nou is dat bij een kleine blog nog redelijk te doen maar als je een boek hebt geschreven dan zul je dus je eigen boek een keer of vijf in zn geheel moeten lezen wil je de meeste er uit halen. Fouten per geschreven hoofdstuk verwijderen is not done, omdat ik dan uit de flow raak. Daar komt ook nog eens bij dat het mijn boek is met mijn tekst en ook daardoor lees je er heel makkelijk overheen. Een buitenstaander voor wie elk woord nieuw is ziet dat dus veel sneller.

Ik heb mijn eigen boek nu alweer 4 keer herlezen, en dat is dus vier keer 2 dagen lezen, fouten zien en verbeteren en ik denk dat de meeste fouten er wel uit zijn, en dan wordt het moeilijk omdat het heel saai wordt om iedere keer weer het zelfde verhaal te moeten lezen en dan toch hoor ik regelmatig van mensen dat er fouten in staan. We hebben het dan over fouten die de spellchecker niet ziet staan. Ook een probleem, ik gebruik veel eigen woorden voor iets waar geen woorden voor bestaan. Is het bijvoorbeeld escortjongens of is het escort jongens? De spelchecker onderstreept dat als fout en zo worden er veel woorden als fout onderstreept puur omdat de spellchecker ze niet kent. De ergsten zijn de woorden die door een mistik zijn ontstaan maar nog steeds een echt woord vormen. Deuken in plaats van neuken bijvoorbeeld. Door de routine van het herlezen schiet je daar vaak domweg overheen.

Ik heb me ondertussen wat meer in gelezen over on demand printers als boekscout en ik begin inderdaad steeds meer zin te krijgen om het in de eeste plaats maar bij mijn ebook te laten dat ik gratis met een optie voor paypal verspreid. Niet alleen worden mijn fouten dan wat sneller vergeven ( het is toch gratis ) maar ik hoef me dan ook niet helemaal textueel aan te passen aan een uitgeverij die zich graag indekt tegen eventuele rechtzaken omdat de schrijver zijn publiek eventueel beledigt. Er zit bijvoorbeeld een behoorlijke rant tegen de gayscene in. Een gerenommeerd schrijver kan dat, maar van mij hebben ze liever dat ik zoiets verwijder.

Ondertussen heb ik ook al printers gevonden die 50 boeken voor 300 euro drukken zodat mensen die mijn ebook hebben gelezen en een echt boek in de kast willen er toch een kunnen krijgen.

Ik heb mijn boek in de eerste plaats geschreven om te kijken of ik dat wel kon, een totaalwerk dat langer duurt dan 4 kantjes met een rode draad waar ik dan halverwege nog genoeg interesse had om tot minimaal 120 bladzijden te komen, zonder mijzelf en mijn publiek te vervelen met opvulmateriaal. Dat was de uitdaging. Gelukkig had ik al het een en ander te vertellen over mijn leven en dan is dat wat in mijn boek staat nog vrij mild.

Ik zou zondermeer een compleet boek kunnen schrijven over wat er alleen al in het hoofdstuk "de hoeren van de wagenaarstraat" ter sprake komt maar als ik zie hoe deze uitgeverij nu al over sommigge uitspraken van mij struikelt dan betwijfel ik of ze van dat nieuwe boek ook maar een woord durven te publiceren:)

Of ik echt een goede schrijver ben weet ik niet, maar ik ben wel een goede verhalenverteller. De meeste mensen die mijn boek tot nu toe gelezen hebben ( vooral jongeren) hebben het allemaal in een ruk uitgelezen dus dat zit wel goed en als dat mijn publiek is dan is het ebook formaat de beste keuze.

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 september 2014 13:43]


Door Tweakers user dr0ptheb0mb, donderdag 25 september 2014 13:44

verleemen schreef op donderdag 25 september 2014 @ 13:35:
[...]of ik echt een goede schrijver ben weet ik niet, maar ik ben wel een goede verhalenverteller.
Volgens mij sla je daar de spijker op zijn kop. Je verhalen zijn absoluut vermakelijk maar je bent niet zo'n goede schrijver. Misschien moet je eens overwegen om een ander je verhalen op te laten schrijven?

Door Tweakers user Weltschmerz, donderdag 25 september 2014 13:48

verleemen schreef op donderdag 25 september 2014 @ 13:35:
[...]


Ja tiepfouten is echt een groot probleem bij mij, ook hier op dit blog ben ik meestal langer bezig met mijn couten verwijderen dan het schrijvrn van het stuk. Gelukkig is een weblog dynamisch en kan ik achteraf fouten verbeteren maar tijdens het schrijven zit ik zo erg midden in mijn verhaal dat ze gewoonweg niet opvallen tot ik het meerdere malen terug heb gelezen. Nou is dat bij een kleine blog nog redelijk te doen maar als je een boek hebt geschreven dan zul je dus je eigen boek een keer of vijf in zn geheel moeten lezen wil je de meeste er uit halen. Dat komt ook nog eens omdat het mijn boek is met mijn tekst en ook daardoor lees je er heel makkelijk overheen. Een buitenstaander voor wie elk woord nieuw is ziet dat dus veel sneller.
Een buitenstaander ziet inderdaad dingen veel sneller, maar dingen zoals "Couten" ipv fouten, "schruivrn" ipv "schrijven", "zn" ipv "z'n", "wort" ipv "wordt", "on de mand" ipv "on demand" .... etc.... zijn fouten die gewoonweg slordig zijn en je tijdens het typen hoort te merken (ik voel het al in mijn vingers wanneer ik een letter mis). Doe je dat niet, dan is het een kwestie van training. Het aanwennen om fatsoenlijk te schrijven hoort bij het vak schrijven. Verder kun je zaken als spatiegebruik "escortjongens" makkelijk opzoeken op het internet (is overigens escortjongens). Ga eens naar www.spatiegebruik.nl, bezoek "onze taal" en "taaladvies" online en lees eens door de regels. Het feit dat je dit nog niet gedaan lijkt te hebben, hoewel je claimt veel tijd bezig te zijn met het controleren op fouten, vind ik vreemd. Hetzelfde geldt voor werkwoordvervoegingen, daar ben ik zelf ook geen held mee, maar dat is ook een kwestie van de regels opzoeken en trainen. Ik zag in je bovenstaande tekst een -te simpele- dt-kwestie fout staan.

Makkelijk ergens overheen lezen hoort geen excuus te zijn voor dit soort fouten. Dit zijn fouten door ofwel onkunde, ofwel slordigheid tijdens het typen (type je blind overigens? Ik kijk namelijk naar mijn schrijven, tijdens het schrijven, dat mag ook helpen : ). Beide zaken zijn te voorkomen door toewijding, dat je wel blijkt te hebben : )

Door Tweakers user verleemen, donderdag 25 september 2014 15:59

dr0ptheb0mb schreef op donderdag 25 september 2014 @ 13:44:
[...]


Volgens mij sla je daar de spijker op zijn kop. Je verhalen zijn absoluut vermakelijk maar je bent niet zo'n goede schrijver. Misschien moet je eens overwegen om een ander je verhalen op te laten schrijven?
Dat is een optie, maar ik ben bang dat het zoals altijd allemaal met geld te maken heeft of zoals in mijn geval de volledige afwezigheid daarvan. En daarmee vallen correctie lezers en mensen die mijn verhalen schrijven uit de boot.

Door Tweakers user verleemen, donderdag 25 september 2014 17:24

Weltschmerz schreef op donderdag 25 september 2014 @ 13:48:
[...]


Een buitenstaander ziet inderdaad dingen veel sneller, maar dingen zoals "Couten" ipv fouten, "schruivrn" ipv "schrijven", "zn" ipv "z'n", "wort" ipv "wordt", "on de mand" ipv "on demand" .... etc.... zijn fouten die gewoonweg slordig zijn en je tijdens het typen hoort te merken (ik voel het al in mijn vingers wanneer ik een letter mis). Doe je dat niet, dan is het een kwestie van training. Het aanwennen om fatsoenlijk te schrijven hoort bij het vak schrijven. Verder kun je zaken als spatiegebruik "escortjongens" makkelijk opzoeken op het internet (is overigens escortjongens). Ga eens naar www.spatiegebruik.nl, bezoek "onze taal" en "taaladvies" online en lees eens door de regels. Het feit dat je dit nog niet gedaan lijkt te hebben, hoewel je claimt veel tijd bezig te zijn met het controleren op fouten, vind ik vreemd. Hetzelfde geldt voor werkwoordvervoegingen, daar ben ik zelf ook geen held mee, maar dat is ook een kwestie van de regels opzoeken en trainen. Ik zag in je bovenstaande tekst een -te simpele- dt-kwestie fout staan.

Makkelijk ergens overheen lezen hoort geen excuus te zijn voor dit soort fouten. Dit zijn fouten door ofwel onkunde, ofwel slordigheid tijdens het typen (type je blind overigens? Ik kijk namelijk naar mijn schrijven, tijdens het schrijven, dat mag ook helpen : ). Beide zaken zijn te voorkomen door toewijding, dat je wel blijkt te hebben : )
Ik denk dat het probleem m zit in dat ik een beelddenker ben. Alles wat ik schrijf of lees speelt zich als een film voor mijn geestesoog af. Ik zie dus niet letterlijk het woord scruivm staan maar ik herken het totaal en gelijk in mijn hoofd zie ik een hand met een pen op een blaadje schrijven. Omgekeerd dus als ik schrijf speelt die film en vloeit de tekst uit mijn vingers naar het toetsenbord. Dat is denk ik de reden waarom ik schruivm niet als fout gespeld zie als ik terug probeer te lezen, want ik lees geen woorden of zinnen maar handelingen.

Je kunt het het beste verglijken met een pianist die een partituur van muziekblad speelt.
Een voorbeeldje, de zin van jou "Ga eens naar www.spatiegebruik.nl, bezoek "onze taal" en "taaladvies" Lees ik als een man die ergen naartoe loopt, een compitertoetdenbord met daarop ingezoomd de witte spatiebalk. Een scene waar een oud vrouwtje bezoek krijgt, een boek met letters en een klaslokaal waar een docent voor een bord staat. Pas als ik stil ga staan bij een woord en me daarop concentreer zie ik de letters. Dat is dus hoe beelddenkers denken. Vroeger dacht ik dat iedereen zo dacht, ik had er totaal geen erg in dat ik alles als losse filmfragmenten zie. Het was zo. vanzelfsprekend dat het me gewoon niet opviel.
Ik denk ook trouwens dat dit de bron is van mijn creativiteit en juist de reden waarom veel techici niet spontaan iets fotaal nieuws kunnen verzinnen.

Ik heb dus niks met woorden, dat is voor mij alleen het medium waarop ik mijn verhalen verspreid. Het is ook de reden waarom ik een youtube kanaal heb met wel 600 filmpjes waar ik soms een kwartier lang een onderwerp behandel. Veel van mijn abonnees zijn verbaasd als ze er achterkomen dat ik niet van een autocue of geschreven tekst voorlees.

Als ik iets wil gaan vertellen, als schrijver of als youtuber, dan loopt er gewoon een filmpje af in mijn hoofd dat ik als een regisseur "bijstuur" tot het voor mijn gevoel af is en als ik denk dat ik er klaar voor ben druk ik op opname en doe dan de video in 1 take. Als ik het als schijver doe gebeurt dat niet met mijn mond maar met mijn vingers. Ik ben als het ware net zoiemand als de notulist die tijdens een rechtzaak live mee noteert wat er in de zaal gesproken wordt.
( misschien moet ik mijn boeken in steno gaan schrijven:)

Het vloeit gewoon als water naar buiten. Het is alsof je een sluis open zet. Bij schrijven kom ik in een soort trance, ik denk dat ik een kwartier geschreven heb maar in werkelijkheid zijn er 4 uur verstreken. Daarna ben ik uitgeput.

Fouten herkennen, en nederlands als vakgebied beheersen is dus precies dat wat ik niet ben. Ik ben geen schrijver in de zin des woords, ik ben alleen de stem.

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 september 2014 17:42]


Door Tweakers user Weltschmerz, donderdag 25 september 2014 18:17

Misschien moet je je daar dan juist op richten, als daar zo'n enorme kracht ligt. Ga leren hoe met film om te gaan en maak videos, open een YouTube kanaal waar je je verhalen vertelt, desnoods met aantekeningen voor jezelf. Schrijven blijft (helaas voor jou) een medium waar je om -moet- kunnen gaan met bepaalde tekens en hun volgorde, met zinsstructuur en stijlformaties.
Misschien kun je die trance gebruiken voor jezelf, als een soort scriptschrijver, en kun je er daarna video mee gaan maken. Zonder veel werk om je schrijven te verbeteren zie ik mezelf echter niet snel een pagina van je lezen, laat staan een boek. Niet omdat het verhaal niet interessant is (dat weet ik niet) maar omdat het lezen gewoonweg teveel moeite kost en geen plezier oplevert.

"Dat is dus hoe beelddenkers denken." Wellicht, maar dat is geen reden om niet anders te kunnen werken en denken. Wat je omschrijft is iets dat ik ook vaak ervaar, wellicht in een mindere mate, maar het is geen reden om niet te kunnen schrijven.

"Ik heb dus niks met woorden, dat is voor mij alleen het medium waarop ik mijn verhalen" Het spijt me dat te moeten zeggen, maar naar mijn mening is het dan juist -niet- je medium. Als je niets met woorden hebt, moet je er simpelweg niet aan beginnen. Als je zoveel in beeld denkt, en de technologie staat het tegenwoordig doe makkelijk beeldelijk creatief te zijn, begeef je dan op die weg : )

"Fouten herkennen, en nederlands als vakgebied beheersen is dus precies dat wat ik niet ben" < kan. Je beheerst iets niet, en je kunt iets niet. Afgezien van die stijlbreuk in die zin (afmaken met een werkwoord dat niet toepasbaar is op het tweede gedeelte van de zin) gebruik je dus gewoon een compleet verkeerd woord. Ik haal het puur even als voorbeeld aan dat je dus misschien een creatieve geest hebt om concepten en verhalen te bedenken, maar je moet dus ůf een medium zoeken dat bij je past, ůf een flinke cursus schrijven beginnen (kan uiteraard ook thuis, uit eigen initiatief).

Het allerbelangrijkste van schrijven is, en dat vergeten mensen vaak, is dat je zo schrijft zodat het voor de lezer fijn leest. Wat voor boodschap, inhoud, verhaal, concept of wat dan ook je hebt, wanneer een lezer moeite moet doen om het te lezen, of er geen plezier aan ondervindt, valt alles in het niets.

Zoals gezegd, mocht je echt verder willen gaan in een carriŤre als schrijver omdat je het schrift toch als een medium wil blijven gebruiken, dan moet je accepteren dat je veel werk voor de boeg hebt. De fouten die je maakt kunnen redacteuren er nooit uithalen. Afgezien van de basale fouten liggen de zinnen niet altijd even lekker of lijdt het werk te vaak onder stijlbreuk. Maar je zou dus uiteraard ook altijd voor een ander medium kunnen gaan, want creativiteit, zoals je zelf zegt, heb je genoeg : )

Daarbij is het altijd goed om je te blijven uiten, in wat voor vorm dan ook. Dus wanneer je je er hier prettig bij voelt is er totaal geen probleem. De enige reden dat ik vandaag al deze woorden heb getypt is omdat ik het (nog) niet als carriŤre zou overwegen, als ik in jouw schoenen zou staan.

(Overigens klinkt alles dat je zegt als regie, ooit over nagedacht daar wat mee te gaan doen? Neem een schrijver in de arm, vertel je concepten, ideeŽn, laat de schrijver zich zorgen maken over taal, consistentie van taalgebruik (enorm belangrijk voor personages), en hoe het overkomt op de lezer/kijker, en jij laat je creatieve visie er op los. Hoe men handelt, de dynamiek van de personages en hun omgeving...)

Door Tweakers user verleemen, donderdag 25 september 2014 19:32

Weltschmerz schreef op donderdag 25 september 2014 @ 18:17:
Misschien moet je je daar dan juist op richten, als daar zo'n enorme kracht ligt. Ga leren hoe met film om te gaan en maak videos, open een YouTube kanaal waar je je verhalen vertelt, desnoods met aantekeningen voor jezelf. Schrijven blijft (helaas voor jou) een medium waar je om -moet- kunnen gaan met bepaalde tekens en hun volgorde, met zinsstructuur en stijlformaties.
Misschien kun je die trance gebruiken voor jezelf, als een soort scriptschrijver, en kun je er daarna video mee gaan maken. Zonder veel werk om je schrijven te verbeteren zie ik mezelf echter niet snel een pagina van je lezen, laat staan een boek. Niet omdat het verhaal niet interessant is (dat weet ik niet) maar omdat het lezen gewoonweg teveel moeite kost en geen plezier oplevert.

"Dat is dus hoe beelddenkers denken." Wellicht, maar dat is geen reden om niet anders te kunnen werken en denken. Wat je omschrijft is iets dat ik ook vaak ervaar, wellicht in een mindere mate, maar het is geen reden om niet te kunnen schrijven.

"Ik heb dus niks met woorden, dat is voor mij alleen het medium waarop ik mijn verhalen" Het spijt me dat te moeten zeggen, maar naar mijn mening is het dan juist -niet- je medium. Als je niets met woorden hebt, moet je er simpelweg niet aan beginnen. Als je zoveel in beeld denkt, en de technologie staat het tegenwoordig doe makkelijk beeldelijk creatief te zijn, begeef je dan op die weg : )

"Fouten herkennen, en nederlands als vakgebied beheersen is dus precies dat wat ik niet ben" < kan. Je beheerst iets niet, en je kunt iets niet. Afgezien van die stijlbreuk in die zin (afmaken met een werkwoord dat niet toepasbaar is op het tweede gedeelte van de zin) gebruik je dus gewoon een compleet verkeerd woord. Ik haal het puur even als voorbeeld aan dat je dus misschien een creatieve geest hebt om concepten en verhalen te bedenken, maar je moet dus ůf een medium zoeken dat bij je past, ůf een flinke cursus schrijven beginnen (kan uiteraard ook thuis, uit eigen initiatief).

Het allerbelangrijkste van schrijven is, en dat vergeten mensen vaak, is dat je zo schrijft zodat het voor de lezer fijn leest. Wat voor boodschap, inhoud, verhaal, concept of wat dan ook je hebt, wanneer een lezer moeite moet doen om het te lezen, of er geen plezier aan ondervindt, valt alles in het niets.

Zoals gezegd, mocht je echt verder willen gaan in een carriŤre als schrijver omdat je het schrift toch als een medium wil blijven gebruiken, dan moet je accepteren dat je veel werk voor de boeg hebt. De fouten die je maakt kunnen redacteuren er nooit uithalen. Afgezien van de basale fouten liggen de zinnen niet altijd even lekker of lijdt het werk te vaak onder stijlbreuk. Maar je zou dus uiteraard ook altijd voor een ander medium kunnen gaan, want creativiteit, zoals je zelf zegt, heb je genoeg : )

Daarbij is het altijd goed om je te blijven uiten, in wat voor vorm dan ook. Dus wanneer je je er hier prettig bij voelt is er totaal geen probleem. De enige reden dat ik vandaag al deze woorden heb getypt is omdat ik het (nog) niet als carriŤre zou overwegen, als ik in jouw schoenen zou staan.

(Overigens klinkt alles dat je zegt als regie, ooit over nagedacht daar wat mee te gaan doen? Neem een schrijver in de arm, vertel je concepten, ideeŽn, laat de schrijver zich zorgen maken over taal, consistentie van taalgebruik (enorm belangrijk voor personages), en hoe het overkomt op de lezer/kijker, en jij laat je creatieve visie er op los. Hoe men handelt, de dynamiek van de personages en hun omgeving...)
O, wat video betreft heb ik al een hele waslijst op mn cv staan. Ik heb voor de filmpjes voor onder andere de plantage met hanneke groenteman van de vpro en verechillende lokale tv stations gemaakt. Ik had al in 1998 online videotjes ( in 33k inbelmodem baggerkwaliteit en ik heb al sinds 2009 filmpjes op youtube op verschillende kanalen met in totaal zo'n 2 miljoen views. ( dat zijn natuurlijk geen unieke kijkers, ik heb echt fans op dat gebied.)

Alleen ben ik ondertussen afgekeurd en zit thuis en even een videoproductie in mn eentje opzetten is geen kattepis. De youtube filmpjes zijn doorgaans meer vlogs met beperkte apparatuur en minimale kosten.

Deze blog op tweakers begon oorspronkelijk ook als vlog in die zin dat ik gewoon een filmpje plaaste, dat werd goed bekeken maar werd door veel tweakers afgekeurd met als argument dat dit een blog en geen vlogsite was en dus ben ik begonnen om mijn themas zo goed en zo kwaad als het ging in de vorm van tekst te schrijven. Mijn boek " de vrije man " is daar een direct resultaat op dat ik hier als vlog heb geschreven met 1 hoofdstuk per aflevering.

Schrijven heeft als voordeel dat je makkelijk tijdens het werken nieuwe ideeŽn kunt toevoegen zonder dat je daar de continuiteit doorbreekt. Als ik morgen denk dat iets anders gezegd kan worden of ik wil iets toevoegen dan zit ik niet met het probleem dat het shirt van gisteren nu in de was zit of dat het gisteren bewolkt is en nu niet en daarnaast kun je wat dieper ingaan op het thema. Zoals ik al zei, een boek als video brengen levert een video van 40 uur op en daar kijkt niemand naar terwijl een boek iets is wat op je nachtkastje neergelegd kan worden. Bovendien zijn de kosten practisch nihil. In een boek kan ik mensen laten vliegen en dwars door muren laten lopen. Het script van de Titanic kun je op een pc schrijven die je bij de container hebt gevonden maar de film maken kost je 300 miljoen dollar:)

Maar net zoals dat een regisseur alleen de aanwijzingen geeft terwijl de cameraman degene is die de film daadwerkelijk vastlegt ben ik de regisseur van mijn geschreven verhalen.

Ik betwijfel toch ten zeerste dat Steven Spielberg gelijk ook maar voor decorbouwer of computeranimator heeft gestudeerd, maar als het filmpje eindelijk in de bios draait staat wel mooi zijn naam aan het begin. Steven is hier de verteller, maar niet de handwerker.

Heelaas voor mij heb ik niet het budget dat Spielberg heeft, zelfs niet voor een tekstschrijver en dus zal ik het zelf moeten doen maar wat capaciteiten betreft kan Steven Spielberg niks meer dan ik (bij wijze van spreken dan)

Op dit moment van mijn leven ben ik hier. Ik kan vertellen en het als consistent verhaal omzetten en ik kan het in tekst omzetten. Al die andere dingen moet ik of uitbesteden of gewoonweg accepteren dat dit het is. Van de mensen die mijn boek ook echt gelezen hebben heb ik zeker te horen gekregen dat er fouten in zaten, maar bovenal begonnen ze eerst met het compliment hoe leuk en leerzaam mijn boek voor hun is geweest. Het is alleen m het met spielberg te vergelijken een zwart wit filmpje met krakend monogeluid geworden waar af en toe een beeldje uit wegvalt.

Dat is gelijk de reden waarom in de boektitel een versienummer staat ( v 3.1 )
Mijn boek is net zoiets als windows. Dr zitten bugs in en ik heb betatesters nodig:)
Maar net als microsoft heb ik t alvast maar gereleased.

Door Tweakers user Spekkie88, donderdag 25 september 2014 22:28

En wat dacht je van audiobooks? Duren makkelijk 40 uur en je hebt geen last van bewolkt weer of shirts die in de was zitten...

Door Tweakers user verleemen, donderdag 25 september 2014 23:51

Spekkie88 schreef op donderdag 25 september 2014 @ 22:28:
En wat dacht je van audiobooks? Duren makkelijk 40 uur en je hebt geen last van bewolkt weer of shirts die in de was zitten...
jaa, maar serieus, audiobooks doen alleen wat als ze van al bekende boekjen worden gemaakt. Een bestandje van 100 kb is ook een stuk makkelijker te hosten dan een audiobook van 2 gig.

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 september 2014 23:51]


Door Tweakers user Iknik, vrijdag 26 september 2014 10:47

Op zich zeggen ze dat 85 % van de mensen die een manuscript insturen wel geaccepteerd
Als ik dit lees gaan bij mij alle alarmbellen af. Een 'gewone' uitgeverij heeft een acceptatiegraad van ~1%. Ik doe zelf ook wel eens dingen proeflezen, en minstens 90% van wat ik onder ogen krijg is niet publicatiewaardig en gaat dat ook nooit worden. De acceptatiegraad van 'gewone' uitgeverijen is wellicht aan de lage kant, maar meer dan 10-15% vind ik heel erg - zo niet ongeloofwaardig - veel.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat ik overmatig kritisch ben, maar het kan ook wat anders zijn. En ik denk dat zij min of meer alles accepteren omdat zij in feite geen enkel risico lopen. Zij investeren niks in een boek. Alle investeringen worden gedaan door jouzelf. Een deel van wat zij verdienen komt uit verkochte aantallen, maar een deel komt ook uit de schrijver zelf; maar als ze niks verkopen kost het ze ook niks. Dus, hoe meer schrijvers op hun platform publiceren, hoe meer zij mogelijk verdienen, zonder dat het ze wat kost. Ze schieten er dus niet veel mee op om schrijvers af te wijzen. De absolute bagger zullen ze er niet op willen hebben, maar voor de rest zullen ze niet al te kritisch zijn. Dat beeld wordt bevestigd door wat ik zie als ik zo rondstruin in hun webshop - daar zit behoorlijk wat tussen dat ik niet publicatiewaardig vind.

Dat is in zijn algemeenheid wat ik tegen deze self-publishing platforms heb: ze hebben geen kwaliteitscontrole, en daar ook geen belang bij, want een groot deel van hun inkomsten komt uit het accepteren van manuscripten (waarbij de schrijver dus aan hen betaalt) en niet uit het verkopen van boeken. Een 'gewone' uitgeverij betaalt de investeringen wel zelf, en heeft er dus alle belang bij om (in hun ogen) kwalitatief hoogwaardig materiaal uit te geven, en dus ook kritisch te zijn bij het accepteren van manuscripten. Self-publishing platforms redeneren vanuit de 'grote getallen': beter 1000 titels die zo slecht zijn dat je er niet meer dan 10 exemplaren van verkoopt, dan 1 titel die zo goed is dat je er 5000 van verkoopt.

Het leidt ertoe dat het merendeel van wat via zo'n self-publishing platform te koop is in mijn ogen gewoon domweg troep is. En ik, als koper, heb geen zin om kniediep door de rotzooi te waden op zoek naar dat ene pareltje, en al helemaal niet als dat mogelijke pareltje me 20 euro gaat kosten. Vanuit mijn oogpunt levert publiceren op boekscout je niets op. Ik ga daar in ieder geval niet zoeken naar een goed boek.
In weze neemt boekscout alle kosten voor zich
Dat klinkt hartstikke mooi, totdat je bedenkt dat er helemaal geen kosten zijn (totdat ze een boek verkopen, maar dan hebben ze gelijk ook inkomsten), en ze de kosten die er wel (zouden moeten) zijn - redactie en correctie - niet betalen, dat moet je zelf doen. De investering, en dus het risico, is voor hen nul, en ligt geheel bij jou.

Als je ervoor kiest om via hen te publiceren zorg er dan voor dat je niks betaalt, en reken niet op veel verkoop. En dan, zou ik zeggen, kun je zo'n platform net zo goed helemaal vermijden en het zelf via je eigen site of facebook of wat ook gaan verkopen. Veel gaat het je toch niet opleveren, en als je het helemaal zelf doet kun je het weinige dat het je oplevert in ieder geval helemaal zelf houden. Een 'pay-what-you-want'-model, zoals je kennelijk al hebt toegepast, komt op mij, als koper, in ieder geval beduidend sympathieker over.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 september 2014 10:50]


Door Tweakers user Suli, vrijdag 26 september 2014 11:42

Heb geen idee hoe google play books werkt (geen idee over de kosten enz). Je zou dat uit kunnen zoeken.
Zie wat korte boek(del)en, die onderdeel van een geheel zijn, daar aangeboden worden.
Je zou de eerste deel (evt de 2de) gratis kunnen aanbieden en naarmate ze (vaak) gedownload worden, zou je een deeltje tegen betaling aan kunnen bieden en kijken hoe dat gaat. Je naam wordt iig wel bekend zo.
Zijn volgens mij self published authors, of iig zitten er redelijk wat fouten in een aantal boeken daar. Maar als het verhaal boeiend is, stoort het mij niet en koop ik zelf de missende delen. Zijn wel amusement boeken en daardoor is mijn verwachting niet te hoog.

Door Tweakers user verleemen, vrijdag 26 september 2014 15:37

Iknik schreef op vrijdag 26 september 2014 @ 10:47:
[...]


Als ik dit lees gaan bij mij alle alarmbellen af. Een 'gewone' uitgeverij heeft een acceptatiegraad van ~1%. Ik doe zelf ook wel eens dingen proeflezen, en minstens 90% van wat ik onder ogen krijg is niet publicatiewaardig en gaat dat ook nooit worden. De acceptatiegraad van 'gewone' uitgeverijen is wellicht aan de lage kant, maar meer dan 10-15% vind ik heel erg - zo niet ongeloofwaardig - veel.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat ik overmatig kritisch ben, maar het kan ook wat anders zijn. En ik denk dat zij min of meer alles accepteren omdat zij in feite geen enkel risico lopen. Zij investeren niks in een boek. Alle investeringen worden gedaan door jouzelf. Een deel van wat zij verdienen komt uit verkochte aantallen, maar een deel komt ook uit de schrijver zelf; maar als ze niks verkopen kost het ze ook niks. Dus, hoe meer schrijvers op hun platform publiceren, hoe meer zij mogelijk verdienen, zonder dat het ze wat kost. Ze schieten er dus niet veel mee op om schrijvers af te wijzen. De absolute bagger zullen ze er niet op willen hebben, maar voor de rest zullen ze niet al te kritisch zijn. Dat beeld wordt bevestigd door wat ik zie als ik zo rondstruin in hun webshop - daar zit behoorlijk wat tussen dat ik niet publicatiewaardig vind.

Dat is in zijn algemeenheid wat ik tegen deze self-publishing platforms heb: ze hebben geen kwaliteitscontrole, en daar ook geen belang bij, want een groot deel van hun inkomsten komt uit het accepteren van manuscripten (waarbij de schrijver dus aan hen betaalt) en niet uit het verkopen van boeken. Een 'gewone' uitgeverij betaalt de investeringen wel zelf, en heeft er dus alle belang bij om (in hun ogen) kwalitatief hoogwaardig materiaal uit te geven, en dus ook kritisch te zijn bij het accepteren van manuscripten. Self-publishing platforms redeneren vanuit de 'grote getallen': beter 1000 titels die zo slecht zijn dat je er niet meer dan 10 exemplaren van verkoopt, dan 1 titel die zo goed is dat je er 5000 van verkoopt.

Het leidt ertoe dat het merendeel van wat via zo'n self-publishing platform te koop is in mijn ogen gewoon domweg troep is. En ik, als koper, heb geen zin om kniediep door de rotzooi te waden op zoek naar dat ene pareltje, en al helemaal niet als dat mogelijke pareltje me 20 euro gaat kosten. Vanuit mijn oogpunt levert publiceren op boekscout je niets op. Ik ga daar in ieder geval niet zoeken naar een goed boek.


[...]
Ja, die indruk heb ik, ook na een aantal dingen op schrijvers online gelezen te hebben ook gekregen. Het zou best wel eens kunnen zijn dat zelfs een lege shell zijn en de drukkosten zelf ook nog eens uitbesteden want ik heb ondertussen ook drukkerijen gevonden die een boek voor 11 euro per stuk of 300 euro per 50 stuks maken zonder dat zijn daar dan de distributie rechten voor opeisen. Vooral dat ze nIet aan ebooks doen steekt daarbij een beetje.

Teglijk wil ik er niet te negatief over zijn want boekscout leid je daar dan wel aan het handje door dat proces heen.

Ik ga er niet vanuit dat ik een meesterwerk heb geschreven, maar het feit dat er daadwerkelijk mensen zijn geweest die mijn boek op tweakers hebben gedownload en dan achteraf even kwamen melden dat ze het een leuk en interresant boek vonden vindt ik al heel wat. Ik heb het hier over vreemden, niet vrienden of familie. Ik heb ook wel eens een gratis boek gedownload, ook wel eens illegaal maar de meesten wisten me niet dermate te boeien dat ik verder dan bladzijde tien ben gekomen. Je kent dat wel, de eerste vier pagina's lopen stroef, zelfs bij hele goeie boeken, ze moeten even op gang komen en dan leg je ze weg want ach, toch gratis...

Het is trouwens de reden waarom ik tegenwoordig mijn boeken gewoon op itunes koop, het is een soort stok achter de rug om toch even door die introductie heen te komen, want als je dat niet doet heb je geld weggegooid. ( we benne hollanders nietwaar:)

Blijkbaar heb ik dus iets goed gedaan, ondanks af en toe een foutje konden mensen mijn boek niet zomaar even wegleggen, mede misschien omdat elk hoofdstuk van mij eindigt met een cliffhanger van wat er in het volgende hoofdstuk ging gebeuren. Iets wat ik puur deed om mezelf te motiveren door te schrijven. Maar goed. Het wordt gelezen. En daar gaat het om.

Zelfs de mogelijkheid om op paypal te doneren was meer een actie om het boek een compleet gevoel te geven, het maakte het boek " echter" net zoals mensen op youtube een prodyced by aftiteltjes achter hun video's plaatsen. Hoewel ik graag in mijn verhalen hoog van de toren blaas is er toch dat gevoel van " wie ben ik dat mensen voor mijn hobbyproject zouden betalen:)" en toch is zelfs dat gebeurt..

Nu gaan we even zielig doen: ik ben afgekeurd en dus werkeloos, ik functioneer maatschappelijk niet helemaal en dus moet ik mijn eigen doelen en rechtvaardigingen voor waarom ik ik deze aardkloot rondloop vinden, en zo is dit boek ooit begonnen. Daar slaat de titel " de vrije man op " gelukkig ben ik heel goed in alternatieve zienswijzen:)
Een van die doelen was, kan ik een boek schrijven, en dat is me dus gelukt. Nu is de volgende stap, krijg ik dat boek ook gelezen en belangrijk, krijg ik dat boek ook gepubliceerd?

Op de een of andere manier geeft boekscout je t gevoel dat je echt ergens mee bezig bent. Ik kan nu de stad ingaan en als iemand vraagt wat ik doe kan ik zeggen, o ik ben schrijver, oja? En heb je ook al gepubliceert? Jup, mijn boek is in de handel. Dat klinkt maatschappelijker een stuk beter als, ik ben werkeloos, maar ik dood mijn tijd met schrijven en als je t wil lezen dan kan je het hier gratis downloaden:) mijn ervaring, vooral omdat hier in amsterdam waar iedereen een beetje op carrierejacht is gelijk al weer een rondje gaan lopen als ze horen dat je werkeloos bent. Uitgeven bij boekscout geeft je dus een vorm van status. Zelfs als t boek nouwelijks verkoopt, je hebt een contract t bij een uitgever en je boek is te koop. Een boek met een isbn nummer, want dat krijg je er gelijk bij.

Ik kan het natuurlijjk wat proffessioneler aanpakken door kaartjes te laten drukken, een site te maken en dat in de kroegen tussen de andere flyers neer te leggen en dan in de eerste instantie als ebook te blijven en met genoeg animo zelf naar de drukker te stappen. Dan ben ik net zoveel geld kwijt als dat ik voor boekscout mijn manuscript laat corrigeren en bij hun eventueel later met een discount zelf mijn boeken bij hun koop. Maar dan moet ik wel helemaal opnieuw beginnen terwijl nu bij boekscout het balletje al aan het rollen is. En dan komt er toch nog bij dat ik een moeder moet gaan teleurstellen die nu een heksenjacht bij haar vriendinnen is begonnen om emailadressen los te krijgen.

Nou ja volgende week gaan ze bellen of ik het contract wil tekenen en als ik krachtig genoeg in mijn schoenen sta zal ik waarschijnlijk nee zeggen en ga ik t toch lekker zelf doen:)

Kan ik altijd nog in de stad zeggen dat ik een boekcontract heb afgewezen:)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 september 2014 15:49]


Door Tweakers user verleemen, vrijdag 26 september 2014 15:48

Sulaine schreef op vrijdag 26 september 2014 @ 11:42:
Heb geen idee hoe google play books werkt (geen idee over de kosten enz). Je zou dat uit kunnen zoeken.
Zie wat korte boek(del)en, die onderdeel van een geheel zijn, daar aangeboden worden.
Je zou de eerste deel (evt de 2de) gratis kunnen aanbieden en naarmate ze (vaak) gedownload worden, zou je een deeltje tegen betaling aan kunnen bieden en kijken hoe dat gaat. Je naam wordt iig wel bekend zo.
Zijn volgens mij self published authors, of iig zitten er redelijk wat fouten in een aantal boeken daar. Maar als het verhaal boeiend is, stoort het mij niet en koop ik zelf de missende delen. Zijn wel amusement boeken en daardoor is mijn verwachting niet te hoog.
Ik zal er eens gaan kijken.. Bedankt voor de tip!

Reageren is niet meer mogelijk